طاق شیرین و فرهاد شهرستان ایوان ایلام
گردشگری › آثار تاریخی
- 98/01/08
طاق شیرین ایوان
شهرستان ایوان از شهرستانهای جدید استان ایلام است که استعداد بالقوه کشاورزی و دامداری فراوان دارد، این شهرستان در حدفاصل ایلام به اسلام آباد و گیلان غرب قرار گرفته است.نای طاق شیرین وفرهاد نیز یکی از این بناهای منحصر به فرد بوده که در منطقه کوهستانی ایوان به جهت موقعیت استراتژیک منطقه احداث شده است. این بنا در نوع خود بی نظیر بوده و تفاوت در نوع ساخت آن نسبت به دیگر بناهای مشابه قابل توجه است.
طاق شیرین و فرهاد نام بنای کوچکی درشهرستان ایوان استان ایلام است که به باور مردم محلی، فرهاد در مدت نصف روز، آن را برای استراحت شبانه شیرین ساخته بود. بسیاری از قدیمیها و افراد مسنتر محلی، این بنا را با نام «طاق شیرین» میشناسند. ویژگی منحصر به فرد طاق شیرین به طراحی پشت بام آن بازمیگردد که بهجای فرم هلالی، به شکل مسطح و یکنواخت ساخته شده است. این اثر در تاریخ 17 اسفند 1381 با شمارهی ثبت 7969 بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.

معماری طاق شیرین و فرهاد
اساس این بنا را طاقی سنگی با پلانی مربع شامل شده که اطلاق نام طاق به این بنا، عبارت از یک اتاقک نیمه زیر زمینی است که به طول 320 سانتی متر و عرض 290 سانتی متر و ارتفاع 220 سانتی متر از کف طاق ساخته شده است.

مصالح ساخت این بنا را تماماً سنگهای حجیم تراش خورده تشکیل داده که به صورت خشکه چین و بدون ملاط و به صورت رج رج بر روی هم قرار گرفته اند. برش دادن تپه نیز بخاطر وضعیت ساخت بنا و عدم ریزش آن بوده است.
بنای طاق در فضای داخلی کاملاً یکنواخت، ساده و بدون هرگونه تزئینی بوده است. در سطح داخلی بنا در حال حاضر کفی موجود نیست فقط در بخش نعل درگاهی پوششی از سنگهای تخت لاشهای از جنس صخرههای بالادست بنا پوشیده شده است.