اره ماهی آبزی درحال انقراض
گردشگری › حیات وحش
- 97/09/18
اره ماهی sawfish
جالب است بدانید که اره ماهی تصور می شد فقط درآبهای گرم قادر به حیات است اما برای نخستین بار در آبهای سرد دریاچهای در شمال انگلیس شناسایی شد.
یک صیاد انگلیسی در هنگام صید ماهی از دریاچهای در شمال انگلیس این نوع ماهی را صید کرد. این گونه از اره ماهی مربوط به نوعی از ماهیهایی میباشد که در آب های دریایی مدیترانه زندگی میکند. این گونه از ماهی را نمیتوان در آبهای دریای شمال پیدا کرد و کشف این اره ماهی در آب دریاچهای در شمال کشور انگلیس در طول تاریخ بیسابقه بوده است.
به گفته افرادی از کارشناسان انگلیسی این گونه از ماهیها در آب و هوای گرم قادر به زندگی میباشند.
به گفته صیاد انگلیسی این اره ماهی 26/3 کیلوگرم وزن و 1/80 متر طول دارد.
کارشناسان اعلام کردند این گونه از اره ماهیها را میتوان در آبهای دریای مدیترانه و اقیانوس اطلاس یافت.
اره ماهي دندان بزرگ
گونه اي از ماهي است كه اغلب شنيدن اسم آن ترس به اندام ماهيگيران مي انداخت، ولي امرزوه قضيه كاملا برعكس شده، به گونه ای كه اين ماهي با آن قيافه عجيبش بايد از انسان ها و دستكاري هاي آنها در طبيعت دوري كند تا شايد بتواند چند سالي ديگر نيز حفظ بقاكند.
اين آبزی كه پوزه اي دندانه دار از ناحيه سرش به شكل يك اره خارج شده است، ابتدا در سال 1991 جزو جانوران در معرض خطر انقراض قرار گرفت، ولي در سال 1997 دوباره تعداد آنها زياد شد و بعد از سال 1999 تا به امروز زيست شناسان در مورد بقاي آن كاملا شك دارند.
اره ماهی از اره پر از دندانه خود براي گيرانداختن و ضربه زدن به شكار خود استفاده مي كند. گونه ديگري نيز از اره ماهيان به نام اره ماهي دندان كوچك وجود دارد كه در معرض خطر نيست و از طريق نداشتن قسمت پاييني باله دمي از اين گونه شناسايي مي شود.
اين ماهي بزرگ، روي اره جلو صورت خود گاهي بيش از 20 جفت دندان دارد. طول یک اره ماهي بزرگ به 610 سانتيمتر و وزنش به بيش از 500 كيلوگرم مي رسد. اره ماهی های بزرگ عمري طولاني در حدود 30 سال دارند كه در اين مدت به آرامي رشد مي كنند و خيلي دير به بلوغ و جفت يابي مي رسند.
بدتر از همه اينكه آنها تعدادكمي در هر نوبت زادوولد مي كنند و اين همان نقطه اي است كه باعث شده در كنار مزاحمت هاي بشر و آلودگي هاي محيطي، نسل اين ماهي رو به انقراض رود. آنها در آبهاي ساحلي زندگي كرده و از ماهيان ديگر تغذيه مي كنند.
علاقه شديد اين ماهيان، بخصوص جوانترها به آبهاي گرم، آنها را به نواحي تگزاس و گاهي فلوريدا در آمريكا مي كشاند و درست در اين منطقه به دلايل اقتصادي آنها را شكار مي كنند.
اين ماهي ها بيشتر به دليل گير افتادن در تورهاي ماهيگيري يا شبكه هاي توري مانند صنعتي كه در دريا كار گذاشته شده از بين مي روند.
در هر صورت با ورود انسان به نواحي زندگي اين ماهي و بسياري از موجودات ديگر، نسل آنها بشدت در خطر است.
بهتر است بدانید که جمعيت اين ماهي به سرعت در حال كم شدن است وبه دليل اينكه بزرگترها بيشتر در معرض خطر هستند ديگر تولدي وجود ندارد تا نسل هاي بعدي جايگزين قربانيان بشر شوند.
خطر انقراض گونه هاي جانوري سبب شده است تا طرفداران محيط زيست از مسئولان دولتي و محلي انتظار برنامه ريزي هاي خرد و كلان براي بهبود شرايط جانوران باشند.
کشف حس ششم در اره ماهی
جالب است بدانید که گروهی از پژوهشگران استرالیایی دریافتند که خرطوم بلند اره ماهیها همانند یک آنتن برای شناسایی شکار عمل کرده و نوعی حس ششم برای این ماهی اسرارآمیز است.
اره ماهی یک آبزی ساکن اقیانوسهای پهناور و آبهای شیرین مناطق گرمسیری است. پیش از این دانشمندان مشکوک بودند که این جانور دریایی از اره های خود برای ردیابی شن ها و یا لجن های زیستگاه شکار استفاده می کند.
اما امروزه گروهی از نورولوژیستهای دانشگاه کوئینزلند در استرالیا در بررسیهای جدید خود کشف کردند که این خرطوم اره ای که پر از منفذهای ریز است، برای شناسایی و ردیابی حرکات و میدانهای الکتریکی مسیر عبور شکار استفاده می کند.
این سیستم که نوعی حس ششم است همانند یک سیستم "لمس از راه دور" عمل می کند. این مهارت برای ردیابی غذا در آبهای تیره و تاریک یک ویژگی سودمند به حساب می آید.
اره این ماهی، زائده ای غضروفی است که از جمجمه بیرون آمده است و همانند یک اسلحه نیز کارایی دارد. به طوریکه اره ماهی با کمک این تیغه می تواند ماهیهای کوچکتر را به دو نیم تقسیم کند.
دانشمندان در این باره توضیح دادند: "ما اطلاعات کمی درباره اره ماهی داریم. این حیوانات می توانند بسیار رشد کنند و طول آنها به 5 متر برسد. کشف چگونگی عملکرد این اره به عنوان یک آنتن ردیابی برای شکار می تواند بسیار شگفت انگیز باشد."
علاوه بر مشاهدات آزمایشگاهی رفتار این جانور در این تحقیق، اره ماهیهایی که در اثر یک حادثه و یا به دلایل طبیعی مرده بودند نیز کالبدشکافی شدند.
به این ترتیب کشف شد که خرطوم اره ماهی دارای منافذ بسیار ریزی است که این حیوان را قادر می کنند که میدانهای الکتریکی حاضر در تمام موجودات زنده را ردیابی کند.
براساس گزارش نشنال جغرافی، این توانایی در کوسه ها و لقمه ماهیها (از خویشاوندان اره ماهی) و پستاندارانی چون جوجه تیغی وجود دارد.
اين ماهي با جثه اي درشت، جزو گونه هاي ليست قرمز، يا ليست حيوانات در حال انقراض IUCN است.