بیوگرافی محمدرضا شجریان استاد موسیقی سنتی ایران

مجلهسلبریتی ها

- 98/12/02
بیوگرافی محمدرضا شجریان استاد موسیقی سنتی ایرانمحمدرضا شجریان متولد 1 مهر 1319 در مشهد متولد شد. فارغ التحصیل دیپلم دانشسرای عالی (تربیت معلم) می باشد که بجز شهرت در موسیقی از قاریان مشهد بود و در خوشنویسی خط نستعلیق درجه ممتازی دارد.

از قرآن تا یادگیری سنتور محمدرضا شجریان


پدرش قاری قرآن بود به همین دلیل از کودکی تحت تعلیم پدر قرار گرفت تا اینکه در 12 سالگی از رادیو خراسان قران تلاوت می کرد. در سال 1338 وقتی 19 ساله بود با یک معلم موسیقی آشنا شد و بعد از فارغ التحصیلی از دانشسرای عالی با سنتور آشنا و شروع به یادگیری این ساز نزد استاد جلال اخباری کرد.

کلاس موسیقی و خوشنویسی محمدرضا شجریان


در سال 1346 در 27 سالگی با احمد عبادی نوازنده سه تار آشنا شد و در کلاس های موسیقی دان مشهور اسماعیل مهرتاش شرکت کرد. در 28 سالگی همزمان با موسیقی، خوشنویسی را زیر نظر حسن میرخانی شروع کرد و دو سال بعد در سال 1349 درجه ممتازی را بدست آورد.

ازدواج اول محمدرضا شجریان


محمدرضا شجریان ابتدا در سال 1340 وقتی 21 ساله بود با فرخنده گل افشان ازدواج کرد که حاصل آن سه دختر و یک پسر بنام همایون بود. این زندگی بعد از سی سال به طلاق و جدایی ختم شد.
بیوگرافی محمدرضا شجریان استاد موسیقی سنتی ایران

ازدواج دوم محمدرضا شجریان


شجریان در سال 1370 در 53 سالگی با دختر 26 ساله بنام کتایون خوانساری ازدواج کرد که حاصل آن تولد پسری بنام رایان در سال 1376 در کشور کانادا بود.

شروع خوانندگی محمدرضا شجریان


شجریان بخاطر مخالفت پدرش مدتی با نام مستعار سیاوش بیدگانی در رادیو آواز می خواند تا اینکه پدر اجازه استفاده از نام اصلی اش را داد. شجریان بعد از تحصیلات تا سال 1347 دبیر آموزش و پرورش در رادکان خراسان رضوی بود سپس به وزارت منابع طبیعی منتقل شد.

کلاس آواز و تصنیف خوانی محمدرضا شجریان


سال 1350 وقتی 31 ساله بود زیر نظر فرامرز پایور استاد موسیقی شروع به یادگیری سنتور و ردیف های آوازی کرد و همزمان زیر نظر چند استاد دیگر شیوه های تصنیف خوانی را گذارند.

اجرای زنده و شرکت موسیقی محمدرضا شجریان


در سال 1354 وقتی 35 ساله بود در جشن هنر شیراز با یک گروه موسیقی اجرای زنده داشت و در سال 54 در 37 سالگی در تلاوت قرآن کشوری اول شد. در اسفند 57 شرکت موسیقی دل آواز را بنیانگذاری کرد

فعالیت بعد انقلاب محمدرضا شجریان


با شروع انقلاب فعالیت او نیز مثل سایر هنرمندان دستخوش تغییر شد و در یکی دو سال اول چند آهنگ انقلابی و میهنی با ناظری و لطفی داشت. سپس بیشتر وقت خود را صرف تدریس موسیقی کرد.

ربنای معروف محمدرضا شجریان


در سال 1358 وقتی 39 ساله بود برخی از آیات قرآن را صرفا برای تمرین هنرجویان خود خواند، اما این دعا به مدت 30 سال تا قبل از ممنوع الصدایی او در رادیو و تلویزیون در ماه رمضان پخش شد.

کنسرت های جهانی محمدرضا شجریان


از سال 1370 وقتی استاد شجریان 51 ساله بود با همکاری پیرنیاکان و مرتضی عیان کنسرت های جهانی خود را شروع کرد. آلبوم های معروفی چون، دل مجنون و پیام نسیم حاصل این اجراها بود.

فعالیت های چشمگیر محمدرضا شجریان


از شروع دهه 70 شهرت جهانی استاد شجریان نیز شروع شد. در سال 78 جایزه پیکاسو سازمان یونسکو را گرفت و از سال 79 همکاری با حسین علیزاده و کیهان کلهر را شروع کرد، در دهه 80 از او بعنوان افسانه موسیقی شرق در جهان یاد شد.

سازهای ابداعی محمدرضا شجریان


در سال 87 گروه موسیقی شهناز را به افتخار جلیل شهناز نوازنده مشهور تاسیس کرد که از ویژگی این گروه استفاده از سازهای خودشان شامل ساز شاه صراحی، شهر آشوب، شهنواز و … بود. ابداع این سازهای واکنش منفی استاد حسین علیزاده و استاد لطفی از نوابغ نوازندگی موسیقی را در پی داشت.

حوادث 88 و ممنوعیت محمدرضا شجریان


در پی حوادث سال 88 شجریان با یک نامه انتقادی به ضرغامی رئیس صدا و سیما استفاده از سروده های انقلابی بخصوص سرود ایران، ای سرای امید را غیر شرعی خواند و خواستار توقف پخش این آثارش شد. مدتی بعد آهنگ زبان آتش را خواند که بعد از آن پخش دعای ربنا او نیز در صدا و سیما ممنوع شد و از اجرای کنسرت های او در ایران جلوگیری گردید

سرطان محمدرضا شجریان


در نوروز 95 با انتشار یک کلیپ دردناک از وضعیت ظاهری برآشفته و غیر معمول خود خبر از یک مهمان قدیمی 15 ساله داد که بعدها مشخص شد استاد به سرطان کلیه مبتلا شده است.

افتخارات جهانی محمدرضا شجریان


استاد علاوه بر جایزه پیکاسو در سال 87، دیپلم افتخار و نشان موتزارت را از سازمان یونسکو گرفته است، او همچنین سال 93 نشان شوالیه ملی لیاقت را از فرانسه گرفت و در سال 89 جایزه بیتا را از آن خود کرد.

شاگردان معروف محمدرضا شجریان


از جمله شاگردان معروف استاد شجربان می توان به حسام الدین سراج ،شهرام ناظری، همایون پسرش، ایرج بسطامی، حمیدرضا نوربخش، معصومه مهرعلی، سینا سرلک و … اشاره کرد.

آهنگ ها، تصنیف ها و آلبوم های محمدرضا شجریان


از آهنگ های معروف او می توان به آهنگ آرام جان، وفا، زمستان است، بیداد، دلشدگان، با من صنما، ایران ای سرای امید، رندان مست و سر عشق اشاره کرد.
آلبوم های رندان مست، فریاد، طریق عشق، جان عشاق و دستان از آلبوم های موفق و معروف استاد شجریان هستند.
از تصنیف های معروف محمدرضا شجریان می توان مبتلا، یاد باد، شب وصل، دلبری، ساقیا، رباعیات خیام و ز من نگارم را نام برد.
advertising