چگونه محیط خانه را برای کودکان ایمن کنیم

سبک زندگیفرزندان

- 97/10/27
چگونه محیط خانه را برای کودکان ایمن کنیموقتی کودک نوپایی دارید ، باید محیط خانه را برای او امن کنید ، بچه های زیر سه سال دوست دارند به اشیاء و وسایل مختلف دست بزنند و توجه ندارند که شاید این کار سلامتی آنها را به خطر بیندازد و آنها آسیب ببیند .آنها نیز نمی دانند بعضی از اشیاء گرانبها هستند و نباید به آن دست بزنند. بچه ها دوست دارند همه چیز را ببینند ، والدینشان باید مراقب آنها باشند و محیط امنی در خانه برای آنها فراهم کنند. والدین وقتی محیط خانه را برای فرزندشان امن می کنند ، باید به خواسته ها و حس کنجکاوی کودک نیز توجه داشته باشند.

عده ای از والدین فکر میکنند که همه ی اشیایی که بچه ها نباید به آنها دست بزنند را باید از دسترس آنها خارج کنند. بچه ها بالاخره یاد می گیرند که نباید به همه چیز دست بزنند. عده ای دیگر به فرزندشان می گویند که نباید به وسایل خاصی دست بزنند ، ولی آن وسایل را از دسترس کودکان برنمی دارند. آنها این کار را می کنند تا فرزندشان وقتی به میهمانی می رود نیز بداند که نباید به وسایل میزبان دست بزند.کودکی دوست داشت پشت پرده های خانه شان بازی کند و مادرش با این کار او مخالف نبود ، ولی مادر نگران بود که وقتی به میهمانی نیز میرود کودکش این کار را انجام دهد. این گونه ترس ها باعث میشود که مادران نگذارند حس کنجکاوی کودک ارضا شود ، مادر این کودک میتواند به او یاد بدهد که فقط در خانه ی خودشان اجازه دارد که پشت پرده ها بازی کند و هر وقت میهمانی می رود ، نباید این کار را انجام دهد.

عده ای از والدین وسایل تزئینی خانه را در دسترس کودک قرار می دهند و به او می گویند که نباید به آنها دست بزند. این دسته از والدین مدام با کودک کنجکاوشان که می خواهد به همه چیز دست بزند ، مشکل دارند.یکی از مکان هایی که این وسایل در آنجا قرار دارند ، آشپزخانه است والدین که نمی دانند حس کنجکاوی کودکشان باید ارضا شود به کودک می گویند که نباید به ظرف شویی ، یخچال و کابینت ها دست بزند.ولی این کار والدین باعث می شود که کودک نسبت به وسایلی که آنها استفاده می کنند ، کنجکاوتر شود و سعی کند بفهمد که آنها چگونه کار می کنند. چنین کودکی هر وقت می بیند که در یخچال باز شد ، سریع به سمت آن می رود و یا سعی می کند از کابینت ها بالا برود و خودش قاشق و چنگال بردارد.او می خواهد به این وسایل دست بزند ولی والدینش مدام به او می گویند که نباید این کار را بکند.درست است که نباید کودک را بیش از حد آزاد بگذاریم ، ولی او خودش به مرور زمان یاد می گیرد که نباید به وسایل خطرناک و اشیاء قیمتی خانه دست بزند. او می فهمد که نباید به تلویزیون ، بخاری لامپ و غیره دست بزند.

نیازی نیست که همه ی وسایل را از دسترس کودک خارج کنیم. کودک خودش یاد می گیرد که میتواند به چه وسایلی دست بزند و به چه وسایلی نباید دست بزند. مثلا نیازی نیست که به کودک بگوییم نباید به ماشین ظرف شویی دست بزند.وقتی از این دستگاه استفاده می کنیم ، میتوانیم مقداری ظروف و اسباب بازی های پلاستیکی به کودکان بدهیم تا او نیز مشغول شستن آنها شود. ما همچنین مقداری خوراکی در طبقه ی او یخچال بگذاریم تا هر وقت کودک دلش خوراکی خواست ، خودش آنها را از یخچال بردارد و به چیزهایی دیگری که در یخچال است ، دست نزند.اگر والدین به کودکشان اجازه ندهند که به بعضی از وسایل خانه دست بزنند و از دست زدن به وسایل دیگر آنها را منع کنند ، نباید وقتی از کودک اشتباهی سر می زند ، بیش از حد به او سخت بگیرند.

هر قدر کودک آزادی بیشتری داشته باشد ، وقتی والدینش به او می گویند که کاری را انجام ندهد ، بیشتر به حرف آنها گوش خواهد کرد. وقتی خانه را به محیط امنی برای کودک تبدیل کرده باشید ، خیالتان راحت میشود و در این صورت زمانی که در خانه مشغول انجام کاری هستید و یا با تلفن حرف می زنید ، نمی ترسید که مبادا برای او اتفاقی بیفتد. اگر به کودکتان گفته اید که میتواند به وسایل خاصی دست بزند وقتی او این کار را کرد ، که از دستش ناراحت نمیشوید . این مسأله را مدام به فرزندتان گوشزد کنید . بچه ها گاهی حرف های شما را فراموش می کنند و نمیتوانند به بعضی چیزها دست بزنند.

اگر میخواهید زمانی که فرزندتان به میهمانی می رود ، به وسایل میزبان دست نزند ، قبل از این که به میهمانی بروید به او بگویید : (( توی خونه ی خودمون میتونی با بالشتک های مبل بازی کنی ، ولی وقتی خونه ی مامان بزرگ می رویم ، نباید این کار رو بکنی)). در این صورت خواهید دید که کنجکاوی کودک کمتر میشود و کمتر به اشیاء و وسایل دیگران دست می زند.اگر جایی میهمانی می روید که صاحب خانه خودش بچه ندارد ، باید از صاحب خانه بخواهید که وسایل خطرناک یا گران قیمت را از دسترس کودک خارج کند. معمولا صاحب خانه با شما همکاری می کند ، به خصوص اگر شما به او کمک کنید که دوباره وسایلش را سرجایش بگذارد.این کار برای کودکان سه ساله ضروری است. کودکان کنجکاو هستند و دوست دارند به همه چیز دست بزنند و آنها را ببینند. اگر خودتان را برای این مرحله از زندگی کودک آماده کرده باشید ، راحت تر میتوانید این مرحله را پشت سر گذارید.

باید مواد و محصولات زير را در كمدهايی كه در آنها قفل می شود و يا دور از دسترس كودكان نگهداری كنيد:


داروها و ويتامين ها - اسپري هاي خوشبو كننده هوا - عطرها ولوازم آرايش - مواد ضدعفوني‌كننده - مواد شوينده ، پودر لباس‌شويي و مايع ظرف‌شويي - مواد سفيدكننده و جرم‌گيرها - سيگار - برخي از انواع گياهان (گياهان سمي) - روغن موتور و ضديخ - نفت و بنزين - رنگ و تينر - آفت‌كش‌ها، مرگ موش و مورچه‌كش‌ها و سوسك‌كش‌ها.

موارد زير را برای پيشگيری از مسموميت كودک خود رعايت كنيد:


موادي مانند نفت و بنزين را در بطري شير يا نوشابه و يا ظروف و بسته‌بندي ساير مواد غذايي نگهداري نكنيد.در نزديكي مواد غذايي از اسپري‌هاي حشره‌كش استفاده نكنيد.به بچه‌ها نگوييد كه قرص‌ها و شربت‌ها خوشمزه هستند يا طعم شكلا‌ت مي‌دهند.داروها، مواد ضدعفوني‌كننده و سموم آفت‌كش را در ظرف اصلي خودشان و در يك كمد يا قفسه‌اي كه در آن قفل مي شود نگهداري كنيد. بعد از هر بار مصرف درب آنها را محكم ببنديد.فقط از داروهايي كه پزشك تجويز كرده استفاده كنيد و داروهايي كه تاريخ مصرفشان گذشته دور بيندازيد.كودكتان را در حالي كه به مواد سمي دسترسي دارد، حتي براي چند لحظه تنها نگذاريد. هنگام خريد اسباب بازي، لوازم نقاشي و خمير بازي به برچسب و اطلاعات روي بسته‌بندي آنها دقت كنيد و مطمئن شويد كه سمي نيستند.كيفتان را در دسترس بچه ها قرار ندهيد و داروها، ويتامين‌ها و عطر و سيگار را در كيف دستي‌تان نگهداري نكنيد.از گياهان سمي در خانه نگهداري نكنيد.

كودكان در مورد همه چيز كنجكاو هستند و دوست دارند از ماهيت همه چيز سر در بياورند. آنها معمولاً به همه چيز دست مي‌زنند يا اشيا و وسايلي را كه نمي‌توانند به راحتي بينند به سمت خودشان مي‌كشند. اين كنجكاوي آنها است كه هميشه آنها را با خطرات مواجه مي‌كند.كودكان به دقت كارهاي بزرگ‌ترهايشان را نگاه مي‌كنند و دوست دارند اين كارها را تقليد كنند. مثلاً وقتي شما دوشاخه سشوار را به پريز برق مي‌زنيد يا مشغول اتو كشيدن لباس‌ها هستيد آنها به دقت كار شما را در ذهن خود مي‌سپارند و در فرصت مناسب سعي مي‌كنند همان كارها را انجام دهند. آنها نمي‌دانند كه انجام اين كارها خطرناك است و ممكن است به آنها آسيبي برساند.وسايل و موارد زير را به شكل مناسب ايمن سازي كرده و يا آنها را دور از دسترس كودكان نگهداري كنيد:
كليد و پريز هاي برق نزديك وان حمام - كتري و قوري محتوي آب جوش يا چاي داغ - بخاري ها و وسايل گرمايشي - اتو - چراغ مطالعه يا چراغ خواب - كبريت و فندك - پريزهاي بدون پوشش.

موارد زير را برای پيشگيری از برق گرفتگی و سوختگی كودک خود رعايت كنيد:


پريزهاي برق را با درپوش مناسب بپوشانيد. كودكان ممكن است اشياي فلزي مانند ميخ ، ميله بافتني و ... را درون پريز هاي برق فرو كنند و دچار برق گرفتگي شوند. سيم‌هاي برق كهنه و فرسوده را كه پوشش عايق آنها از بين رفته تعويض كنيد. اين گونه سيم‌ها مي‌تواند خطر برق گرفتگي براي كودكان ايجاد كند. سيم‌ها را با استفاده از بست و ميخ‌هاي دوپايه طوري به ديوار محكم كنيد كه آويزان و در دسترس كودكان نباشند.بخاري برقي و يا ساير وسايل حرارتي را دور از دسترسي بچه‌ها قرار دهيد.كودكتان را در حالي كه به سيم برق دسترسي دارد تنها نگذاريد. از وسايل برقي مانند سشوار و ريش تراش در هنگام استحمام استفاده نكنيد. وقتي كه حمام داراي بخار و رطوبت است يا وقتي روي زمين مرطوب ايستاده‌ايد و همچنين قبل از خشك كردن دستانتان آنها را روشن نكنيد. پس از اتو كشيدن لباس‌ها، اتوي داغ را در يك جاي مناسب قرار دهيد كه امكان افتادن يا لمس آن توسط بچه‌ها وجود نداشته باشد.در هنگام آشپزي از شعله‌هاي عقبي اجاق گاز استفاده كنيد. دسته قابلمه‌ها را طوري قرار دهيد كه كودكان نتوانند آنها را با دست بگيرند.كبريت و فندك‌ها را در دسترس كودكان قرار ندهيد.فنجان محتوي نوشيدني‌هاي داغ را در دسترس قرار ندهيد. در حالي كه فنجان چاي در دست داريد كودكتان را بلند نكنيد. ابتدا فنجان چاي را در جاي مناسبي بگذاريد و سپس كودكتان را در آغوش بگيريد. قبل از قرار دادن كودكتان در وان حمام، درجه آبگرمكن را كم كنيد. پوست كودكان خيلي زودتر از پوست بزرگسالان دچار سوختگي مي‌شود. براي ايمني بيشتر درجه آبگرمكن را روي كمترين مقدار گرماي ممكن قرار دهيد.

حداقل يك شناساگر دود در هر طبقه خانه نصب كنيد.زيرسيگاري كه ته سيگار داغ در آن است دور از دسترس كودكان قرار دهيد.وسايل بهداشت فردي مانند تيغ ، قيچي را در دسترس كودكان قرار ندهيد.شناساگرها را هر ماه به طور منظم بازرسي كنيد و هر 6 ماه در صورت لزوم باطري آنها را تعويض كنيد.براي كابينت ها و قفسه هايي كه مواد سمي و خطرناك در آن قرار دارد از قفل ايمني كودك استفاده كنيد.
advertising