روش های مناسب آموزش اعداد به کودکان پیش از مدرسه
سبک زندگی › فرزندان
- 98/10/24آموزش اعداد به کودکان
1. شمردن را آموزش دهید
در مرحلهی اول به کودک شمردن اعداد، از ۱ تا ۱۰ را آموزش دهید. اکثر کودکان به راحتی میتوانند این ده عدد را به خاطر بسپارند و یاد بگیرند که آنها را مانند یک موسیقی بخوانند. این مهارت اصلی را در هر فرصتی که به دست میآورید، با آنها تمرین کنید. بسیاری از کودکان هنگامی که از حس لامسه استفاده میکنند، بهتر یاد میگیرند. به کودک اجازه دهید به اشیاء دست بزنند و بشمارند. این کمک میکند نسبت به هر عدد حس داشته باشند.
2. اعداد را معرفی کنید
برای شروع، اعداد را از یک تا ده روی تکههای کاغذ بنویسید. هر شماره را با صدای بلند بخوانید و به ترتیب به آنها اشاره کنید. این عمل مهارت شمارش را با تصویر بصری هر عدد در ذهن کودک مرتبط میکند. همچنین میتوانید از کارت های اعداد استفاده کنید. یک عدد را بالا ببرید و نام آن را با صدای بلند بیان کنید. سپس از کودک بخواهید در دسته کارتهای خود همان شماره را پیدا کند و نامش را با شما تکرار کند.
3. در مورد شماره ها صحبت کنید
با عدد 1 شروع کنید و برای هر یک زمانی را برای آموزش اختصاص دهید. هر عدد را به حروف و به عدد بنویسید. مفهوم هر عدد را با نشان دادن یک شی، انگشتان یا هر وسیلهی دیگری به او نشان دهید. سپس به سراغ شماره بعدی بروید و همین کارها را تکرار کنید. سعی کنید تا زمانی که از درک کامل کودک مطمئن نشدید، به سراغ اعداد بعدی نروید. بهتر است یک بار برای همیشه بر شمارهها مسلط شوید.
4. از تصاویر کمک بگیرید
بسیاری از کودکان هنگامی که بتوانند یک مفهوم را تجسم کنند، بهتر یاد میگیرند. برای هر عدد، شماره آن را روی کاغذ بنویسید و یک نقاشی که نشان دهنده آن است را به او نمایش دهید. اگر مثلا شماره ۲ را آموزش میدهید، دو چشم، دو سیب یا دو گل بکشید. برای اینکه نتیجه ی بهتری حاصل شود، می توانید از کودک بخواهید خود تصویری مرتبط رسم کند. همچنان میتوانید حس لامسه را درگیر کنید. استفاده از لوبیا، مداد یا سایر وسایل ملموس ممکن است کودکان را در درک این مفاهیم یاری دهد. به عنوان مثلا در تدریس عدد ۳، به کودک ۳ مداد بدهید و بگذارید آن را به خوبی درک کند.
5. نوشتن اعداد را آموزش دهید
به کودک نشان دهید که چگونه اعداد را بنویسد. وقتی درباره یک شماره خاص صحبت میکنید، به کودک یاد دهید که چطور میتواند آن را بنویسد. بگذارید سعی خود را برای نوشتن عدد بکند. خلاق و سرگرم کننده باشید. مثلا به کودک بگویید ۱ بدنی لاغر و صاف دارد؛ کمی بازی و سرگرمی تاثیر بسیار زیادی بر روند آموزش کودکان دارد.
6. ترتیب اعداد را تمرین کنید
توالی اعداد بسیار اهمیت دارد. این مفهوم را میتوانید بر روی یک خط نشان دهید؛ اعداد را به ترتیب از چپ به راست بر روی یک خط بنویسید و نشان دهید که در حال زیاد شدن هستند. از کودک بخواهید کارتهای اعداد را به ترتیب درست بچیند، یا خودتان به اشتباه آنها را مرتب کنید و از کودک بخواهید اشتباه شما را اصلاح کند.
7. مفهوم شمارش را بیاموزید
هنگامی که کودک اعداد و توالی آنها را یاد گرفت، وقت آن است که یاد بگیرد چگونه با شروع از هر عددی، شمارش انجام دهد و نه فقط از ۱. این مفهوم را با اشیاء نیز تمرین کنید. برای مثلا بهتر است به کودک اعداد ۵ تا ۱۰ را بدهید و از او بخواهید که آنها را بچیند. حتی بهتر از آن میتوانید از او بخواهید تنها تا دو رقم دیگر ادامه دهد. این مفهوم در آینده به یادگیری جمع کردن نیز کمک خواهد کرد.
تمرین بیشتر اعداد با کودکان
1. بازی کنید
هنگامی که مفاهیم اصلی اعداد و شمارش آنها را به کودک یاد دادید، وقت آن است که آن را تقویت کنید تا فراموش نشود. روش های بیشماری برای این کار وجود دارد. برای مثال تعدادی مکعب بردارید و با آنها برج بسازید. یا آنها را به صورت پلکانی بچینید؛ مثلا ابتدا یک مکعب، سپس دو مکعب، سپس سه مکعب و الی آخر در کنار هم بچینید.
۲. با موسیقی تمرین کنید
آهنگهای کودکانهای وجود دارند که میتوانید با کمک آنها به کودک کمک کنید بهتر اعداد را در خاطر نگاه دارد.
3. مقایسه اعداد را آموزش دهید
برای کودک توضیح دهید که برخی اعداد کوچکتر و برخی بزرگتر از سایرین هستند؛ مثلا ۱ کوچکتر از ۱۰ است. با استفاده از لوبیا، مداد، قند یا هر شی دیگری، دو گروه درست کنید و در هر گروه تعداد مشخصی از آن شیء قرار دهید. از کودک بخواهید به شما بگوید کدام گروه، بیشتر از دیگری است.
4. از کتب مصور استفاده کنید
منابع مکتوب بسیاری برای تمرین عدد نویسی کودکان وجود دارد. برخی از آنها را تهیه کرده و با کودک تمرین کنید.
5. از کودک سوال کنید
مدام از کودک درباره اعداد سوال کنید. از او بخواهید چیزها را بشمرد، مثلا بگوید چند مداد روی میز است یا چند بشقاب دارید. یا چند شکلات میخواهد؟
6. بر مفهوم تعداد و اعداد تاکید کنید
با کودک بازیهایی انجام دهید که به او کمک کند بفهمد چه ارتباطی میان کمیتها و اعداد متناظر وجود دارد. مثلا از کودک خود بخواهید تعداد مشخصی لوبیا را بشمرد، سپس بخواهید تعداد مشخص دیگری را به آن اضافه یا از آن کم کند. از او بپرسید مقدار به دست آمده جدید چه قدر است و آیا از مقدار قبلی کمتر است یا بیشتر؟