روستای پامنار دزفول

گردشگریمکان های تفریحی

- 97/09/04
روستای پامنار دزفول

روستای نمونه گردشگری پامنار


روستای پا منار دزفول روستایی آرام و به دور از شلوغی است و زیبایی و سرسبزی آن جذابیت خاصی به روستا بخشیده است. روستای پامنار در محدوده سد دز و کرخه قرار گرفته است و همین موقعیت، سبب شده که روستا با استفاده از آب این دو رود از طبیعتی سرسبز و زبیا برخوردار شود. روستای پامنار یکی از مناطق گردشگری شهر ذفول است. آنچه سبب جذابیت روستا برای گردشگران شده است، امتیازهای طبیعی است که روستا از آن برخوردار است.

اگر گشتی در روستای پامنار دزفول بزنید بوی خانه های کاه گلی آن در کنار معماری منظر دیدنی، شما را غافل گیر میکند. روستا پامنار در گذشته در کنار سرچشمه ‌های رود دز قرار داشته و با داشتن نخلستان ‌های زياد مركز مهمی برای تهيه مواد اوليه آن به شمار میرفته است اما با آب ‌گيری سد دز در سال 1342 نخلستان‌ های اين منطقه به زير آب رفت و خود روستا نیز به محل فعلی آن یعنی کنار دریاچه منتقل شد.
روستای پامنار دزفول
روستای نمونه گردشگری پامنار به فاصله 25 کیلومتری شهر دزفول در بخش شهیون این شهرستان، در ميان دامنه‌ های رشته كوه ‌های زاگرس و مشرف به درياچه سد دز با وسعت 57 هکتار و موقعیت جغرافیاییَ 25 و °45 تاَ 29 و °48 طول شرقی وَ 37 و °32 تاَ 38 و °32 عرض شمالی واقع شده است.

اهالی روستای پامنار


عده زیادی از ساکنین روستای پامنار به شغل صیادی در دریاچه سد دز مشغول هستند و کشاورزی و دامداری نیز از دیگر فعالیتهای اقتصادی مردم پامنار است.مردم روستای پامنار هنوز بسیاری از آداب و رسوم عشایری خود را حفظ کرده‌ اند.

تفریح در روستای پامنار


روستای پامنار یک بهشت است. غروب خورشید در این منطقه زیبایی خاصی دارد و صحنه ای بی نظیر را در یاد و خاطر انسان به جای می ‌‌گذارد. ارتفاع روستای پامنار بسیار کم است و دشت بودن آن سبب گردیده که هنگام غروب زمین و آسمان آن یکی شوند و صحنه‌ای رویایی را خلق کنند. شب‌ های پامنار نیز با جاهای دیگر متفاوت است. روستای پامنار دارای هوای بسیار تمیز و پاکی است و این پاکی و ارتفاع کم زمین نسبت به آسمان سبب می‌ شود که ستارگان در شب‌ های زیبای پامنار درخششی چندین برابر داشته باشند. نزدیکی ستاره‌ ها و زیبایی چشم انداز آن قابل وصف نیست.

دریاچه سد دز


یکی دیگر از جاذبه‌ های خاص روستای پامنار که به سرسبزی و زیبایی آن افزوده است دریاچه سد دز می ‌باشد. این دریاچه در پشت سد قرار دارد. دریاچه سد دز یکی از زیباترین دریاچه ‌های ایران است که در شمال غربی دزفول قرار دارد. در وسط دریاچه جزیره‌ ای زیبا قرار دارد که در حدود 60000 متر مربع مساحت دارد و چشم انداز فوق العاده ‌ای را به منطقه داده است. دریاچه دارای امکانات تفریحی و سرگرمی بسیار از جمله ماهی ‌گیری و قایقرانی است.
وجود راه آسفالته از شهر دزفول تا کنار دریاچه در دسترسی آسان به منطقه مؤثر بوده و هر سال به ویژه در روزهای بهاری که طبیعت منطقه زیبا و دل ‌انگیز است گردشگران فراوانی را به سوی خود می کشاند.

قلعه شاداب


از جاذبه‌ های تاریخی پامنار می‌ توان به قلعه شاداب اشاره کرد که مربوط به دوره ساسانیان است. از این قلعه در دوره تاریخ معاصر نیز استفاده می ‌شد و تا حدود 3 دهه پیش، نیز مسکونی بوده است.

قبرستان قدیمی


در پای قلعه شاداب در روستای پامنار، قبرستان قدیمی وجود دارد که با سنگ ‌های ایستاده و نقوش متفاوت که هر کدام گویای مشخصاتی از متوفی هستند دیده می شوند. برخی از نشانه ‌های روی قبرها افراد سوار بر اسب را نشان می ‌دهند که نماد جنگاوری آنها می باشد. بر روی قبرهای مربوط به خانمها نیز نشانه‌ هایی از جنگاوری و رقص و ...دیده می‌ شود. دیگری نشان می ‌دهد که متوفا خانمی با مهارت اسب ‌سواری و شکار بوده و می ‌توانسته از درخت نخل بالا رفته و خرما بچیند. دیگری رقصنده خوبی بوده و در ساخت کوزه و رنگ‌ آمیزی آن ماهر بوده است. نقش خوشه‌ های گندم گویای آن است که متوفی کشاورز خوبی بوده و زمین زراعی زیادی داشته و به مردم هم گندم می ‌داده است. دیگری آهنگر توانایی بوده و یکی دیگر میزبان جنگجویان و رهگذاران بوده زیرا بر سر سنگ قبرش قلیان جوزی یعنی قلیانی که برخلاف قلیان‌ های معمولی که مخزن آب آن از شیشه و استیل و نقره است، مخزن آب به شکل کوزه ‌ای و از جنس چوب گردو است، حک شده است. (در رابطه با چوب گردو نکته جالب آن است که اگر چرب شود، قسمت ترک خورده، ترمیم شده و به حالت اولیه بازمی‌ گردد به همین دلیل برای قلیان‌ های سفری مورد استفاده قرار می‌ گرفت.) آنچه مسلم است این قبرستان اطلاعات بسیاری در مورد تاریخ اجتماعی منطقه در خود جای داده است.

پوشش گیاهی و حیات وحش


روستا دارای طبیعتی سرسبز و درختان مخصوص منطقه است. درختان و پوشش گیاهی منطقه بیشتر کنار، بادام، بلوط، نخل، جاز، انجیر و بنه است. حیات وحش منطقه بیشتر شامل پازن (بز کوهی) و تیهو است.

صنایع دستی


صنعت کپو بافی از پیشینه ای تاریخی در روستای پامنار برخوردار است. بانوان و مردان هنرمند این بخش همچنان به بافت انواع کپو با استفاده از چوب بادام و نخل خرما مشغول بوده و تولیدات آنان در بازارهای مختلف منطقه عرضه می گردد که با استقبال خوب علاقه مندان به ویژه مسافران نوروزی همراه است. طرح‌ ها و رنگ ‌های کپو از ترکیب ابریشم و کامواهای رنگی شکل می ‌گیرد. نوع تولیدات کپو در پامنار از کیفیت بالایی برخوردار است و نمایشگاه‌ های خاصی از توانایی ‌های زنان در بافت کپو دایر است که برای گردشگران دیدنی است.

امکانات رفاهی روستای پامنار


این روستا کنار دریاچه قرار دارد و گزینه های اقامتی متنوعی پیش روی گردشگران است. یکی از آنها اقامت گاه بوم گردی یا خانه های روستایی است. برای اقامت در پامنار می توان در روستا و در خانه های روستایی منطقه که برای اقامت مسافران در نظر گرفته شده شب را سپری کرد و یا در شهر دزفول به سراغ هتل‌ ها و مهمان ‌سراها رفت. بسیاری از طبیعت ‌گردان ماجراجو شب هنگام در کنار دریاچه چادر می ‌زنند و از زیبایی ‌های طبیعت اطراف دریاچه لذت می ‌برند.

از مشکلات روستای پامنار عدم آسفالت خیابان اصلی این روستا و مسیر سمت دریچاه سد دز است. با توجه به سفر مسافران نوروزی به روستای گردشگری پامنار برای بازدید از روستا و خرید صنایع دستی و نیز تفریح آبی در دریاچه سد دز، آسفالت نبودن روستای پامنار مشکلاتی را برای اهالی و مسافران نوروزی به همراه دارد. قابل ذکر است که اقداماتی نظیر تسطیح تپه ‌ها برای احداث رستوران، کمپ و پارکینگ و تعریض جاده دسترسی در این منطقه صورت گرفته است.

سفر به پامنار و لذت بردن از طبیعت آن به راحتی میسر است زیرا امکان اقامت در خانه روستایی و همچنین چادر زدن هست و روستاییان پذیرای گردشگرانی هستند که به فرهنگ بومی احترام گذاشته و به طبیعت آسیب نمی ‌رسانند.

لازم به ذکر است که در حال حاضر روستای پامنار در برنامه تورهای مسافرتی به استان خوزستان جای ندارد اما دسترسی به آن به واسطه فاصله کمی که از شهر دزفول دارد،‌ به راحتی ممکن بوده و از آنجا که دارای تنوع طبیعی و تاریخی است می ‌توان برنامه ‌ای بین یک تا چند روز برای آن در نظر گرفت و آرامش و فعالیت را توأمان در تعطیلات گنجاند.

مسیر دسترسی


برای دیدن این طبیعت زیبا و استفاده از پتانسیل های گردشگری این روستا در استان خوزستان، باید از هر جای ایران راهی خوزستان شده و از آنجا به دزفول بروید. البته راه هوایی و ریلی و اتوبوس نیز در اختیار مسافران دزفول وجود دارد. با کمی زمان بیشتر می توانید از قطاری که هر روز به سمت اندیمشک می رود استفاده کنید.
فاصله بین دزفول و اندیمشک مثل خرمشهر و آبادان است و خیلی دور نیست. اما مقصد بعدی که از دزفول باید انتخاب کنید روستای پامنار در شمال شرقی دزفول است و هر روز از مرکز این شهر به سمت نواحی اطراف به خصوص پامنار، اتوبوس و تاکسی در دسترس گردشگران و مسافران قرار دارد. این فاصله نهایت 45 دقیقه به طول خواهد انجامید.
advertising