نحوه نگهداری از قناری
خواندنی › حیوانات خانگی
- 97/08/14نحوه نگهداری از قناری
قناری ها پرندگانی رنگارنگ، اجتماعی و بومی جزایر قناری هستند. این پرنده ها سرسخت بوده و مراقبت از آنان ساده است. طول عمر قناری ها به طور معمول بین ۱۰ تا ۱۵ سال است با این حال گاهی تا ۲۰ سال نیز عمر میکنند. هرچه دانسته های شما در مورد این حیوانات دوست داشتنی بیشتر باشد، رابطه بین شما و قناری طولانیتر و دوستانهتر خواهد بود.
خانه و محل زندگی قناری
بهتر است قفس بزرگی تهیه کنید. قناری ها علاقه دارند تا از یک طرف قفس به طرف دیگر پرواز کنند که این موضوع نیازمند قفس با طول زیاد است. قفسی که تهیه میکنید بهتر است بزرگ باشد اما لزوما نیازی نیست که ارتفاع بلندی داشته باشد. قفس مناسب برای یک قناری باید حدودا ۴۵ سانتی متر ارتفاع و ۷۵ سانتی متر طول داشته باشد. با این حال هر چه قفس بزرگتر باشد برای قناری بهتر است.
اطمینان پیدا کنید مکانی که قفس را قرار میدهید نور کافی و تهویه مناسب داشته باشد. قفس را دور از در و پنجره نگهداری کنید تا با نور خورشید تماس مستقیم نداشته باشد چرا که ممکن است باعث ایجاد گرمای بیش از حد شود. همچنین برای ایجاد حس امنیت در قناری، بهتر است یک طرف قفس او رو به دیوار باشد.
بهتر است قفس را آویزان کنید یا روی پایه ای قرار دهید طوری که حدودا ۱۸۰ سانتی متر از زمین فاصله داشته باشد.
شما میتوانید جایی برای نشستن پرنده در قفس نصب کنید. بهتر است از فروشگاههای حیوانات خانگی, چوب طبیعی برای مکان نشستن قناری تهیه کنید. میتوانید برای ایجاد تنوع در زندگی قناری، چوبهایی با اندازه های مختلف را تهیه کنید. از آن جایی که قناری ها تمایل بیشتری نسبت به پرواز به شکل افقی دارند، سعی کنید چوبهای زیر پایی را در گوشه و کنار و روبروی هم در قفس نصب کنید.
بعضی قناری ها به تاب نیز علاقه زیادی نشان میدهند. اگر برای او تاب تهیه کردید آن را در مکانی قرار دهید تا مانع پرواز کردن قناری نشود.
قفس را به طور منظم تمیز کنید. کف آن را با روزنامه پوشانده و به طور روزانه آب و پوشش کف را عوض کنید و همچنین ظرف غذای او را تمیز کنید. یکبار در هفته با اب و صابون یا ماده ضدعفونی کننده مخصوص قفس پرندگان، کل قفس را بشویید اما از ماده سفید کننده استفاده نکنید.
از انجا که قفس کثیف و آلوده, شرایط بیمار شدن قناری را فراهم میکند، بنابراین تمیز بودن قفس بسیار اهمیت دارد.
تغذیه قناری
آب به اندازه کافی. قناری ها بدون آب تنها ۲۴ ساعت زنده خواهند ماند. بنابراین باید ظرف آب بزرگی را درون قفس گذاشته و بطور منظم آن را پر کنید. آب شیر اکثر مناطق برای قناری مناسب است و مشکلی برای او ایجاد نخواهد کرد با این حال درصورتی که آب شیر کیفیت خوبی ندارد بهتر است از آب معدنی استفاده کنید.
قناری را به وسیله پلت ها تغذیه کنید. پلت جایگزین مناسبی برای دانه است چرا که شامل مقادیر بیشتری از پروتئین و ویتامین مورد نیاز قناری است. با این حال اگر قناری شما با پلت بزرگ نشده و آن را دوست نداشته باشد، از خوردن آنها اجتناب خواهد کرد. شما میتوانید ذائقه قناری خود را تغییر داده و او را به خوردن پلت عادت دهید اما اینکار باید به تدریج و با دقت انجام شود.
برای عادت دادن قناری به خوردن پلت، در ابتدا باید مقداری پلت درون دانه های او ریخته و آنها را با یکدیگر ترکیب کنید. سپس طی ۴ تا ۸ هفته این عمل را تکرار و به تدریج میزان دانهها را کاهش و پلتها را افزایش دهید. اگر پس از این دوره قناری شما باز هم از خوردن پلت خودداری کرد، دانه دادن به او را متوقف نکنید.
تغذیه قناری به وسیله دانه. هرچند که دانه بهترین منبع غذایی برای قناری نیست اما غذای مورد علاقه او محسوب میشود. سعی کنید دانههای ترکیبی مخصوص قناری را برای او تهیه کنید. روزانه حدود یک قاشق چایخوری غذا در اختیار او قرار دهید. قناری ها تمایلی به خوردن بیش از حد ندارند بنابراین در صورت نیاز میتوانید کمی بیشتر به او غذا بدهید.به قناری خود میوه و سبزیجات بدهید. حدود ۲۰ تا ۲۵ درصد از غذای روزانه قناری را باید میوه یا سبزیجات تشکیل دهد. مقداری میوه یا سبزی را شسته و به تکه های کوچک تقسیم کنید و روزانه به او بدهید این مقدار باید کمتر از یک قاشق چایخوری و در ظرفی جداگانه باشد. همچنین میوه و سبزیجاتی که به قناری میدهید باید متنوع باشند.
خوراندن میوه و سبزیجات برای قناری ها
البته در نظر داشته باشید که آووکادو برای قناری سمی است و کاهو به مقدار کافی مواد مغذی ندارد.
میوه ها و سبزیجات مناسب برای قناری عبارتند از: سیب، زردآلو، مارچوبه، موز، تمشک آبی، کلم بروکلی، کلم بروکسل، کلم برگ، هویج، طالبی، نارگیل، ذرت، خرما، انجیر، گریپ فروت، کلم پیچ، کیوی، خربزه، انبه، شلیل، پرتقال، پاپایا، هویج وحشی، هلو، گلابی، نخود فرنگی، فلفل، آناناس، آلو، انار، کدو حلوایی، تمشک، اسفناج، کدو، توت فرنگی، سیب زمینی شیرین، گوجه فرنگی و کدو سبز.
به قناری خود پروتئین بدهید. اگر رژیم غذایی قناریتان روی دانه است پس احتمالا پروتئین کافی دریافت نمیکند. برای تامین پروتئین قناری میتوانید دوبار در هفته تخم مرغی را به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه آب پز کرده و پس از اینکه سرد شد، آن را به تکههای کوچک تقسیم کرده و به قناری بدهید.
البته در نظر داشته باشید که تخم مرغ به سرعت خراب میشود, بنابراین اگر پس از چهار تا پنج ساعت تخم مرغی در ظرف قناری باقی مانده بود آن را بردارید و دور بریزید.
سلامتی و سرگرمی قناری
شما میتوانید برای قناری خود سرگرمی فراهم کنید. وجود اسباب بازی یا یک تاب در قفس باعث سرگرمی قناری خواهد شد.هرچند که قناری ها نسبت به سایر پرندگان تمایل کمتری به بازی با این وسایل دارند. بنابراین یک اسباب بازی برای او کافی بوده و مقدارهای بیش از این، قفس را شلوغ کرده و برای پرواز و جابجایی قناری، که اهمیت زیادی دارند، مشکل ایجاد خواهد کرد.
قناری ها در طبیعت, علاقه به غلط زدن در سبزههای مرطوب دارند. قرار دادن برگ قاصدک یا علف مرطوب در کف قفس, سرگرمی جالبی برای قناری است و باعث خوشحالی او خواهد شد.
به قناری ظرفی برای حمام بدهید. قناری میتواند از خود مراقبت کند. تنها کافی است ظرف کوچکی از آب ولرم را در قفس قرار دهید که البته ظرف باید دور از محل نشستن او باشد. گلدان های کوچک پلاستیکی برای حمام قناری مناسب هستند که باید روزانه تمیز شوند.ناخن های قناری را کوتاه کنید. ناخنهای قناری به طور متوسط دو بار در سال باید کوتاه شوند. این امر در سلامت قناری تاثیر گذار است. توجه داشته باشید که درون ناخن قناری رگی قرار دارد که در صورت صدمه دیدن موجب خونریزی شدید و حتی کشندهای خواهد شد. بنابر این قبل از انجام اینکار با دامپزشک در خصوص روشهای کوتاه کردن ناخن قناری خود مشورت کنید.روی قفس قناری را در شب بپوشانید. چرا که آنان ترجیح میدهند در تاریکی بخوابند. اگر شب در خانه ی شما سر و صدا ایجاد میشود یا محیط خانه روشن است، برای سهولت در خواب قناری روی قفس را با حوله یا پارچهای بپوشانید.مراقب بیماری ها باشید. قناری ها پرندگان حساسی هستند. به نشانه های بیماری توجه کنید.در صورت مشاهده هرگونه علاﺋم بیماری، قناری را نزد دامپزشک ببرید. علاﺋمی مانند بی اشتهایی و کاهش وزن سریع، باید مورد بررسی قرار گیرند.
بعضی از علاﺋم دیگر به این شرح هستند: رنگ فضله قناری (اگر رنگی غیر از سیاه و سفید باشد)، داشتن صدای خس خس، سستی و بیحالی، خستگی بدون دلیل، پف و آشفتگی پرها.
اگر قناری برای مدت طولانی پرهایش اشفته و پف کرده است ممکن است دلیل آن احساس سرمای شدید باشد و اگر پرهایش را دور از بدنش نگه دارد به این معنی است که احساس گرمای زیادی میکند. قناری ها دمای بین ۱۵ الی ۲۱ درجه سانتیگراد را ترجیح میدهند.