خوردن میوه قبل از غذا بهتر است یا بعد از غذا
پزشکی و سلامت › تغذیه
- 97/10/08
دلایل زیادی برای افزودن میوه و سبزی به رژیم غذایی وجود دارد. اگر دنبال راههای مبتکرانه برای بالا بردن میزان مصرف میوه هستید، به جای اینکه به عنوان میانوعده، یک یا دو بار در روز میوه بخورید، به وعدههای غذاییتان میوه اضافه کنید. خوردن میوه در پایان وعدهی غذا بهعنوان دسر هم میتواند یک راه ساده برای افزایش مصرف میوه باشد.یک ایدهی دیگر هم استفاده از میوه در سالادها است. تفت دادن یا کباب کردن سیب، گلابی یا مرکبات بهعنوان طعمدهنده و چاشنی برای گوشت هم به شما کمک میکند میوههای بیشتری مصرف کنید.
کارشناسان توصیه میکنند مصرف بیشتر میوه، هر زمانی از روز مفید است و هیچ مدرک علمی برای این ادعا وجود ندارد که خوردن میوه همراه غذا، به گوارش آسیب میزند. خیلی خوب است که نیمی از بشقاب غذایتان با میوه و سبزی پُر شده باشد. خوردن میوه با شاخص گلیسمی پایین قبل از غذا برای کاهش وزن مفید است چون باعث احساس سیری و کاهش اشتها میشود. خوردن میوه بعد از غذا هم برای غلبه بر گرایش به شیرینی و احساس رضایت از خوردن مفید است.
چه مقدار میوه باید بخوریم
طبق اعلام وزارت کشاورزی ایالات متحده آمریکا (USDA)، میوهها و سبزیها باید حداقل نیمی از بشقاب غذای شما را در یک وعده شامل شوند. اما متأسفانه بسیاری از افراد به این میزان میوه مصرف نمیکنند. حالا با وجود تمام خواص شناختهشدهی خوردن میوه، چرا بعضیها توصیه میکنند در زمانهای خاصی نباید میوه خورد؟ بعضی منابع میگویند خوردن میوه در بعضی زمانها بر گوارش غذایی که می خوریم میتواند تأثیر بگذارد. اما با همهی این حرفها این ادعاها، چندان اعتبار علمی ندارند و شاهد و مدرکی وجود ندارد که نشان دهد خوردن میوه در اوقاتی خاص تأثیر منفی بر هضم غذا دارد.
آیا خوردن میوه همراه با غذا مضر است؟
منابعی هم هستند که میگویند خوردن میوه همراه با غذا میتواند احتمال بد هضمی، نفخ و گاستریت را افزایش دهد. تصور این ادعا بر این است که میوه میتواند سایر غذاهای موجود در معده را تخمیر نماید و این تخمیر هم عوارض جانبی مانند احساس ناراحتی در معده و نفخ و بد هضمی کلی را دربر دارد. بنابراین برای جلوگیری از فرایند تخمیر در معده توصیه میشود میوه را تنها با معدهی خالی مصرف کنید.
اما آیا این ادعا صحت دارد؟ نه، چنین ادهایی اعتبار علمی ندارد. شواهدی وجود ندارد که این باور را تأیید کند. نارسایی این ادعا در این است که محیط معده بشدت اسیدی است و اسید معده، هر گونه باکتری لازم برای تخمیر را نابود میکند. بدن به خوبی قادر است غذاهای متنوع خورده شده به طور همزمان را گوارش نماید مگر اینکه در سیستم گوارش مشکلی وجود داشته باشد.
بعضی از رژیمهای امروزی هم توصیه میکنند برای کاهش وزن، سمزدایی و هضم و جذب بهتر، میوه را با معدهی خالی مصرف کنیم. اما این ادعاها هم اعتبار چندانی ندارند. میوهها را میتوان همراه با وعدهی غذایی یا با معدهی خالی مصرف کرد.
فواید خوردن میوه بعد از غذا
همانطور که گفته شد، هیچ شاهدی وجود ندارد که بابت خوردن میوه همراه یا بعد از غذا ایجاد نگرانی کند. در حقیقت، خوردن میوه بهعنوان بخشی از وعدهی غذایی یا بعد از آن باز هم میتواند به احساس سیریتان کمک کند. خوردن میوه بعد از غذا برای غلبه بر میل به شیرینی هم مفید است.
اگر عادت کردهاید غذایتان را با خوردن یک چیز شیرین به پایان برسانید، جایگزین کردن میوه بهجای شیرینیهای پرکالری میتواند شما را از دریافت کالریهای اضافی دور نگه دارد. همچنین فیبر، ویتامین و مواد معدنی بیشتری به بدنتان میرساند. مثلاً یک مشت توت، کمتر از ۱۰۰ کالری انرژی دارد ولی میلتان به شیرینی را سرکوب میکند.
فواید خوردن میوه قبل از غذا
پیش از غذا میوه خوردن برای کاهش وزن مفید است، اما چگونه؟ میوهها فیبر فراوانی دارند که میتواند بعد از خوردن به شما احساس سیری بدهد و به همین دلیل بعد از آن، غذای کمتری خواهید خورد. میوه را غذایی کم انرژی میدانیم چون به ازای وزنی که دارد، کالری بسیار کمی به بدن میرساند. بنابراین خوردن میوه بدون اینکه بابت کالری نگرانتان کند سیرتان میکند. پس یعنی به نوعی در یک وعده باعث کم خوری میشود نه اینکه به طور کامل باعث کاهش چربی بدن شود.
خوردن میوه با معده خالی
این یکی از شایعترین باروهای غلط در مورد زمان میوه خوردن است. وبسایتها و مجلات و …، این باور را شایع کردهاند و ظاهرا به یک سرآشپز در سنگاپور برمیگردد! این باور ادعا میکند خوردن میوه همراه با غذا، گوارش را کُند کرده و باعث میشود غذا در معدهتان بماند و تخمیر یا فاسد شود.
این باور ادعا میکند خوردن میوه همراه با غذا موجب نفخ، احساس ناراحتی و یک سری علائم ناخوشایند دیگر در معده میشود. هر چند این درست است که فیبر موجود در میوه، خروج غذا از معده را به تعویق میاندازد اما بقیهی ادعاها نادرست هستند. میوه باعث میشود معده، با سرعت کمتری تخلیه شود اما قطعا موجب باقی ماندن غذا نمیشود.