چرا مصرف بیش از حد آهن خطرناک است
پزشکی و سلامت › پزشکی
- 97/10/05آهن که در مواد غذایی وجود دارد:
آهن به صورت هِم (Heme iron): این نوع آن تنها در غذاهای حیوانی و اساساً در گوشت قرمز موجود است و نسبت به آهن غیر هِم، آسانتر جذب میشود.
آهن غیر هِم (None – heme iron): بیشتر آهن غذایی به صورت غیر هِم وجود دارد که هم در غذاهای حیوانی و هم در غذاهای گیاهی موجود است. جذب این نوع آهن را میتوانید با اسیدهای ارگانیک مانند ویتامین C تقویت کنید، اما همراه با ترکیبات گیاهی چون فیتات، جذب آن کاهش پیدا خواهد کرد.
افرادی که آهن هِم کمی از راه تغذیهی خود دریافت میکنند، در معرض کمبود آهن قرار دارند. خیلیها دچار کمبود آهن هستند، مخصوصاً خانمها. در واقع کمبود آهن، شایعترین کمبود مادهی معدنی در تمام دنیاست.
دلایل اهمیت تنظیم آهن در بدن
1. آهن یک مادهی مغذی ضروری است که در بسیاری از عملکردهای پایهای بدن نقش دارد بنابراین باید مقدار کافی از آن دریافت کنیم.
2. مقادیر زیاد آهن به طور بالقوه سمی است، بنابراین نباید زیاد از آن مصرف کنیم.
تعادل آهن در بدن تحت تأثیر مقدار آهن در رژیم غذایی نیز هست. رژیمهای غذایی که آهن کمی دارند به مرور زمان میتوانند منجر به فقر آهن در بدن شوند. همینطور مصرف زیاد مکمل آهن میتواند مسمومیت شدیدی ایجاد کند.
ضرر و یا عوارض زیادی مقدار آهن در بدن چیست؟
مسمومیت آهن:
مسمومیت آهن میتواند ناگهانی یا تدریجی باشد. با اوردوز کردن ناگهانی آهن یا مصرف مکمل آهن در مقادیر زیاد برای مدت طولانی و یا اختلال مزمن تجمع آهن در بدن، مشکلات جدی در بدن به وجود خواهد آمد.
آهن و ریسک سرطان:
بدون تردید آهن اضافی در بدن موجب سرطان، هم در حیوانات و هم در انسانها میشود. معلوم شده که اهدای خون به طور منظم یا از دست دادن خون میتواند این ریسک را کاهش بدهد.
آهن و ریسک عفونت:
هم کمبود آهن و هم تجمع آهن زیاد در بدن فرد را مستعد عفونت میکند، که دو علت دارد:
1. سیستم ایمنی بدن از آهن برای نابود کردن باکتریهای مضر استفاده میکند، بنابراین مقداری آهن برای مبارزه با عفونت لازم است.
2. افزایش سطح آهن آزاد در بدن میتواند رشد باکتریها و ویروسها را افزایش بدهد، بنابراین آهن زیاد میتواند تأثیر معکوس گذاشته و ریسک عفونت را بالا ببرد.
افرادی که هموکروماتوز ارثی دارند نیز بیشتر مستعد ابتلا به عفونتها هستند.
تحت شرایط نرمال، آهن آزاد بسیار کمی در جریان خون وجود دارد. آهن با پروتئینهایی چون ترانسفرین پیوند میزند و در نتیجه جلوی آسیب زدن آن به بدن گرفته میشود. اما مسمومیت با آهن میتواند میزان آهن آزاد در بدن را به میزان قابل توجهی افزایش بدهد. آهن آزاد، یک پرو – اکسیدان است (بر عکس آنتیاکسیدان)، و میتواند موجب آسیب به سلولها شود. بیماریهای گوناگونی میتوانند موجب این اتفاق شوند.
مانند:
مسمومیت با آهن: مسمومیت با آهن زمانی روی میدهد که فرد، معمولاً کودکان، در مصرف مکمل آهن زیادهروی کرده و اوردوز میکنند.
هموکروماتوز ارثی: یک اختلال ژنتیکی است که موجب جذب زیاد آهن از غذا میشود.
اوردوز آهن آفریقایی: نوعی اوردوز آهن است که به دلیل مقادیر زیاد آهن در غذا و نوشیدنیها به وجود میآید. این بیماری برای اولین بار در آفریقا مشاهده شد.
اگر در معرض اوردوز آهن هستید میتوانید با راهکارهای زیر، خطر آن را به حداقل برسانید:
کاهش مصرف غذاهایی چون گوشت قرمز
اهدای خون به طور منظم
اجتناب از مصرف ویتامین C همزمان با غذاهای غنی از آهن
استفاده نکردن از ظروف آهنی