دلایل حس گرفتگی گلو و درمان آن

پزشکی و سلامتپزشکی

- 97/10/30
دلایل حس گرفتگی گلو و درمان آن

گیر کردن غذا احساس گرفتگی گلو


اگر احساس می کنید یک توده در گلو شما وجود دارد، می تواند نشان از گیر کردن مقدار کمی غذا در گلو باشد. مثلا گیر کردن یک تکه استخوان ماهی در گلو چنین حسی را ایجاد می کند. برای برطرف کردن انسداد جزئی در گلو، شما می توانید با خوردن چیزی نرم آن را برطرف کنید. برای مثال، اگر استخوان ماهی در گلو گیر کرده است جویدن نان سفید تا جایی که به خوبی با بزاق دهان مخلوط و نرم شده، و بلعیدن ناگهانی آن می تواند کمک کننده باشد.
برخی پیشنهاد می کنند که برای فرو بردن استخوانی که در گلو گیر کرده است مقدار زیادی کره بادام زمینی را بر روی نان مالیده و سپس نان را بجوید و مثل روش بالا، پس از نرم شدن کامل نان، آن را یکباره ببلعید. به این روش به احتمال زیاد استخوان ماهی به کره گیر کرده و از جای خود حرکت می کند.
شما همچنین می توانید یک قاشق عسل را برای کمک به خلاص شدن از شر غذا و استخوانی که در گلو گیر کرده است، ببلعید. خواص ضد التهابی عسل به تسکین بافت تحریک شده گلو کمک خواهد کرد. راه ساده تر برای از بین بردن احساس گیر کردن چیزی در گلو سرفه های ناگهانی است.


احساس گیر کردن چیزی در گلو به علت رفلاکس معده


معمولا دلیل عمده برای احساس گیر کردن چیزی در گلو ریفلاکس معده به مری است. در این عارضه، به دلیل افزایش اسید معده، اسید به مری برگشته و موجب سوزش سر دل و قفسه سینه می شود و طعم تلخ در دهان ایجاد می کند. مجله The World Journal of Gastroenterology گزارش داد که احساس بغض در گلو، در بیش از 60٪ از افرادی که از ریفلاکس معده GERD رنج می برند، تجربه می شود. در این شرایط، به دلیل تحریک و التهاب مری، توسط اسید معده، توده در گلو احساس می شود. رفلاکس همچنین موجب گرفتگی صدا نیز می شود.

اگر به ریفلاکس معده مبتلا هستید، می توانید از جوش شیرین برای درمان استفاده کنید. جوش شیرین کمک می کند تا بخشی از محتوای اسید در معده خنثی شده و التهاب کاهش یابد. برای استفاده از این درمان کافی است نصف قاشق چای خوری جوش شیرین را در یک لیوان آب مخلوط کرده و برای کاهش سوزش سر دل بنوشید. برای به دست آوردن نتیجه مطلوب باید از این روش به طور منظم استفاده کنید. از طرفی جوش شیرین می توانید با دیگر داروها و مکمل ها تداخل داشته باشد. پس قبل از استفاده در مورد این روش با پزشک خود مشورت کنید.

نوشیدنی های حاوی عصاره آلوئه ورا نیز یکی دیگر از درمان های طبیعی است که می تواند به تسکین علائم سوزش سر دل کمک کند. همانطور که می دانید آلوئه ورا اثر تسکین دهنده بر روی پوست آسیب دیده دارد، با این حال، برای تسکین التهاب در مری نیز مفید است. مطالعات نشان داده اند که شربت آلوئه ورا یک درمان موثر برای ریفلاکس معده GERD است. برای کمک به خلاص شدن از شر احساس گیر کردن چیزی در گلو ناشی از ریفلاکس معده GERD، شما باید یک جرعه کوچک از عصاره آلوئه ورا را حدود 20 دقیقه قبل از هر وعده غذایی بنوشید.

احساس توده در گلو


در این حالت نیز هنگام بلع غذا اشکالی وجود ندارد ولی بیمار به طور مداوم و بدون ارتباط با غذا خوردن احساس می کند که توده ای در گلویش گیر کرده است یا در ناحیه گلو احساس گرفتگی و فشار می کند.

استرس موجب تصور گرفتگی گلو


بسیاری از افراد وقتی تحت فشار و استرس هستند تصور می کنند چیزی در گلویشان گیر کرده است. دلیل این احساس این است که زمانی که ما تحت استرس هستیم، تنش عضلانی در بدنتان تمایل به اوج گرفتن دارد و این باعث تنگی در پشت گلو می شود.

ارتباط بین احساس گیر کردن چیزی در گلو و استرس در مجله Psychosomatic Research مورد مطالعه قرار گرفته است. این مطالعه نشان داد که بیمارانی که احساس می کنند که چیزی همیشه در گلویشان گیر کرده است، تحت تنش بیشتر از گروه کنترل بوده اند. همچنین مشخص شد که این افراد در مدت زمان قبل از حوادث استرس زا در زندگی خود، هیچ علائمی از بغض در گلو نداشتند. استرس بدن ما را از جهات مختلف تحت تاثیر قرار می دهد. بنابراین این مهم است که راهی برای مدیریت سطح استرس پیدا کنیم.

برای از بین بردن استرس شما می توانید چند قطره اسانس اسطوخودوس را با روغن حامل ترکیب کرده و به وان حمام اضافه کنید. این محلول تسکین دهنده اعصاب است. حمام کردن با این محلول به مدت 20 دقیقه در کنترل استرس بسیار مفید است. همچنین می توانید چند قطره عصاره سنبل را روی بالش خود بریزید تا به کمک آن سطح اصظراب و استرستان کم شود. کاهش استرس همچنین یکی از راه های موثر برای درمان رفلاکس معده است.

یک مطالعه که در مجله American Journal of Gastroenterology منتشر شده نشان می دهد که ارتباط روشنی بین افزایش حساسیت به اسید معده در مری و استرس وجود دارد. بنابراین، مدیریت سطح تنش یک راه بسیار خوب برای کاهش رفلاکس معده و در پی آن بغض در گلو است.

اختلال اضطراب و احساس گرفتگی گلو


اگر شما از سطح بالایی از اضطراب رنج می برید و در مورد فعالیت های روزمره و حوادث همیشه نگران هستید، ممکن است احساس گیر کردن چیزی در گلو را نیز داشته باشید. محققان مجله The British Journal of General Practice می گویند که یک ارتباط بین بغض در گلو و اضطراب در بیماران وجود دارد. در واقع، 96 درصد از افراد مبتلا به اختلال اضطراب، احساس می کنند غذا در گلویشان گیر می کند و پایین نمی رود. دکرت کاتلین رومیتو معتقد است که داشتن بلع سخت نیز یکی از نشانه های اختلال اضطراب است.

تحقیقات دانشگاه مریلند نشان می دهد که زنجبیل و بابونه می تواند به کاهش اضطراب کمک کنند. شما می توانید از این دو ماده به عنوان چای به صورت روزانه استفاده کنید. سطح بالایی از اضطراب و وحشت می تواند درمان استرس را سخت تر کند. با این حال، بسیاری از داروهای خانگی موثر وجود دارند که می توانند به آرام کردن اعصاب و کاهش اضطراب و افسردگی کمک کنند. به عنوان مثال اسانس های ترنج، لیمو، گل شمعدانی، گل بابونه و چوب صندل احساس شدید اضطراب را برطرف می کنند.

بسیاری از افراد از مکمل های سروتونین یا دوپامین برای کمک به بهبود خلق و خو، درمان افسردگی، و به دست آوردن مجدد یک احساس عمومی از شادی در زندگی استفاده می کنند. به یاد داشته باشید که کاهش اضطراب و استرس در زندگی شما، سلامت عمومی را افزایش می دهد.


ورم لوزه و گرفتگی گلو


التهاب لوزه ها می تواند باعث التهاب در گلو شده و منجر به احساس گیر کردن چیزی در گلو شود. در این شرایط شما همچنین ممکن است درد و مشکل در هنگام بلع را نیز تجربه کنید. دکتر Carol DerSarkissian می گوید که التهاب لوزه که توسط یک عفونت در پشت گلو ایجاد می شود می تواند منجر به تورم غدد در گردن، قرمزی، درد، تاول در گلو و تب شود. بنابراین، غدد متورم، به خصوص اگر گلو قرمز و ملتهب باشد، ممکن است باعث شود احساس کنید گلویتان مسدود شده و چیزی راه گلویتان را بسته است.

درمان های طبیعی زیاد و موثری برای کشتن باکتری هایی که باعث التهاب لوزه می شوند، کاهش قرمزی و التهاب در گلو وجود دارد. یکی از داروهای خانگی موثر برای ورم لوزه، غرغره کردن آب نمک است. محلول نمک می تواند به سرعت منجر به کاهش تورم در گلو شود. برای این کار نصف تا 1 قاشق چای خوری نمک را به 8 اونس آب اضافه کنید و چند بار در روز تا زمانی که تورم برطرف نشده از آن غرغره کنید. شما همچنین می توانید از سیر به جهت داشتن خواص ضد باکتری و ضد ویروسی برای درمان علائم التهاب لوزه استفاده کنید. اگر چه سیر دارای طعم و مزه قوی است اما به سرعت عفونت گلو را درمان می کند. بهترین راه برای استفاده از سیر جهت درمان عفونت گلو به شرح زیر است:

یک یا 2 حبه سیر را چرخ کنید و 10 دقیقه اجازه دهید تا مواد تشکیل دهنده فعال آلیسین تشکیل شود. سپس آن را با ماست ساده یا عسل خام مخلوط کرده و 2 الی 3 بار در روز تا زمانی که التهاب لوزه برطرف شود از آن استفاده کنید.

علائم احساس گلوبوس


احساس پری، درد، نفخ معده، سیری زودرس و حتی گاهی احساس گرسنگی بیش از حد، از علائم این بیماری محسوب می شود.

احساس گلوبوس:
بیمار مبتلا به گلوبوس هیچگونه مشکلی از نظر بلع غذا ندارد

علت ایجاد احساس گلوبوس:
افرادی که در معرض فشار روحی و استرس هستند، بیشتر از سایر افراد در معرض احساس گلوبوس هستند. زیرا استرس سبب تحریک عصب معده و ترشح هورمون هایی می شود، که باعث التهاب و ورم معده و به خصوص ایجاد مشکل گلوبوس می شود. علت این مشکل ناشناخته است اما بنظر میرسد موارد زیر دخیل باشند.
افزایش انقباض دریچه فوقانی مری
ریفلاکس معده به مری
افزایش حساسیت اعصاب گلو
وجود اختلالات روحی مانند اضطراب ، افسردگی و استرس

تشخیص گلوبوس:
آزمایش خاصی برای تشخیص گلوبوس وجود ندارد. در حقیقت تشخیص گلوبوس بر اساس رد سایر علل بیماری است. پزشک معالج قبل از این که تشخیص گلوبوس را بدهد، بررسی های کامل از مری و گلو انجام می دهد، تا بیماری های دیگر را رد کند. اگر رادیوگرافی مری با باریم نرمال گزارش شود، آزمایش های بیمار طبیعی باشد، غده تیروئید طبیعی باشد و بیماری خاصی یافت نشود، تشخیص گلوبوس داده میشود.
بعضی از افراد مبتلا به بیماری برگشت محتویات معده به مری هم ممکن است احساس توده در گلو کنند. پزشک معالج قبل از اینکه تشخیص توده در گلو را بدهد یک بررسی کامل از مری و گلو انجام می دهد، تا بیماری های دیگر را رد کند. چنانچه بیماری خاصی یافت نشد، تشخیص گلوبوس را می گذارد.

درمان احساس گلوبوس:
مهم ترین و کلیدی ترین راه حل برای درمان این بیماری، روان درمانی و رفع مشکلات تنش های روحی بیمار است. زیرا استرس مهم ترین عامل ایجاد این بیماری است. در این شرایط اطرافیان باید بیمار را درک کنند و بدانند که او واقعا بیمار است.
همچنین این بیماری دوره درمانی مشخصی ندارد. یکی از شایع ترین داروهایی که برای درمان تجویز می شود قرص کلردیازپوکساید به همراه داروهای ضد اسید است. افراد در صورت عدم درمان این بیماری و قرار گرفتن در محیط پراسترس دچار مشکلات روده بزرگ می شوند که در زنان با یبوست و در مردان با اسهال همراه است.

بیماران از خوردن غذاهای محرک، تند، ترش، شور و غذاهایی که سرعت تخلیه معده را کم می کند خودداری کرده و به جای آن از مرباجات که سبب سرعت تخلیه معده می شود، استفاده کنند.
advertising