ساوه شهر سوغاتی های خوشمزه

گردشگریصنایع و سوغات

- 97/08/15
ساوه شهر سوغاتی های خوشمزهشهر ساوه یکی ازشهرهای استان مرکزی میباشد که جمعیتی برابر با ۲۰۱۸۲۸ نفر دارد. بیشتر مردم ساوه راباسوغاتی خوشمزه اش یعنی انامیشناسند، اما بهتراست بدانیدکه انار تنها سوغاتی خوشمزه این شهرنیست و صنایع‌دستی زیبایی هم دارد.
ساوه یکی از شهرهای استان مرکزی است که قدمت تاریخی آن به عصر ساسانی می‌رسد. ساوه از سمت شمال به شهرستان زرندیه و استان قزوین، از سمت جنوب به شهرستان تفرش و استان قم و ازسمت شرق به استان تهران می‌رسد. ساوه در عصر ساسانی یکی ازشهرهای مهم بوده و در ادوار دیگر به‌عنوان محلی برای گذر شناخته می‌شده است. این شهر بارها تخریب‌شده ولی پس از فراز و نشیب‌های زیادی که داشته هنوز هم آثار تاریخی زیادی در خود جای‌داده است. از محبوب‌ترین و قدیمی‌ترین بناهای تاریخی این شهرمیتوان به مسجد جامع و مناره‌ای متعلق به عصر سلجوقی نام برد که متأسفانه امروزه مورد بی‌توجهی قرارگرفته و رو به تخریب است.
ساوه شهر سوغاتی های خوشمزه
محبوب‌ترین وخوشمزه ترین سوغاتی ساوه، انار است و همه ما پس از شنیدن نام شهر ساوه به یاد انارهایش می‌افتیم.
با ما همراه باشید تا صنایع‌دستی و سوغاتی‌های شهر زیبای ساوه را بهتر بشناسیم:

سوغاتی‌های شهر ساوه




انار


انار ازمشهورترین سوغاتی ساوه است که در روستاهای اطراف ساوه و در خود شهر ساوه باغ‌های انار زیادی وجود دارد. انار سرشار از ویتامین‌ها و اسیدهای ب ۳، آ، ای، فولیک، فیبر و پتاسیم است.
انار احتمال ابتلا به سرطان پوست، پروستات را به میزان چشمگیری کاهش می‌دهد. البته با توجه به سرمایی که در سال‌های اخیر به‌خصوص در سال ۱۳۹۶ به باغ‌های انار ساوه رسید، احتمال‌هایی داده‌شده است که درخت‌های انار ساوه تا ۵ سال آینده، پربار نخواهند و حتی احتمال میوه ندادن آن‌ها وجود دارد.

طالبی


یکی دیگر از میوه‌ها و سوغاتی‌های این شهرطالبی است. طالبی‌های ساوه به بیشتر شهرهای ایران فرستاده می‌شود. طالبی میوه‌ای بسیار پرخاصیت است که در کنترل فشارخون هم نقش مهمی دارد. طالبی متعلق به خانواده خیار و کدو است. در شهر ساوه علاوه بر طالبی، گرمک و خربزه هم کاشته می‌شوند و خربزه ساوه هم از کیفیت خوبی برخوردار است

رب انار


بدون تردید در شهری که انار محبوب‌ترین سوغاتی‌اش باشد، محصولات مشتق از انار هم دارای کیفیت خوبی هستند و از این محصولات استقبال بسیار زیادی می‌شود. رب انار در کاهش وزن و چربی سوزی تأثیر دارد. از دیگر خواص آن می‌توان به تقویت معده و کبد، کاهش فشارخون و پیشگیری از سرطان اشاره کرد.

شیره انگور


در روستاهای اطراف ساوه نیز باغ‌های انگور فراوانی وجود داردکه انگور و شیره انگور یکی دیگراز بهترین سوغاتی‌های ساوه است و شیره‌های انگور بسیار مرغوبی در روستاهای اطراف ساوه می‌توان پیدا کرد.
دوشاب یاهمان شیره انگور، یکی از فرآورده‌های مفید انگور بوده که از انواع مختلف انگور به دست می‌آید، به همین دلیل دارای طعم و رنگ‌های متنوعی است.

کشمش سبز


ازدیگر فراورده‌های محصولات انگور در روستاهای ساوه میتوان به کشمش سبزاشاره کرد. بعد از چیدن انگور آن‌ها را در گوشه‌ای از باغ روی زمین پهن می‌کنند تا نور آفتاب تردی کشمش‌ها را کاهش دهد و در هنگام بستن آونگ دانه‌ها از خوشه‌ها جدا نشوند. بعد از پایان آونگ بندی آن‌ها را از تیرهای چوبی سقف خانه که میخ‌کوبی شده و یا سقف خانه‌ای که برای آویزان کردن آونگ آماده‌شده آویزان می‌کنند تا کشمش سبز سایه‌خشک تهیه شود.

باسلوق


باسلوق یکی دیگراز شیرینی‌های سنتی و محبوب ساوه است که تهیه آن کار آسانی نیست. باسلوق اصيل ساوه‌ای به دو شكل رشته‌ای و سرکلاغی تهيه می‌شود. برای تهیه باسلوق ابتدا يك نخ مخصوص به طول ۳۰ تا ۶۰ سانتيمتري را با كمك سوزن از ميان گردوها عبور داده به‌صورتی که مغز گردوها یک‌شکل و اندازه باشد.
پس از آن شيره انگور بايد با آب به‌خوبی مخلوط شده و به‌آرامی آرد را اضافه می‌کنند تا مخلوط یکدست به دست بیاید. سپس آن را بر روي حرارت قرار می‌دهند.
اين مخلوط حدود ۱۵ تا ۲۰ دقيقه باید روي شعله هم زده شود تا مايع خودش را گرفته و به شكل ماست درآید و بعدازآنکه مايع آماده شد، گردوهاي نخ شده را داخل مايع فرومی‌برند به صورتی كه مايع به‌خوبی روي گردوها را بپوشاند.
بعدازآن بايد باسلوق ها را درآورده و دو طرف نخ آن را به‌جایی متصل كرد تا حدود يك هفته مانده و خشك شود.

صنایع‌دستی


ساوه صنعت و هنر دستی مخصوص به خود باریشه تاریخی طولانی ندارد و اکثر هنرهای دستی این ناحیه از مناطق دیگر وارد ساوه شده است که در این بخش اشاره‌ای به آن‌ها می‌کنیم.

دستباف‌های سنتی


از دستبافته های سنتی ساوه می‌توانیم به قالی‌بافی و گلیم‌بافی اشاره‌کنیم. این هنرها بیشتر در مناطق روستایی دیده می‌شود و در این مناطق افراد برای امرارمعاش به قالی‌بافی و گلیم‌بافی روی آورده‌اند.

آثار چوبی


ازجمله صنایع چوبی شهرساوه می‌توان به منبت‌کاری، کنده‌کاری روی چوب، معرق‌کاری و خراطی اشاره کرد.خراطی
از دیگر صنایع‌دستی ساوه می‌توانیم به رودوزی‌های سنتی، سفالگری، کتابت و نگارگری، آثار فلزی و چلنگری نیز اشاره کرد.
advertising