معرفی شهرستان اقلید استان فارس ششمین شهر مرتفع ایران
گردشگری › مکان های تفریحی
- 97/09/07
شهرستان اقلید
اقلید مرکز شهرستان اقلید، یکی از شهرهای شمالی استان فارس ایران است. فاصله آن از شیراز، اصفهان، یزد و یاسوج به ترتیب 275، 230، 210 و180 کیلومتر میباشد. این شهر حدود 93 هزار نفر جمعیت دارد. برخلاف بیشتر نقاط این استان بخش اقلید از آب و هوای سرد کوهستانی بهره برده و تا اوایل فصل بهار نیز در این منطقه برف مشاهده میشود و به همین دلیل بیشتر در فصل تابستان پذیرای گردشگران است.
دلیل نامگذاری شهرستان اقلید
درباره واژه اقلید گمانهایی چند وجود دارد اما گمانی که بیشتر تاریخ نویسان نسبت به آن اتفاق نظر دارند،این واژه همانا عربی شده واژه کلید است. در گویش مردم نیز به صورت کلید هنوز به کار میرود که گونهای از واژه اکلیل است.) از آنجا که اقلید ششمین شهر مرتفع ایران و مرتفعترین شهر استان فارس به شمار میرود تا جایی که این ارتفاعات به علت مشرف بودن و جایگاه فلاتی شکل آن بر سرزمین فارس در ادوار گذشته بوده، موقعیت و تسلط خاص دفاعی داشته و دارای پایگاه نظامی بوده، به گونهای که فتح آن به منزله تصرف تمام خاک فارس بشمار میآمده است و بدین ســبب آن را کلــید فارس گفته اند.
پیشینه تاریخی شهرستان اقلید
پیشینه منطقه با توجه به نشانههایی که در دسترس است به پایان دوره نوسنگی یعنی یک هزار سال پیش از میلاد میرسد. آثار تاریخی مانند حوضچه دختر گبر، کتیبه تنگ براق، کوشک زر، کتیبه کوه بل، باتلاق گور بهرام و چشمه شیرین، تل باکون (بکان) و چند نشانه کوچک و بزرگ دیگر گواه بر قدمت تاریخی این قلمرو است. بر خلاف امروز که اقلید در حاشیه قرار گرفته است، در گذشته جاده اصلی اصفهان ـ شیراز از اقلید میگذشته است وبهمین دلیل نقشی مهمتر و کلیدی تر از سایر شهرستانها در تحرک فعالیتهای اقتصادی واجتماعی سرزمین پارس داشته است. این شهر زمانی گوشهای از شاهنشاهی هخامنشیها به نام آزارگاتا و مرکز تربیت اسب جنگی کوروش به شمار میآمده است.

آنچه ميتوان درباره قدمت تاريخي شهرستان اقليد بيان نمود به استناد آثاري است كه از كتب تاريخي و سفرنامههاي جهانگردان بجاي مانده و بيانگر اين است كه اقليد در دوران پيش از اسلام نيز شهري آباد و مطرح بوده است. در كتاب تاريخ فارسنامه ناصري از انتشارات كتابخانه سنايي آمده است كه قدمت اقليد مربوط به دوران ساسانيان است و سنگ نوشته موجود در تل قلات مشتمل بر 21 سطر خط پهلوي (مربوط به سال 1334 هـ .ش) مؤيد اين موضوع است.
آثار باستاني شهرستان اقليد
حوض دختر گبر، منبر و كتيبه مسجد جامع، قلعه آسپاس، چشمه دزدان، تپه مهرعلي فارسي، تپه فيلي، كتيبه و غار تنگ براق، تپه باستاني باقر آباد، قصر بهرام، قصر گل اندام، تل شاه نشين، تل خنجشت، تپه كوشك زر، تپه نقارهخانه، باتلاق بهرام گور، كاروانسراي شاه عباس، شهر نكيسا.
اماكن تفريحي و مذهبي شهرستان اقلید
شهرستان خوش آب و هوای اقلید مردمانی خونگرم و مهمان نوازی دارد .شهرستان اقلید دارای مکان های تفریحی و مذهبی زیادی می باشد از جمله:
روستای آسپاس
آسپاس به معنای دره شیران است گفته میشود در روزگار قدیم از دشت آسپاس به عنوان مرکزی برای پرورش اسبهای مختلف در دوران هخامنشیان مورد استفاده قرار میگرفته و طبیعت این منطقه نشان میدهد که در گذشته از رونق فراوانی برخوردار بوده است، دشتهای وسیع رودخانه پر آب، درختان سر سبز، دریاچههای زیبا باعث شده تا این مکان در استان فارس به یکی از بهترین منطقهها برای طبیعت گردان تبدیل شود.

مسجد جامع اقلید
این مسجد زیبا در شهر اقلید علاوه بر قدمت و تاریخ خود دارای ویژگیهای خاصی است که آن را نسبت به سایر مساجد ایران متمایز میکند و آن دو نهری است که در داخل آن جاری شده و حس خاصی از تلفیق طبیعت و معنویت را به فضای مسجد بخشیده است. معماری مسجد و آثار آن مانند منبر چوبی زیبای کار شده نشان دهنده قدمت و تاریخ غنی این بنا است و آثاری در آن به چشم میخورد که متعلق به دوران صفویان است. همچنین وجود چند سنگ تاریخی در دیوارهای مسجد گواه بر این ادعا است که اینجا یکی از مساجد بسیار قدیمی و مهم منطقه بوده است.

تالاب کافتر یا تالاب شادکام
کافتر که جز دریاچههای آب شیرین و بزرگ منطقه شناخته میشود مساحتی در حدود 48 کیلومتر مربع دارد و قرار گرفتن آن بین دامنه کوهها نمای فوقالعاده را به آن بخشیده است. اگر در فصل مهاجرت پرندگان به این نقطه سری بزنید، پرندگان مهاجر فراوانی را از نزدیک میتوانید مشاهده کنید. همچنین وضعیت آب شیرین دریاچه شرایط را برای پرورش ماهیهای کپور و قزلآلا فراهم کرده است. آب این تالاب از رودخانه شادکام تامین میشود و متاسفانه به دلیل استفاده بی رویه کشاورزان با خسارات جدی مواجه شده است.

پارك انقلاب يا چشمه صفاد الاسود
یکی از پارک های بسیار زیبا که بعد از انقلاب توسط شهرداری اقلید احداث شده است,پارک انقلاب می باشد.این پارک در کنار چشمه پرآب صغاد الاسود (چغر سیاه) در جنوب اقلید واقع شده است که دارای درختان بید طلائی و مجنون، و آبشارهای کوچک مصنوعی متعددی می باشد.
چشمه محمد رسول الله
یکی از محل های بسیار زیبا و دیدنی اقلید ,چشمه محمد رسول الله می باشد.این چشمه که آبی زلال و گوارایی که از درون کوه بیرون می آید,محلی تفریحی و زیبایی برای گردشگران شده است.

قدمگاه سده
یکی دیگر از چشمه های پر اب و دیدنی اقلید که در فاصله ۸۰ کیلیومتری این شهرستان قرار دارد ,قدمگاه سده می باشد.این قدمگاه در میان درختان انبوده و سرسبز واقع شده است.
مسیر دسترسی
برای رفتن به شهر اقلید ابتدا باید وارد استان فارس شوید، این کار از طریق هواپیما، قطار و مسیرهای جادهای با توجه به مبدأ شما امکانپذیر است، اقلید در بخش شمالی استان واقع شده برای همین اگر شما از شهرهای مختلف بخواهید به اقلید سفر کنید باید مسیر زیر را طی کنید:
تهران - قم - کاشان - اصفهان - شهررضا - آباده - اقلید (712 کیلومتر- 7 ساعت)
همدان - ملایر - ازنا - نجف آباد - شهر رضا - آباد - اقلید ( 730 کیلومتر-8 ساعت)
شیراز - مرودشت - اقلید (210 کیلومتر-2 ساعت)