تالاب سیاه کشیم در استان گیلان
گردشگری › جاذبه های طبیعی
- 97/11/15
تالاب سیاه کشیم جنوبی ترین بخش تالاب انزلی
تالاب سیاه کشیم در استان گیلان بین E4917 تا E4925 طول شرقی و N3722 تا N3727 عرض شمالی واقع شده است. مساحت آن 4114 هكتار می باشد. این منطقه جنوبی ترین بخش تالاب انزلی را شامل میشود. آب های اضافی فراهم آمده از رودخانههای واقع در حوزه آبریز سیاه کشیم از طریق تنگه نسبتاً باریکی که در شمال خاوری آن قرار دارد به بخش مرکزی تالاب انزلی وارد میشود.

وجه تسمیه تالاب سیاه کشیم
با توجه به این که ایستم مورد نظر از هیچ نقطه دیگری با مرداب انزلی ارتباط ندارد لذا میتوان آن را به صورت ایستم جدایی در نظر گرفت. طوری که گفته میشود سالها پیش از این یک عروس را از روستای اسفند (واقع در ساحل جنوبی این منطقه) به روستای آبکنار (که درکناره شمالی قرار دارد) با قایق میبردند که بر اثر وزش باد شدید قایق واژگون شده و عروس (که در زبان محلی «گیشه» خوانده میشود) در آب غرق میشود. لذا این منطقه به منظور حفاظت، توسط سازمان شکاربانی و نظارت بر صید سابق، انتخاب شد، با توجه به مشابهت واژه گیشه با نام کشیم (یکی از پرندگان آبزی است که برای زمستان گذرانی به این سامان مهاجرت مینماید) عنوان سیاه کشیم جهت این منطقه برگزیده شد.

پوشش گیاهی تالاب سیاه کشیم
مهمترین گونههای گیاهی منطقه شامل لویی، نی، جگن، بارهنگ آبی، اسپرغان، آقطی، تراپا، لاله تالابی، نیلوفر آبی، سراتوفیلوم، گونههای کنار آبزی همچون نی، تاجریزی، سرخاب کولی و گونههای خشکی مثل توسکا است.

پوشش جانوری تالاب سیاه کشیم
گونههای شاخص جانوری این زیستگاه شامل قو، غاز، اردک بلوطی، اردک تاجدار، خوتکا، کله سبز، انواع حواصیل، فیلوش، انواع شکاریان شامل عقاب تالابی، لیل، دلیچه، سنقر تالابی، پرستوهای دریایی، کاکایی و … میشود. همچنین این منطقه جایگاه مناسبی برای زادآوری پرستوهای دریایی میباشد و بزرگ ترین کلونی جوجهآوری حواصیل خاکستری در جنوب دریای خزر است. این پرنده یک متر طول دارد و بزرگ ترین حواصیل در استان گیلان است. این گونه که در زبان محلی به آن «کبود قار» یا «شالباغ» گفته میشود، معمولاً به صورت انفرادی و گاهی در دستههای کوچک دیده میشود. در منطقه حفاظت شده سیاه کشیم بیش از 43 جفت از این پرنده زیبا زندگی میکنند.