معدن های طلای ایران
علمی و تکنولوژی › جهان هستی
- 97/08/18طبق آمارهای وزارت صنعت، معدن و تجارت حدود 15 معدن طلا در ایران وجود دارد که از این تعداد 12 معدن فعال و سه معدن غیرفعال هستند.
هماکنون اکتشافات طلا در بیشتر استانهای کشور از جمله آذربایجان شرقی و غربی، کردستان، کرمان، خراسان رضوی و جنوبی، اصفهان، یزد، مرکزی، قم و همدان، ارغش نیشابور، سقز ، طرقبه مشهد و سیستان و بلوچستان در دست اجرا بوده و به گفته سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور حجم ذخایر قطعی و احتمالی طلای کشور نیز بالغ بر 320 تن میشود.
همچنین استانهای تهران، اصفهان، خراسان رضوی و آذربایجان شرقی چهار قطب تولید طلای کشور محسوب میشوند.
در ایران وجود 300 تن ذخیره قطعی طلا محرز شده است كه با بررسیهای انجام شده،انتظار میرود این مقدار ذخیره به هزار تن افزایش یابد.
استاندارد جهانی یك معدن طلا، داشتن ذخیره صد تن به بالاست، كشور ما پر از معادن كوچك و پراكنده است و فقط حدود 10 معدن آن نزدیك به سطح كلاس جهانی است كه مهمترین آنها معدن طلای كردستان و زرشوران آذربایجانغربی است.
این آمار حاكی از طلاخیز بودن كشور است. با توجه به جمعیت 70 میلیونی كشور به ازای هر ایرانی، 3/4 گرم ذخیره قطعی طلا در ایران وجود دارد كه اگر هزار تن ذخیره طلا را مبنا قرار دهیم ، این میزان به 2/14 گرم افزایش مییابد.
ذخایر طلای موجود در ایران قابلتوجه است اما میزان این ذخایر قطعی نیست و اكتشافات در مناطق مستعد یا امیدبخش در حال انجام است بهطور كل ایران پتانسیل خوبی از نظر ذخایر طلا دارد.
اما نكته مهم بهرهبرداری از این ذخایر خدادادی است كه این بهرهبرداری از مطالعات اكتشافی آغاز و به تولید و فرآوری شمش طلا منتهی میشود.
پیدایش طلا در ایران همانند سایر مواد معدنی از شرایط خوبی برخوردار بوده بهطوری كه تاكنون بیش از 50 ناحیه و منطقه معدنی طلا شناسایی و گزارش شده است.
در ادامه مطلب آسمونی به سه تا از بزرگترین معادن طلای ایران اشاره نموده ایم.
معدن طلای زرشوران
معدن طلای زرهشوران به عنوان بزرگترین معدن طلای ایران در ۳۵ کیلومتری شهرستان تکاب و ۱۵ کیلومتری مجموعه سازمان میراث فرهنگی و گردشگری تخت سلیمان واقع شده است. گواهی کشف معدن طلای زرهشوران پس از عملیات اکتشافی گروههای داخلی و خارجی به نام سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران صادر شده است.
واحد فرآوری و استحصال طلا با ظرفیت سالانه سه تن شمش طلا در منطقه زرهشوران تکاب آغاز خواهد شد. بر اساس مطالعات نهایی ذخیره قطعی معدن طلای زرهشوران تکاب چهار میلیون تن کانسنگ طلا با عیار 5.8 ppm (گرم در تن) برآورد شده است. ذخیره احتمالی این معدن ۳۰ میلیون تن با عیار متوسط 5 ppm است.
معدن طلای آقدره
معدن طلای آقدره به عنوان دومین معدن طلای کشور در ۳۰ کیلومتری شهرستان تکاب واقع شده است. شرکت معدنی پویازکان آق دره (سهامی خاص) اولین شرکت معدنی فعال در زمینه طلا در کشور می باشد . این شرکت فعالیت خود را در سال ۱۳۷۵ آغاز نمود ٬ دفتر مرکزی شرکت در شهرستان کرج و معدن در کیلومتر ۵۰ جاده تکاب تخت سلیمان قرار دارد . معدن از نوع سطحی بوده و دارای عیار طلای ۱.۵ گرم بر تن می باشد شرکت های فراوری به غیر از طلا نقره و جیوه را نیز از این کانسنگ استخراج می نمایند
کارخانه فرآوری و استحصال طلای آقدره در ۳۰ کیلومتری شهرستان تکاب با ظرفیت تولید سالیانه ۲/۲ تن به بهرهبرداری رسیده و هم اکنون فعال است.