رمان اگزیستانسیالیست وقتی نیچه گریست نوشته اروین د یالوم
خواندنی › کتاب و رمان
- 97/11/24
نویسنده رمان وقتی نیچه گریست
یکی از نامدارترین رمانهای روانشناختی اروین د. یالوم رمان وقتی نیچه گریست می باشد. این کتاب در سال 1992 به زبان انگلیسی نوشته شد. اروین د. یالوم روانپزشک هستیگرا (اگزیستانسیالیست) ، استاد بازنشسته روانپزشکی در دانشگاه استنفورد و نویسنده شماری از نامدارترین رمانهای روانشناختی است. این رمان دیدار خیالی فریدریش نیچه، فیلسوف آلمانی، و یوزف برویر، پزشک وینی، را روایت میکند. رویدادهای رمان در سال 1882 در شهر وین اتریش رخ میدهند و این رمان در واقع روایتی است از تاریخ برهمکنش فلسفه و روانکاوی و رویارویی خیالی برخی از مهمترین چهرههای دهههای پایانی قرن نوزدهم همچون فریدریش نیچه، یوزف برویر و زیگموند فروید.
مترجم و انتشارات رمان وقتی نیچه گریست
این رمان به ترجمه سپیده حبیب می باشد و انتشارات قطره آن را منتشر کرده است
خلاصه و درونمایه رمان وقتی نیچه گریست
کتاب وقتی نیچه گریست از جمله موفقترین کتابهای یالوم است که در ایران هم با استقبال خوبی روبهرو شده است. رمانی که جنبه آموزشی آن بسیار به چشم میآید و تقریبا هر خوانندهای میتواند آن را مطالعه کند و چیزهایی از آن یاد بگیرد.
وین، پایان قرن نوزدهم؛ لو سالومه آمده است تا یوزف برویر، پزشک مشهور و استاد زیگموند فروید را بیابد. او نگران دوستش، نیچه است. سالومه در یادداشتی برای برویر مینویسد که «آینده فلسفه آلمان در خطر است» و از او میخواهد که این خطر را خنثی سازد. برویر باید اندیشمند بزرگ و تنهایی را که از سردردهای شدید میگرنی رنج میبرد، معالجه کند و او را از این گرفتاری برهاند؛ ولی نیچه نباید از این جریان و دیدار برویر و سالومه بویی ببرد. برویر تصمیم میگیرد با روش جدید «بیاندرمانی» که بهتازگی در مورد بیمار دیگرش آنا؛ تجربه کرده، او را درمان کند. با این حال فیلسوف مغرور آلمانی، حاضر نیست «روان» خود را به دست یک پزشک بسپارد و تنها از او میخواهد که «جسم» او را درمان کند.
رمان وقتی نیچه گریست به شکلی نوشته شده است که حتی اگر به رواندرمانی، به فلسفه، رابطه درمانگر و بیمار، وسواسهای فکری و مسائلی شبیه این علاقه نداشته باشید، میتوانید آن را بخوانید و شیفته آن شوید. اما اگر به نیچه و فلسفه او و همچنین به رواندرمانی علاقه دارید این کتاب برای شما شگفتانگیز خواهد بود.
کوششها و ترفندهای گوناگون برویر برای مطرح ساختن مشکلاتِ روحی نیچه راه به جایی نمیبرد. سرانجام ترفند زیرکانه و البته خطرناک برویر برای ورود به دنیایِ درونی نیچه سرآغاز دیدارهای پیاپی او و نیچه میشود، دیدارهایی که در آن هر یک از آنها میکوشند تا دیگری را درمان کنند. بهاینترتیب میان برویر آرام و دلسوز، و نیچهٔ حساس و خوددار، دوئل گفتاری تندی بوجود میآید و هر چه این دو به هم نزدیکتر میشوند، برویر بیشتر متوجه میشود که فقط در صورتی میتواند نیچه را معالجه کند که وی اجازهی این کار را بدهد.
گزیده ای از رمان وقتی نیچه گریست
نیچه سه بار با حرکت انگشت هوا را شکافت: «آیا بهتر نیست پیش از تولیدمثل، بیافرینیم و برازنده شویم؟ وظیفهی ما در قبال زندگی، آفریدن موجودی برتر است، نه تولید موجودی پستتر. هیچ چیز نباید به تکامل قهرمان درونی شما خللی وارد کند. اگر شهوت راه بر این تکامل میبندد، باید بر آن نیز چیره شد.»