معرفی گل نیلوفر پیچ معروف به پیچک

سبک زندگیباغچه

- 97/10/02
معرفی گل نیلوفر پیچ معروف به پیچکنیلوفر پیچ (نام علمی: Ipomoea tricolor) یا گل نیلوفر یا پیچک نیلوفر (به انگلیسی: morning glory) در دنیا شناخته می‌شود، گونه‌ای گیاه چند ساله از سرده یا جنس نیلوفر پیچ (سرده) (Ipomoea) از خانواده پیچکیان، بومی نواحی گرمسیری به‌ویژه مکزیک، آمریکای مرکزی و جنوبی می‌باشد و به‌طور گسترده‌ای در سایر نقاط جهان کشت می‌شود. این گیاه دارای گونه‌های همیشه سبز، درختچه‌ای، دائمی، یکساله، پیچنده و بالارونده است. گل‌های شیپوری آن در رنگ‌های گوناگون در نیمه دوم تابستان و نیمه نخست پاییز نمایان می‌شوند. پیچک در طول رشد می‌تواند به 2 تا 4 متر بلندی برسد. پیچک دارای برگ‌های مرتب مارپیج 3 تا 7 سانتی‌متری با دمبرگ بلند 1٫5 تا 6 سانتی‌متری است. گل‌ها به شکل ترومپت حدود 4 تا 9 سانتی‌متر قطر دارند و اغلب به رنگ آبی با مرکز سفید و زرد طلایی می‌باشند.

آشنایی با روش نگهداری گل نیلوفر پیچ معروف به پیچک



نور مناسب گل پیچک یا نیلوفر پیچ


گل پیچک یا نیلوفر پیچ به نور مستقیم آفتاب نیاز دارد و اگر نور کم باشد باعث کم رنگ شدن برگ ها و کاهش گلدهی می شود. ولی باید توجه داشت که نور شدید به خصوص اگر آبیاری منظم نباشد، به گیاه آسیب می زند. این گیاه به مکانی با نور مستقیم آفتاب حداقل به میزان 8-6 ساعت در طی روز نیاز دارد و نور صبحگاه نسبت به نور عصر ارجحیت دارد. کمبود نور موجب عدم گلدهی گیاه می شود و گیاه برگساری کم رنگ تولید می کند.

دمای مناسب گل پیچک یا نیلوفر پیچ


گل پیچک یا نیلوفر پیچ بومی مناطق گرمسیر است ولی درمناطق معتدل در فصل بهار و تابستان می تواند به خوبی رشد کند. اگرچه این گیاهان بومی مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری هستند اما در مناطق معتدل نیز در طی بهار و تابستان به خوبی رشد می کنند. رشد این گیاهان زمانی در بهترین شرایط است که دمای خاک بالای 18 درجه سانتیگراد باشد. در مناطقی که تابستان گرم دارند بهتر است گیاه در مکانی کاشته شود تا در عصر هنگام از سایه برخوردار باشد این شرایط به گلدهی بهتر گیاه کمک می کند. زیرا گرمای هوا با وجود نور مستقیم آفتاب یکی از دلایل کاهش گلدهی این گیاه است. گیاهان نیلوفر پیچ معمولا با اولین سرما و یخبندان از بین می روند.

آبیاری مناسب گل پیچک یا نیلوفر پیچ


هر چند که گل پیچک یا نیلوفر پیچ به خشکی مقاوم است ولی از آنجایی که یک گیاه علفی است، بنابراین برای شاداب ماندن خود نیاز به رطوبت متوسط و همیشگی خاک دارد و تا زمانی که به رشد کامل نرسیده است، باید مرتب آبیاری شود. این گیاه را زمانی آبیاری کنید که سطح خاک تا عمق 3-2 سانیتمتری خشک شده باشد و آبیاری را در صبح هنگام انجام دهید. پیچ نیلوفری خاکهای خیس را دوست ندارد و چنین شرایطی موجب کاهش رشد گیاه و کوچک ماندن آن، زرد شدن تدریجی برگها بخصوص از قسمت پایین گیاه و پژمردگی ساقه ها و حتی از بین رفتن گیاه می شود.

خاک مناسب گل پیچک یا نیلوفر پیچ


گل پیچک یا نیلوفر پیچ در هر نوع خاکی به خوبی رشد می کند به شرطی که زهکش خاک مناسب باشد. بنابراین اگر خاک سنگین باشد، با اضافه کردن پیت می توان زهکش آن را مناسب کرده تا گیاه به خوبی رشد کند. به طور کلی خاک مناسب آن ترکیبی از خاک برگ و خاک معمولی باغچه است.

هرس مناسب گل پیچک یا نیلوفر پیچ


گل پیچک یا نیلوفر پیچ به هرس خاصی نیاز ندارد مگر نمونه هایی که در گلدان نگهداری می شوند که در مورد این گیاهان نیز ساقه هایی هرس می شوند که خارج از شکل و فرم مورد نظر رشد کرده اند. در مورد تربیت این گیاه نیز حتما باید از قیم مناسب استفاده کرد تا ساقه ها مکان و فضایی برای پیچیدن و بالا رفتن داشته باشند. به دلیل ازدحام و سنگینی ساقه های این گیاه بهتر است که پایه های قیم تا حداقل 30 سانتیمتر در بستر خاک فرو برود و حدود 3٫5 متر نیز ارتفاع داشته باشد.

تکثیر گل پیچک یا نیلوفر پیچ


تکثیر گل پیچک یا نیلوفر پیچ از طریق بذر: این روش، روش اصلی کشت نیلوفر است که در این روش ابتدا بذر را 24 ساعت قبل از کاشت در دستمال خیس قرار می دهند و بعد بذر کشت می شود. پوسته بذر ضخیم است. بنابراین بذر را خراش دهید یا به مدت چند ساعت در آب گرم خیس کنید تا نرم شود. این کار نرخ جوانه‌زنی را افزایش داده و سرعت جوانه‌زنی را نیز بالا می‌برد. بذرهای گیاه نیلوفر پیچ را در اوایل فصل بکارید و آن‌ها را با قطر کمی از خاک (حدود ۰٫6 سانتی‌متر)، بپوشانید. سپس آن‌ها را به‌طور کامل آبیاری کنید. جوانه‌های متراکم را از خاک بیرون بکشید، به‌طوری که فاصله نهایی جوانه‌ها از هم 15 سانتی‌متر باشد. این جوانه‌ها می‌تواند تراکم را به میزان کم نیز تحمل کند، البته به شرط آن‌که نرده یا حفاظ کافی در اطراف‌شان باشد تا ساقه‌ها بتوانند دور آن بپیچند و پخش شوند.

تکثیر گل پیچک یا نیلوفر پیچ از طریق قلمه: این روش در فصل تابستان اماکن پذیر است که از گیاه قلمه نرم تهیه کرده و بعد کشت می شوند.

آفت و بیماری گل پیچک یا نیلوفر پیچ


اگر مکان کاشت گل پیچک یا نیلوفر پیچ بیش از اندازه سایه باشد و این شرایط با خیس و مرطوب شدن برگسار در طی آبیاری همراه شوند، نتیجه آن شیوع بیماری های قارچی خواهد بود که در این صورت می توان از سموم قارچکش استفاده کرد.

از جمله آفات مهم گل پیچک یا نیلوفر پیچ می توان به کنه قرمز عنکبوتی، شته و مگس سفید اشاره کرد. بیماری بخصوصی گل پیچک یا نیلوفر پیچ را تهدید نمی کند و نامناسب بودن شرایط آب و هوایی عامل اصلی مشکلات ایجاد شده هستند.

سایر بیماریهای احتمالی نیز عبارتند از زنگ که نوعی بیماری قارچی است و می تواند لکه هایی نارنجی – قهوه ای را در برگها بخصوص سطح زیرین برگها ایجاد کند و سایر بیماریهای لکه برگی که موجب بروز لکه هایی با مراکز زرد و کرم با بافتی خشکیده و مرده و حاشیه ای قهوه ای قرمز خواهد شد.
advertising