آشنایی با مشکلات گیاهان آکواریومی و رفع آنها

سبک زندگیباغچه

- 97/10/28
آشنایی با مشکلات گیاهان آکواریومی و رفع آنهاباید توجه داشته باشید که استانداردی که برای همه ی آکواریوم ها و تمام گیاهان صدق کند وجود ندارد بلکه میزان نور با توجه به موقعیت آکواریوم و گیاهان درون آن تعیین می شود.ولی به یاد داشته باشید که نور زیاد همیشه رشد زیاد را به دنبال ندارد بلکه باید همواره تعادلی میان نور و CO2 آکواریوم برقرار باشد. یعنی شما نمی توانید با داشتن اندکی ماهی(CO2 کم) نور آکواریوم را زیاد کرده و انتظار رشد گیاهان را داشته باشید(وبرعکس). پس همیشه سعی کنید این تعادل را حفظ کنید.استانداردی که برای اکثر آکواریوم ها به طور نسبی صادق است 1.5-2 وات(Watt) برای هر 4 لیتر(1gallon=3.7853) می باشد.البته در مورد رنگ نور سعی کنید رنگ های مختلف(طیف های مختلف) را امتحان کرده و بهترین را انتخاب کنید.و اصلا نگران گیاهان نباشید زیرا گیاه می تواند ظرف چند روز دوباره به حالت قبلی باز گردد. یکی از بهترین نورهایی که می تواند مورد استواده قرار گیرد ترکیبی از 2 لامپ فلورسنت و لامپ هالوژن است.

برخی از مواد برای رشد گیاهان نیار است.یکی از این مواد آهن است که در سبزه و نیز رشد رنگدانه های سبز گیاهان به کار می رود.دیگر مواد مورد نیاز گیاهان عبارتند از :منگنز ، روی ، منیزیم ، مس، پتاسیم، سولفور، فسفر، کلسیم، و نیتروژن.البته این به این معنی نیست که شما باید تک تک این مواد را تامین کرده و در اختیار گیاه قرار دهید. بلکه بیشتر این مواد در آب شیر موجود است و برخی نیز از طریق ماهی ها و و باقی مانده ی غذا ها تامین می شود.تنها چیزی که در این مورد نیاز دارید داشتن مقداری کود مایع(یا بصورت قرص)برای آکواریوم است که از وجود مواد مورد نیاز برای گیاهانتان اطمینان حاصل کنید.از دیگر مواد مورد نیاز ماهی ها نیترات است که با تبدیل اوره ی حاصل از ادرار ماهی در اختیار گیاهان قرار می گیرد.

نور کم در گیاهان آکواریومی


نشانه ها: گیاه ضعیف و کشیده میشود. برگ ها سبز کمرنگ و زرد. شاخه ها نازک. برگ های در rosette plants ها (گیاهانی که مثل دایره رشد میکنند-مثل شمشیریها) برگ ها کوچک و ضعیف اند. گیاهانی که بالای آب میآیند سریعتر رشد کرده و متراکم هستند اما شاخه های پایینی اینطور نیست.جلبک قهوه ای رخ میدهد.
علت: انتخاب نادرست طیف و شدت برای فتوسنتر
درمان : نور را چک کنید و از شدت و طیف مناسب استفاده کنید (سفید سرد+صورتی). هر سال لامپ فلئورسنت را تعویض کنید.

دمای نامناسب در گیاهان آکواریومی


نشانه ها: اگر آب خیلی سرد باشد، رشد گیاه متوقف شده و در نهایت میمیرد. دمای بالای باعث کاهش برگ های شاخه ها و فاصله میان آنها میشود.
علت : انتخاب نادرست ویا عدم استفاده از بخاری و یا کولر
درمان: نسبت به نوع گیاه دما را فراهم کنید

فقر اکسیژن در گیاهان آکواریومی


نشانه ها: بی قراری ماهی و از دست دادن انرژی در طول مدت زیاد، گیاهان از بین رفته و تانک پر از جلبک میشود.
علت: کمبود مواد مغذی و نور برای فتوسنتز. سیکل نیتروژن نیز ممکن است به خاطر عدم وجود باکتری های هوازی رخ دهد. آب بیش از حد از فضولات پر شده باشد.
درمان: فیلتر ، نور، تعداد ماهی را چک کنید. فضولات را خارج کنید. برای مدت اورژانسی اکسیژن دهید(با سنگ هوا)

فقر دی اکسید کربن در گیاهان آکواریومی


نشانه : گیاه کوچک میماند، باقی مانده های کلسیم بر روی برگ ها ته نشین شده و باعث افزایش PH میشود. همچنین جلبک سیاه برگ ها و دکور را پر میکند
علت: نبود دی اکسید کربن حتی با بقیه شرایط مساعد، میتواند منجر به مشکل شود. نبود سیستم دی اکسید، هوادهی و تلاطم بالای روی آب باعث بیرون رفتن دی اکسید از آب میشود.
درمان: کم کردن هوادهی و تلاطم آب ، افزایش دی اکسید با استفاده از سیستم های دستی و یا تجاری

دی اکسید کربن بیش از حد در گیاهان آکواریومی


نشانه: ماهی ها بر روی آب نفس نفس میزند طوریکه دارند خفه میشوند
علت: دی اکسید بیش از حد، نور کم برای فتوسنتر
درمان: اندازه ی دی اکسید کربن رو تنظیم کنید. از مناسب بودن فیلتر خود مطمئن شوید

فقر پتاسیم در گیاهان آکواریومی


نشانه ها: زردی اطراف برگ های جوانه ها. باعث عدم جذب آهن و فقر آن نیز میشود.
علت: آب منطقه شما به خاطر فیلتر DI و یا استفاده از آب مقطر بدون پتاسیم است.
درمان : کوددهی منظم

فسفات بیش از حد در گیاهان آکواریومی


نشانه ها: بوجود آمدن فسفات آهن باعث قهوه ای و سیاه شدن برگ ها و مرگ آنها میشود. همچنین شدیدا باعث افزایش نیترات و حمله ی جلبک ها میگردد
علت: استفاده از کود نامناسب، سیفون نکردن مرتب
درمان: سیفون آب

مریضی کریپتون ها در گیاهان آکواریومی


نشانه : در مرحله ی اولیه، سوراخ هایی در اطراف و کناره های برگ ها ایجاد میشود. در مرحله ی پشرفته کل گیاه رو مورد تاثیر قرار داده و برگ ها نابود میشوند.
علت: نیترات بالا، آب کثیف ، نبود نور و مواد مغذی. مسئله عجیب در مورد این بیماری این است که با تصحیح کردن علت های نامبرده شده، باعث راه انداختن بیشتر این مریضی میشود!. نگهداری غیر منظم، دیر به دیر سیفون کردن، تغییر نور باعث این مریضی میشود.
درمان: به سرعت به بهبود آکواریم خود فکر کنید.سیفون زیاد آب، حذف کردن برگ های مرده. گیاهان خود را لوث نکنید و بهشون چند هفته ای وقت دهید.
جلوگیری: نگهداری اصولی و منظم، سیفون هفتگی از روی آب و دادن کود و نور مناسب

فقر آهن در گیاهان آکواریومی


نشانه ها: لکه های زرد ، شیشه ای و کم رنگ شدن برگ ها و در نهایت از بین رفتن آن
علت: پتاسیم کم، فسفات کم و یا خیلی زیاد، در آکواریم با کودهی منظم زمانی اتفاق می افتد که KH بالا رفته و باعث افزایش PH نیز شده است.
درمان: دادن کود آهن در آب و بستر، کاهش KH

فقر منیزیم در گیاهان آکواریومی


نشانه ها: برگ کاملا زرد شده ولی آوندها هنوز سبز اند
علت : کود دهی آهن متعادل نبوده است
درمان: استفاده از کود کامل

ایراد در بستر گیاهان آکواریومی


نشانه ها: بالا آمدن حباب در بستر وقتی کمی تکان میدهید، رشد بد گیاه، ریشه ی ضعیف و سیاه گیاه
علت: بستر شدیدا چسبیده و فشرده است. مواد مغذی از قبل استفاده شده است.
درمان: رسیدگی و کود دهی به بستر (قرص، گرانول رسی ، تزریق با سرنگ). تغییر در رو بستر (2 تا 3 میل غیر آهکی)

برای نگهداری گیاهان داشتن کف پوش مناسب از اساسی ترین نیاز هاست.سنگ ها باید حدود 2-3 میلیمتر باشند .کلسیم آنها باید بسیار اندک باشد.نباید زبر و نوک تیز باشند.زیرا در این صورت گیاه شما قادر به ریشه دواندن نیست و براحتی صدمه دیده و موجب مرگ گیاه می شود.یکی از بهترین پوشش ها که امروزه در اکثر مغازه های آکواریوم یافت می شود سنگریزه های ساحل است زیرا که فاقد مواد مضر بوده و نیز بسیار صیقل خورده و مناسب است. گیاهان در این نوع شن به راحتی می توانند ریشه دار شوند همچنین این بستر موجب می شود تا با رشد ریشه ها در کف استقامت و ماندگاری آنها در کف آکواریوم افزوده شود.استفاده 100% از شن نیز توصیه نمی شود.زیرا شن ها می توانند به تکه ای سخت و محکم تبدیل شوند که مانع رشد ریشه ها می شود.همچنین از خاک به دلیل داشتن برخی مواد مضر بپرهیزید.همچنین برای کاشت گیاهان می توانید از گلدانهای سفالی یا پلاستیکی استفاده کنید.البته منظور گلدان صرف نیست بلکه می توانید از ظرف ماست ،لیوان یکبار مصرف و دیگر ظروف استفاده کنید. در اینصورت یکی از مسایل مهم در کاشتن گیاهان آکواریومی که در آمدن آنها پس از کاشت است برطرف خواهد شد.برای این منظور سطلی را از آب پر کنید و در داخل این سطل اقدام به کاشتن گیاهان نمایید.سپس ظروف را به آکواریوم منتقل کنید.ریشه ی گیاه را در هنگام کاشتن به خوبی پهن کنید و از آسیب وارد کردن به آن دوری کنید.در هنگام کاشت و یا در هر زمانی برگ های خراب، سوراخ و یا صدمه دیده را جدا کنید زیرا انرژی که صرف بازیابی این برگ خواهد شد می تواند برای تولید برگ های تازه و سرحال به کار رود.
advertising