چگونه کودک خود را برای رفتن به پیش دبستانی آماده کنیم

سبک زندگیفرزندان

- 97/10/22
چگونه کودک خود را برای رفتن به پیش دبستانی آماده کنیمهمه چیز را با شوخی و خنده برگزار کنید. با کودک بازی کنید و از کوچک‌ترین چیزها سرگرمی درست کنید.بین دو تا سه هفته قبل از روزی که باید راهی محیط آموزشی جدیدش شود درباره حال و هوای آنجا به اختصار و لطافت صحبت کنید. مثلا زمانی که به همراه کودکتان سوار بر خودرو از کنار یک زمین ورزشی عبور میکنید آنجا را به او نشان داده تا خود را در چنین فضایی تجسم کند. به او بگویید: «وقتی به پیش‌دبستانی می‌ روی تو هم در چنین زمین ورزشی بازی کردن را تجربه می‌کنی» یا بگویید «این مکان همان جایی است که به آن پیش‌دبستانی می‌گویند، من همراه تو هستم و تا کنار آن درب آبی بزرگ در کنارت هستم، معلمت آنجاست» چنین کارهایی به کودک شما این اجازه را می‌دهد تا آگاهی کلی از محیط آموزشی جدیدش پیدا کرده و همواره با کنجکاوی درباره آن فکر کند.

از معلم پیش دبستانی لیست کارهایی را که قرار است در آن‌جا انجام دهند بگیرید. بهتر است برخی فعالیت‌هایی را که امکان انجام آن‌ها در منزل وجود دارد با کودک تمرین کنید تا آمادگی ابتدایی را به دست بیاورد اما حواستان باشد که به کودک فشار نیاورید و او را دل‌زده نکنید.اگر امکان انجام فعالیت‌ها در منزل وجود دارد سعی کنید با یکی از همبازی‌های کودکتان بازی‌های دو نفره ترتیب بدهید تا کودک در جریان انجام فعالیت‌ها و بازی‌های گروهی قرار بگیرد. برای موفقیت بیشتر سعی کنید با والدین بیشتری که فرزندان همسن کودک شما دارند آشنا شوید و با آن‌ها در پارک و کتابخانه محل قرار بگذارید و با هم همفکری کنید، به این ترتیب خودتان هم آرامش بیشتری پیدا می‌کنید.

اگر بتوانید در آستانه رفتن کودک به پیش‌دبستانی برنامه منظمی برای خوابیدن و برخاستن وی از خواب تنظیم کنید آنگاه باید گفت که بهترین کمک را برای کسب بیشترین آمادگی به او کرده‌اید. اما نباید او را تنها بگذارید. همواره در کنارش باشید. صبح هنگام که از خواب برمی‌خیزد به او صبح بخیر شادمانه ای بگویید تا مطمئن شود که در جریان این تغییرات در کنارش قرار دارید. به او در مرتب کردن تخت خواب کمک کنید. بد نیست بر روی کاغذی که بر روی دیوار اتاق خوابش نصب می‌کنید، کارهای برنامه ریزی شده صبح را برایش نوشته و در برابر هر مورد تصویری از آن کار نقاشی کرده یا بچسبانید، کارهایی مثل عوض کردن لباس، خوردن صبحانه، مسواک زدن و شانه زدن موها. همین برنامه را هم برای به خواب رفتن اجرا کنید. به او بفهماند که باید در اتاق تاریک بخوابد، هرچند این تغییر می‌تواند با ترس و نگرانی‌هایی در روزهای نخست همراه باشد. دوش گرفتن، پوشیدن لباس مناسب برای خواب، خواندن کتاب، مسواک زدن، دعا کردن و صحبت کردن درباره کارهایی که در طول روز انجام شده است کارهایی است که او به تدریج و از روی یک برنامه‌ریزی ساده به انجام آنها عادت می‌کند.

امور عادی خانه را منظم و با برنامه‌تر کنید، این کار باعث می شود تا کودک شما در آستانه رفتن به پیش‌دبستانی بیشتر خود را در محیطی احساس کند که انجام کارهای مختلف در آن با نظم و با برنامه صورت می‌گیرد. درحقیقت او به تدریج متوجه نوعی تغییر و دگردیسی می‌شود، تغییری که نشان از یک تحول بزرگ دارد. او متوجه می‌شود که کم کم باید کارهای مختلف را بر اساس یک برنامه زمانی مشخص انجام دهد. تقویت چنین نگرشی در او موجب می‌شود تا به خوبی برای حضور در محیط آموزشی نظیر پیش‌دبستانی آمادگی پیدا کند. او می‌آموزد که کارهای زیادی هستند که باید بر اساس نوبت انجام شوند.

اگر چه پیش‌دبستانی محیطی نیست که به اندازه مدرسه روی فعالیت‌های آکادمیک تمرکز شود اما بد نیست که برخی آموزش‌های پایه را با فرزندتان مرور کنید. یاد گرفتن اسم و فامیل کودک، اسم و فامیل معلم، شماره کلاس، اسم پیش‌دبستانی و شماره یا اسم خیابانی که پیش‌دبستانی در آن واقع است هم اعتماد به نفس کودکتان را در یادگیری بالا می‌برد و هم او را برای یادگیری مطالب بیشتر در پیش‌دبستانی آماده می‌کند.مدرسه‌بازی کنید. مرتب نقش شاگرد و معلم را بین خود و کودکتان عوض کنید و مهارت‌هایی مثل نشستن سر جای خود، بلند کردن دست موقع پرسیدن سؤال، اجازه گرفتن برای دستشویی رفتن یا جواب پرسش معلم را دادن، خوردن خوراکی و نیز فعالیت‌هایی مثل از کلاس بیرون رفتن برای بازی یا دستشویی را تمرین کنید.

مهارت‌هایش را افزایش دهید، حواستان باشد که کودک در محیط پیش‌دبستانی کارهای مقدماتی کسب آموزش علوم جدید را انجام می‌دهد. پس چه خوب که شما هم با مقدمه چینی مناسب او را با کارهایی که قرار است در محیط آموزشی جدید انجام دهد آشنا کنید. به او در ساخت کاردستی های ساده کمک کنید. رنگ‌ها را در اختیارش بگذارید تا آنچه را که ساخته حالا تکمیل کند. حتی به او استفاده از چسب را هم آموزش دهید. در صورت امکان او را در محیطی قرار دهید که امکان بازی با گل و لای ویژه ساخت ظروف سفالین را داشته باشد. کودک با شکل دادن به گل هر آنچه را که در مغزش می‌پروراند را وارد دنیای واقعی می‌کند. درحالی که در کنارش هستید قیچی کوچکی را در اختیارش قرار داده و به تدریج به او یاد دهید که چگونه آن را باز و بسته کند.

برای خرید لوازم پیش‌دبستانی کودکتان را با خود همراه کنید و نظر او را هم بپرسید. ظرف غذا و قمقمه آب را با طرح تصاویر عروسک‌ها و انیمیشن‌هایی که دوست دارد، انتخاب کنید. با کمک کودک روی لوازم پیش‌دبستانی که خریده‌اید برچسب بچسبانید و اسم و فامیلش را بنویسد. می‌توانید برچسب‌ها را روی کلاه و کاپشنش هم بچسبانید و به این ترتیب به او یاد بدهید که باید مراقب لوازم شخصی‌اش باشد.

با علم به اینکه کودک شما روز به روز کنجکاوتر از قبل می‌شود، باید از این موقعیت طلایی استفاده کرده و با همراهی بیشتر وی از کوچکترین لحظات برای آموزش نکات مختلف بهترین استفاده را کنید. درحالی که با یکدیگر در پارک قدم می‌زنید متوجه می‌شود که پیرمردی به کمک نیاز دارد. او سریعا به کمک پیرمرد می‌رود. سپس از کودکتان بخواهید که درباره احساسش از این کمک‌رسانی صحبت کند. از او بخواهید درباره راه‌های مختلف کمک کردن به دیگران صحبت کند. وقتی با او هستید درباره اتفاقات به ظاهر ساده محیط اطراف هم‌صحبت شوید. درباره آب و هوا صحبت کنید و اینکه برگ درختان می‌ریزد و یا اینکه برف چگونه روی زمین می‌ماند. حتی می‌توانید درباره پرواز پرندگان، پارس کردن سگ و مواردی از این دست صحبت کنید.

اگر حدس می‌زنید که در زمان بازگشایی پیش‌دبستانی «اضطراب جدایی» برای فرزندتان پیش می‌آید یک چیز خاص مثل عکس خودتان یا جاکلیدی‌تان را در کیفش بگذارید و به او بگویید که هر وقت دلش تنگ شد به آن نگاه کند. عکس کودک را هم روی یخچال آشپزخانه بچسبانید تا کودک مطمئن شود که زمانی که از شما دور است باز هم به او فکر می‌کنید و او را فراموش نمی‌کنید. در مورد این مسئله با کودکتان صحبت کنید تا آمادگی لازم را پیدا کند.
advertising