چگونه یک مذاکره برد برد داشته باشیم
سبک زندگی › کار و تجارت
- 97/08/07آماده شدن برای یک مذاکره موفق
بسته به میزان عدم توافقها، به همان میزان آماده سازی برای داشتن مذاکرهی موفق لازم است. یعنی بیش از حد آماده شدن برای عدم توافقهای کوچک ضرر است، چون بیهوده زمان خود را تلف میکنید. به علاوه با این کار این گونه به نظر می رسید که میخواهید با محکم کردن وضعیت خودتان وضعیت طرف مقابل را تضعیف کنید و او را تحت کنترل خودتان در بیاورید.
با مذاکره چه چیزی می خواهید به دست بیاورید؟ فکر می کنید طرف دیگر چه می خواهد؟ شما و طرف مقابل شما چه چیزهایی برای بده و بستان دارید؟ هر کدام چه چیزی دارید که دیگری خواهان آن است؟ هر کدام با دادن چه امتیازاتی در این معامله راحت هستید؟ اگر با طرف مقابل شما به توافق نرسیدید، چه گزینههای دیگری در نظر دارید؟ آیا این گزینهها خوب هستند یا نه؟
چقدر مهم است که به توافق برسید؟ اگر به توافق نرسید فرصتهای آینده برای توافق از شما گرفته نمیشود؟ طرف مقابل چه گزینههای دیگری پیش رو دارد؟ رابطههای گذشته چگونه بوده است؟ آیا این رابطهها میتواند یا باید بر مذاکره تاثیر بگذارند؟ کدام مسائل گذشته ممکن است بر مذاکره تاثیر بگذارند؟
چگونه میتوانید این مسائل را مدیریت کنید؟ افراد چه نتایجی از مذاکره انتظار دارند؟ در گذشته چه نتایجی به دست آمده است و چقدر احتمال رسیدن به این نتایج وجود دارد؟ عواقب بردن و یا باختن مذاکره چه میتواند باشد؟ چه عواقبی برای طرف دیگر دارد؟ در این تعامل چه کسی قویتر است؟ منابع و داراییهای با ارزش در اختیار چه کسی است؟ اگر توافق به دست نیاید چه کسی بیشتر ضرر میکند؟ طرف مقابل چه قدرتی دارد تا خواستههایی که انتظار دارید را برآورده کند؟ با در نظر گرفتن تمامی جوانب، چه توافقهایی ممکن است حاصل شود؟
مذاکره ی برد برد
مذاکرهی برد برد موضوعش تنها به دست آوردن آنچه میخواهید نیست، بلکه باید به طرف دیگر نیز کمک کنید تا آنچه میخواهد را به دست بیاورد. یکی از تفکرات بسیار خوبی که میتوانید در زمان مذاکره داشته باشید این نیست که فکر کنید «چه میتوانم از آنها به دست بیاورم» بلکه باید اینگونه فکر کنید: «چه کار میتوانم برای آنها کنم که آنها را راضی کند و در عین حال هزینه و بده و بستان گرانی برای من نباشد.» اگر بتوانید به افراد کمک کنید آنچه میخواهند به دست بیاورند، آنها هم آنچه در مذاکره میخواهید به شما میدهند، روشی که کمک میکند هر دو طرف برنده شوند.
برای انجام یک مذاکرهی برد برد هر دو طرف پس از اتمام مذاکره باید حس خوبی داشته باشند. این شیوهی مذاکره کمک میکند تا افراد پس از اتمام مذاکره با یک دیگر رابطهی کاری خوبی برقرار کنند. کنترل مذاکره با فیلم بازی کردن و نمایشهای احساسی کاملا بیجا است، چون موجب تخریب اساس عقلانی مذاکره میشود و شما را در مذاکره فردی نیرنگ باز نشان میدهد. با این وجود، با احساسات افراد باید عادلانه برخورد کرد، احساسات میتوانند در بحث بسیار مهم باشند.
مذاکره یعنی بررسی دقیق وضعیت شما و وضعیت طرف مقابل با هدفِ یافتن سازشهای مورد پذیرش متقابل که شما به واسطهی آن بتوانید به بسیاری از چیزهایی که امکان دارد، دست یابید.