چگونه یک مصاحبه شغلی موفق داشته باشیم
سبک زندگی › کار و تجارت
- 97/11/01
در مصاحبه کاری، مصاحبهکنندگان معمولا از افراد میخواهند که کمی بیشتر دربارهی خودشان صحبت کنند یا در برخی موارد میپرسند: «چه خبر؟ از حال و احوالتان بگویید» در چنین مواردی هیچکس نمیخواهد در مورد روحیه و وضع روزگار شما اطلاعات کسب کند. منظور از این پرسش، محک زدن شما برای کسب موقعیت شغلی است. پس با بیان وضعیت آبوهوا و اوضاع زمانه حرفتان را شروع نکنید. در پاسخ به این پرسش باید دربارهی خودتان توضیحات بیشتری ارائه بدهید. سعی کنید از آنچه در رزومه نوشتهاید، پا را فراتر بگذارید چون طبیعتا آنچه در رزومه نوشته شده است حداقل دو بار توسط مصاحبهکننده مورد مطالعه قرار گرفته است. پس سعی کنید با عباراتی جذاب و جدید به شرح جالبی از تواناییها، علایق و سابقهی خود بپردازید. دقیق سخن بگویید و با جملات مناسب و کلام تأثیرگذار، مصاحبه کاری موفق و خوبی را پشت سر بگذارید.
بدون اطلاعات و آمادگی قبلی در جلسهی مصاحبه شرکت نکنید. وقتی برای مصاحبه کاری به جایی میروید، قبل از جلسه سعی کنید اطلاعات مربوط به آن شرکت را پیدا کنید. درباره فعالیتها، بیانیه مأموریت، چشمانداز و … اطلاعاتی کسب کنید و با دست پُر در مصاحبه حاضر شوید، مثلا از موقعیتی که قرار است در آن استخدام شوید، افرادی که در آن شرکت مشغول بهکار هستند و مدیری که قرار است با او کار کنید، اطلاعات بهدست آورید. در غیر این صورت بیمسئولیت بهنظر خواهید رسید و آنها از کسی که به خود زحمت جستوجوکردن در فضای وب را هم نمیدهد، خوششان نخواهد آمد و یقینا مصاحبه کاری موفقی نخواهید داشت.
معمولا در پایان مصاحبه کاری، از شما میخواهند که سؤالات خود را از شرکت بپرسید. این موقعیت، زمان فوقالعادهای برای نشان دادن هوشمندی شماست. به هیچوجه نگویید: «ممنون، سؤالی ندارم» یا سؤالات کلی و بیربط نپرسید. با علم به اینکه چنین سؤالی از شما پرسیده میشود، قبل از اینکه وارد مصاحبه کاری بشوید، خود را آماده کنید. مثلا بگویید در 6 ماه آینده جایگاه شغلی مورد نظر چه چشماندازی خواهد داشت؟ سؤالات احمقانه و کلی نپرسید. اصلا و به هیچوجه نگویید شرکت به دنبال چه ویژگیهایی در نیروی کار است. این سؤال مناسب نیست و شما در جایگاهی نیستید که آن را مطرح کنید.
اگر میخواهید مصاحبه کاری موفق و تأثیرگذاری داشته باشید، باید خود را پویا، خلاق و توانا در حل مسئله نشان بدهید. مثلا با آگاهی از زمینهی کاری، فعالیت و جایگاه شرکت، ایده و نظراتی را که برای بهبود وضعیت به ذهنتان میرسد، مطرح کنید. حواستان باشد علاوه بر اینکه انتقاد شما باید سازنده باشد میبایست راه حلی هم برای رفع آن ارائه دهید، وگرنه قطعا نقد بدون ایدهای برای بهبود، فایدهای نخواهد داشت. چون با این کار علاوه بر اینکه نیرویی مفید و ایدهپرداز بهنظر میرسید، حسن نیت خود برای رفع مشکلات را هم ثابت کردهاید. یعنی نشان میدهید که نیروی باانگیزه و مؤثری هستید.
واقعیت این است که کار کردن بخش بزرگی از زندگی افراد را در برمیگیرد بنابراین انفعال و منتظر ماندن برای پاسخ از طرف کارفرما، تا حد زیادی میتواند زندگی شما را تحت تأثیر قرار بدهد و انگیزه رشد و پیشرفت را از شما بگیرد. وقتی وارد مصاحبه کاری میشوید، منفعل نباشید. این جلسات مانند جادهای دوطرفه هستند. همانقدر که شرکت حق دارد از شما سؤال کند، شما هم حق دارید دربارهی آنها بدانید. سعی کنید سؤالات منطقی و درستی دربارهی چشمانداز، همکاران و محیط کار بپرسید. این اطلاعات، دیدگاه مناسبی در مورد شغل به شما ارائه میدهند. مصاحبه کاری موفق یعنی مصاحبهای که شما قادر خواهید بود آیندهی شغلیتان را تصور کنید و به شما اجازهی تصمیمگیری درست میدهد.
به تمام مصاحبهکنندهها با یک لبخند زیبا یا دست دادن به شیوهای محکم و مودبانه سلام بدهید. با آنها تماس چشمی داشته باشید. سعی کنید در طول راه طولانی از میز پذیرش به اتاق مصاحبه سکوت را رعایت کنید. همهی آدمها باید بدانند که قبل از موفقیت در کارشان باید بتوانند تاثیر خوبی از خود روی مخاطب به جای بگذارند. علاوه بر این، 30 ثانیهی اول هر مصاحبه بسیار مهم است، زمانی که همهی مصاحبهکنندهها ناخودآگاه تصمیم درستی میگیرند در مورد اینکه آیا این مصاحبهشونده را میخواهند یا نه، و یا این مصاحبهشونده برای این موقعیت شغلی مناسب خواهد بود یا نه.دقیقا همان هستهی سوالات را پاسخ بدهید. تمام مصاحبهشوندهها میتوانند چند دقیقه سکوت کنند و بعد پاسخی را که به نظرشان درست است ارائه بدهند. یک توصیهی بسیار مهم: قطعا بهتر این است که یک دقیقه برای پاسخ به سوال فکر کنید تا بلافاصله جواب بدهید و بعد پشیمان شوید.
اکثر آگهیهای شغلی میتوانند تمام ویژگیهایی را که این شرکت ها دنبالاش هستند فهرست کنند، بنابراین هنگامی که شما این آگهیهای شغلی را میخوانید میتوانید در مورد مثالهایی برای نشان دادن مهارتهایتان فکر کنید. برای صحبت کردن در مورد دانش، تواناییها، مهارتها و تجربیاتتان آماده شوید. شما باید 3 نکتهی قدرتمند را که میتوانند مربوط به شغل مورد آگهی و شرکت آگهیدهنده باشد، در خودتان پیدا کنید.ممکن است مصاحبهشونده فکر کند که کار کردن با کارمندان و مسئولان این شرکت چهطور روندی دارد و چگونه است، بنابراین آخرین چیزی که همهی مصاحبهشوندهها دوست دارند بشنوند صحبتّهایی در مورد رئیس فعلی و سایر همکاران است. تمام مصاحبهکنندهها میخواهند مصاحبهشوندههایی را ببینند که از هر گونه چالشی لذت میبرند یا مشتاق هستند و تفکر مثبتی دارند.
زبان بدن چیزی نیست که آدمها بتوانند بر لب بیاورند، بلکه راهی است که مردم میتوانند با استفاده از آن در مورد هر چیزی حرف بزنند. در طول مصاحبه شغلی، به عقب تکیه ندهید، به زمین نگاه نکنید و دست به سینه نباشید! درعوض باید صاف بنشینید، و سپس تماس چشمی خوب و آرامی را با مخاطب حفظ کنید. علاوه بر این، باید از دستانتان استفاده کنید و هنگام صحبت کردن کمی رو به جلو خم شوید. اگر مردم بتوانند در عین حال زبان بدن را کنترل کنند، میتوانند به راحتی شغل را به دست بیاورند.
تمام مصاحبهکنندگان سعی میکنند مصاحبهشوندگان را غافلگیر کنند یا آنها را در موقعیت دشواری قرار بدهند: یک مطالعه نشان داد که 90درصد مصاحبهکنندهها پرسشهای به شدت سخت در تمام مصاحبهها خواهند پرسید. غیر ممکن است که برنامهی خوبی برای پاسخ دادن به تمام سوالات دشوار داشته باشید، مثلا اینکه “فکر میکنید همکارانتان در مورد شما چهطور صحبت کنند؟” اما باید سعی کنید روی خودتان کنترل داشته باشید و آرامشتان را حفظ کنید. میتوانید از هر مصاحبهکنندهای بخواهید تا در صورت لزوم هر یک از سوالات را تکرار کنند، اما ابدا از پاسخ دادن به هیچ سوالی طفره نروید.
اگر مصاحبهشوندگان در مورد سوالات یا منظور مصاحبهکنندهها از هر گونه سوال خاصی که پرسیدهاند مطمئن نیستند، میتوانند از آنها بخواهند که بیشتر توضیح بدهند. در پایان، باید از مصاحبه کنندهها بپرسند که آیا چیزی وجود دارد که آنها بخواهند بدانند.
برای آدمها بهتر این است که خودشان انتخاب کنند تا اینکه توسط دیگران انتخاب شوند. آنها باید به تمام مصاحبهکنندهها بگویند که چرا به این فرصت شغلی آگهیشده یا این شرکت علاقمند هستند. یا آنها میتوانند از مصاحبهکنندهها کارت شرکت را بگیرند و یک نامه یا ایمیل برای تشکر ارسال کنند، و در آن از میزان لذتی که در جلسهی مصاحبه داشتند و علاقمندیشان به شغل مورد نظر بنویسند. آنها در واقع باید این فرصت را به عنوان یک مزیت کلیدی برای به وجود آوردن و ساختن روابط کسب و کاری استفاده کنند.
روی ظاهرتان در جلسهی مصاحبه دقت زیادی داشته باشید. هرگز مدل مو یا سبک جدیدی را امتحان نکنید، اما یک هفته قبل از مصاحبه، موهایتان را کوتاه کنید. آرایش یا جواهرات باید در صورت استفاده در حد متوسط باشند. لباس راحت و محافظهکارانه بپوشید، چیزی نزدیک به سبک لباس هایی که قرار است در هنگام گرفتن این شغل بر تن کنید. شسته – رفته و تمیز بودن مهمترین چیز است. از قبل برنامهریزی کنید! زیرا دیگر محبور نخواهید بود که آخرین لحظه را برای انتخاب لباس صرف کنید.
به عنوان یک قاعده برای یک مصاحبه شغلی موفقیت آمیز ، توصیه میشود که همیشه سروقت برسید. اما من فکر میکنم باید چند دقیقه زودتر از زمان تعیین شده در محل حضور به هم برسانید. تصور کنید ممکن است با ترافیک یا هر وضعیت ناخواستهی دیگری در مسیر مصاحبه مواجه شوید. اگر زود راه بیفتید، مقابله با موقعیتهای غیر منتظره برایتان امکانپذیر خواهد بود.
آخرین نکته و البته نه کماهمیتترینِ آنها برای داشتن یک جلسهی مصاحبهی موفقیتآمیز این است که منتظر تماس آن شرکت باشید. اگر نه، باید پس از مصاحبه باید برای پیگیری تماس بگیرید. مصاحبهکننده ممکن است به شما توجه کند و شما را به عنوان یک مورد خوب مورد توجه قرار دهد. بنابراین، فراموش نکنید و حتما این کار را انجام دهید.