زمان مصرف مایعات و نوشیدنی ها در شیرخواران 6 تا 12 ماهه
پزشکی و سلامت › بارداری و کودک
- 97/11/03
شير مادر:
بعد از شش ماهگي، شيرمادر همچنان غذاي اصلي شيرخوار از نظر دريافت انرژي، مواد مغذي و مايعات است و بايد بر حسب ميل و تقاضاي شيرخوار و به دفعات زياد ادامه داشته باشد.
مصرف آب برای شیر خواران:
از پايان شش ماهگي حتي زماني كه كودك به مقدار كافي از شيرخوار تغذيه ميكند ممكن است به آب نياز داشته باشد بنابراين بايد هر روز به خصوص در فصل گرما و روزهاي گرم، چند نوبت آب جوشيده خنك شده به او ارائه شود.
توجه:آب لولهكشي از زمان به جوش آمدن، اگر يك دقيقه جوشانده شود قابل استفاده است ولي آب رودخانهها و امثال آن را بايد 10 تا 15 دقيقه جوشاند تا تمام باكتريها، لاروها، انگلها و كيستهاي موجود در آن از بين بروند. حتي المقدور از دادن آب معدني به شيرخواران خودداري شود چون املاح موجود در آن براي شيرخوار مناسب نيست.
مصرف شير پاستوريزه برای شیر خواران:
كودكاني كه با شير مادر تغذيه ميشوند معمولاً تا پايان سال دوم زندگي (24 ماهگي) نيازي به استفاده از شير پاستوريزه ندارند (آن مقدار شير پاستوريزه كه در تهيه غذاي كمكي به كار ميرود اشكالي ندارد). حدود 23 ماهگي، براي آشنا شدن كودك به طعم شير پاستوريزه ميتوان آن را بار اول به مقدار كم در حد 30 سيسي با فنجان يا ليوان به كودك ارائه و به تدريج بر مقدار آن اضافه نمود. به اين ترتيب وقتي كودك كمكم از شير مادر گرفته ميشود ميتواند از شير پاستوريزه استفاده كند.
در كودكاني كه از شيرمادر محرومند و با شير مصنوعي تغذيه ميشوند مصرف شيرگاو (پاستوريزه يا استريليزه پرچرب سه و نیم درصد) از پايان 12 ماهگي به بعد بلامانع است و بهتر است جايگزين شير مصنوعي شود كه آن را بعد از يك دقيقه جوشاندن و به مقدار حداكثر 500 ميليليتر در شبانه روز با فنجان يا ليوان نشكن به كودك ميدهند و سعي ميكنند او را به تدريج از شيشه بگيرند.
استفاده از شيرگاو قبل از پايان 12 ماهگي توصيه نميشود.
چاي، قهوه و كاكائو برای شیر خواران:
سبب كاهش جذب آهن غذاي كمكي (به جز آهن گوشت) ميشوند لذا بهتر است حتي المقدور استفاده نشوند.
نوشيدني هاي حاوي شكر زياد برای شیر خواران:
كودك را تشنهتر نموده و موجب چاقي او ميشود.
نوشيدني هاي گازدار برای نوزدان:
(سودا و نوشابه های معمولي) براي كودكان ممنوع است زيرا علاوه بر مضراتي كه دارند (بيقراري و چاقي كودك) سبب دريافت مقدار كمتر غذا يا شير مادر ميشوند.
آب ميوه هاي طبيعي و خالص برای نوزادان:
كه از ميوه های مجاز و به روش بهداشتي در منزل تهيه شده باشند، از اواسط ماه هشتم به بعد در حد 30 تا 60 سي سي در روز كه با ليوان نشكن (و نه بطري) به كودك داده شود، بلامانع است. گرچه مصرف خود ميوه نسبت به آب ميوه ارجحيت دارد. استفاده شيرخوار از مقادير زياد آب ميوه ممكن است سبب اسهال و يا كاهش اشتهاي او به غذا و حتي شير مادر شود.
مصرف مكرر آب ميوه حتي اگر رقيق هم شده باشد، خصوصاً اگر به جاي فنجان توسط بطري و يا هنگام خواب به كودك داده شود، ميتواند به ميناي دندان كودك صدمه زده و نهايتاً پوسيدگي دندان ايجاد نمايد. مصرف بيش از حد آب ميوه به دليل عدم دريافت مواد مغذي و پروتئين، سبب سوء تغذيه و كم خوني و حتي كوتاهي قد و در برخي موارد سبب چاقي ميشود. آب ميوههاي تجارتي اكثراً حاوي سوربيتول و يا فروكتوز فراوان و مواد افزودني هستند كه ميتوانند سبب بي قراري و نفخ معده و مشكلات گوارشي شيرخواران شوند.