چقدر برنج بخوریم که به سلامت بدن آسیب نرساند

پزشکی و سلامتتغذیه

- 97/09/04
چقدر برنج بخوریم که به سلامت بدن آسیب نرساندبرنج سفید می تواند بخشی از سبک زندگی سالم باشد، مثل چیزی که در رژیم غذایی سنتی آسیایی می بینیم. با این وجود، مابقی تغذیه شما و نحوه زندگی تان تأثیر بزرگی روی سلامتتان دارد. اگر به یکجانشینی عادت دارید، خوردن میزان زیادی از برنج و سایر کربوهیدرات های تصفیه شده، باعث می شود به بدنتان بیشتر از نیازش کربوهیدرات برسانید. این اتفاق می تواند موجب افزایش ریسک وزن گیری در ناحیه شکمتان شود، احتمال ابتلا به دیابت نوع دوم را بالا ببرد و حتی مبتلا به سندرم متابولیک شوید.
در کنار یک وعده غذایی سالم که حاوی مقدار متعادلی پروتئین و چربی است، یک ظرف کوچک برنج بخورید، سبک زندگی فعال داشته باشید و زمان نشستن های تان را محدود کنید.
اگر برنج خوردن را دوست دارید و از آن لذت می برید، سعی کنید سایر فرم های آن را امتحان کنید مثل برنج قهوه ای. همچنین خوب است در مورد نوع برنجی که می خورید و سالم بودن منبع آن مطمئن شوید. بعضی از انواع برنج، بیشتر از حد مجاز آرسنیک دارند.
درست مانند سایر گروه های غذایی، به جای این که فقط از یک نوع غله تغذیه کنید، بهتر است از انواع گوناگون و متنوع غلات سبوس دار مصرف نمایید تا از بیشترین فواید آن ها برای سلامتی بهره مند شوید.

عوارض مصرف بیش از اندازه برنج



چربی شکم و اضافه وزن با مصرف برنج زیاد:


خوردن غذاهایی مانند برنج سفید یا نان سفید بلافاصله بعد از خوردن، قند خون را افزایش می دهند. وقتی قند خون بالا می رود، انسولین از پانکراس ترشح می شود. وظیفه انسولین گرفتن گلوکز از جریان خون و آوردن آن به درون سلول های بدن به منظور انرژی یا ذخیره است.
اگر از تمرین و ورزشی سخت و خسته کننده برگشته اید که ساعت ها هم طول کشیده، بدن شما اندوخته گلوکز کمی دارد. خوردن غذاهایی با گلیسمی بالا مثل برنج بعد از ورزش می تواند به افزایش ذخیره گلوکز در عضلات که به آن گلیکوژن می گویند، کمک نماید.

خطر دیابت با مصرف برنج زیاد:


مطالعه ای که در سال 2010انجام شد نشان داد جایگزینی برنج قهوه ای با برنج سفید می تواند به کاهش ریسک دیابت نوع دوم کمک کند. به طور کلی، برنج قهوه ای، به اندازه برنج سفید، میزان قند خون را افزایش نمی دهد. بنابراین، بعد از خوردن برنج قهوه ای، انسولین کمتری برای ترشح شدن لازم است که این به کاهش ریسک دیابت نوع دوم کمک می نماید.

سندرم متابولیک مصرف برنج زیاد:


بنا به اعلام انجمن قلب آمریکا، حدود یک سوم بزرگسالان در ایالات متحده مبتلا به سندرم متابولیک هستند. عواملی که سبب بروز این مشکل می شوند شامل چاقی شکمی، میزان بالای تری گلیسیرید، کم بودن کلسترول خوب یا HDL، فشار خون بالا و بالا بودن قند خون ناشتا. اگر کسی سه عامل از این پنج ریسک فاکتور را داشته باشد، مبتلا به سندرم متابولیک است.
محققان دریافتند آن هایی که در این آزمایش شرکت داشته و بیشتر از بقیه برنج سفید می خوردند، میزان کلسترول خوبشان هم پایین تر از بقیه بوده است و همچنین فشار خون و تری گلیسیرید بالایی داشتند.

مضرات و موارد احتياط در مصرف برنج:


افرادی كه یبوست دارند برنج كمتر بخورند.
برنج چاق كننده می‎باشد و از اين رو زیاده روی در خوردن برنج موجب ازدیاد وزن می شود .
افرادی كه مرض قند دارند برنج كمتر بخورند.
خوردن زیاد برنج سفید (پوست گرفته) امكان دارد اختلالات عصبی بوجود آورد به خاطر همین بهتر است كه مقداری شلتوك برنج را داخل یك پارچه ریخته در برنج قرار دهید كه همراه آن پخته شود یا این كه همان طور كه گفته شد ابتدا شلتوك برنج را در آب ریخته جوشانده سپس صاف نموده با آب آن برنج را درست كنید.
advertising