بیماری هایی که با مالیدن چشم ایجاد می شوند
پزشکی و سلامت › پزشکی
- 97/09/27
بد نیست بدانیم اگر چشم ما دچار تحریک و خارش شده، احتمالا خشک شده و یا چیزی داخل چشممان است که اصولا نباید داخل چشم باشد. چیزهایی مثل ذراتی که در هوا وجود دارند.
عوارض مالیدن چشم
همانطور که بیان شد مالیدن چشم برای رها شدن از سوزش و یا خارش آن، میتواند صدماتی جدی به چشمها وارد کند که برخی از آنها را در زیر بیان میکنیم.
1. خراشیده شدن قرنیه
گاهی اوقات به علت وجود مواردی در داخل چشم، احساس خارش و یا سوزش چشم میکنیم. با مالیدن چشم در واقع ذراتی که در چشم ما هستند را بیشتر در چشم خود فرو برده و و با آن ذرات در حال خراشیدن چشم خود هستیم.
زخم قرنیه شامل خراشیدگی روی قسمت شفاف جلوی چشم یا قرنیه می باشد. این نوع زخم ها بسیار درد دارند و اگر درمان نشوند، باعث اختلال دائمی در چشم و نابینایی می شوند. کسانی که خیلی از لنز چشم استفاده می کنند، بیشتر در معرض خطر هستند.
علل زخم قرنیه
استفاده از لنزهای تماسی چشم به مدت طولانی
قرار نگرفتن لنز تماسی در جای خود
آسیب قرنیه در اثر پریدن یک جسم خارجی مثل تراشه چوب یا فلز، شن، گردوخاک، یا شیشه به درون چشم
عفونت چشم با ویروس تبخال (تبخال چشمی)
عفونت پلک و ملتحمه چشم
بسته نشدن کامل پلکها
خراش قرنیه بوسیله ناخن، شاخه درخت و ...
مالیدن شدید چشمها
تمام عفونتهای چشمی مسری هستند و از یک فرد به فرد دیگر یا از یک قسمت از بدن به قسمت دیگر انتقال مییابند.
2.تیرگی های دور چشم
توجه داشته باشید که تیرگیهای دور چشم، ناشی از کمبود خواب نیستند. در واقع این اتفاق در نتیجهی آسیب به رگهای خونی کوچکی است که در اطراف چشم هستند. این اتفاق معمولا بر اساس مالیدن چشم در خواب و بهطور ناخودآگاه اتفاق میافتد.
3.خارش شدیدتر و عفونت
افراد معمولا چشمان خود را با انگشتهای خود لمس میکنند و مالش میدهند و از هیچ وسیلهی بهداشتیای برای اینکار استفاده نمیکنند. لازم است بدانیم که انگشتان دست ما دائما توسط باکتریها پیمایش میشوند. با مالیدن چشمها توسط دست، باعث میشویم این باکتریها به داخل چشمان ما بروند. با وارد شدن این باکتریها به چشمان خود باید آماده بیماریهایی مثل عفونت چشم، بیماری کنژنکتیویت یا قرمزی چشم و سایر عفونتها باشیم. حال اگر با مالش چشم خود باعث خراشیدن چشم هم شده باشید، باید منتظر آسیبهای جدیتر طولانی مدت مثل کاهش و یا حتی از دست دادن بینایی باشید.
نکتهی بسیار مهم این است که بدانیم، با مالیدن چشم، یک لذت و یا رهایی از خستگی لحظهای بهدست میآوریم که میتواند نتایج بسیار بدی در پی داشته باشد. با این تفاسیر بهتر است خارش و سوزش چشم را تحمل کنیم و تن به بیمار شدن چشمان خود ندهیم. نکتهی جالب دیگر این است که مالش باعث میشود که بدن انسان هیستامین بیشتری آزاد کند و خود این قضیه باعث افزایش خارش خواهد شد.
دلایل مالیدن چشم
گاهی اوقات به علت خارش، سوزش، خستگی و یا موارد دیگر شروع به مالیدن چشمهای خود میکنیم. این موارد میتوانند دلایل مختلفی داشته باشند که در زیر به برخی از آنها اشاره میکنیم.
خیره شدن طولانی مدت به نمایشگرها موجب مالیدن چشم می شود
گاهی اوقات شرایط کار ایجاب میکند که برای مدت طولانی به نمایشگر خیره شویم و برخی افراد چارهای جز این ندارند. نور منتشر شده از مانیتورها باعث ایجاد فشار و خشکی چشمها میشود.
استفاده از لنزهای تماسی
بسیاری از افراد بهجای استفاده از عینک به سراغ لنزهای تماسی میروند. یکی از معایب استفاده از لنزهای تماسی این است که جلوی رسیدن اکسیژن لازم به چشمها را میگیرند. همچنین زمانی که این افراد چشمان خود را مالش میدهند، در واقع یک جسم خارجی بزرگ را بر روی قرنیهی خود میسایند که این کار منجر به خراشیدن قرنیه خواهد شد و زمینه را برای عفونت فراهم خواهد کرد.
موارد تحریک کننده و آزار دهنده روزانه
گاهی اوقات عامل خارش و سوزش چشم میتواند آلرژیها، خستگی و یا بسیاری از موارد دیگر باشد. البته طبیعی است که هر از چندگاهی بهطور ناخودآگاه چشمان خود را برای رفع خارش و سوزش مالش دهیم، اما باید سعی کنیم این کار را بهطور کلی ترک کنیم.
اگر می خواهید چشمان خوبی داشته باشید، به آن ها دست نزنید
اگر میخواهیم چشمانی سالم و قوی داشته باشیم باید از لمس کردن آنها اجتناب کنیم. اما شاید بپرسید در صورت حساسیت، سوزش و یا خارش چشمان چهکاری باید انجام دهیم
قطره های مرطوب کننده چشم:
این قطرهها میتوانند چشمان ما را از خشکی نجات دهند و همچنین با شستشوی چشمها میتوانیم مواردی را که وارد چشم ما شدهاند را خارج کنیم.
دستمالهای بهداشتی همراه داشته باشید:
تا جایی که میتوانیم نباید چشمان خود را لمس کنیم. اما اگر واقعا نیاز به این کار داشتیم، نباید از دستان خود برای این کار استفاده کنیم. میتوانیم برای این کار میتوانیم از دستمالهایی بهداشتی و تمیز استفاده کنیم. یادمان باشد که باکتریهای زیادی روی دستان ما وجود دارند و نباید آنها را وارد چشمان خود کنیم.
از مالیدن چشمانتان خودداری کنید:
چنانچه متوجه چیزی در بخش سفید چشم شدید، با استفاده از دستمال کاغذی یا سواب پنبهای به آرامی آن را به بیرون از چشم هدایت کنید
سعی نکنید چیزی را مستقیما از روی قرنیه بردارید، این کار ممکن است باعث آسیب شدیدتر شود.
چنانچه نمیتوانید ذره را بردارید، یا اگر به نظر نمیآید چیزی در چشمانتان باشد، به پزشک مراجعه کنید.