نقش بتادین بر بهبود زخم چیست

پزشکی و سلامتپزشکی

- 97/09/16
نقش بتادین بر بهبود زخم چیستحتما برای شما هم پیش آمده است که موقع آشپزی یا سایر کارها، به یکباره دست خود را ببرید. در این شرایط اولین چیزی که به ذهن می‌رسد، استفاده از چسب زخم است اما گاه میزان بریدگی آنقدر عمیق است که باید زخم سریعا پانسمان شود تا از خونریزی بیشتر آن جلوگیری شود. معمولا بتادین به عنوان یکی از مواد ضدعفونی کننده است که در جعبه کمک‌های اولیه اکثر خانه‌ها پیدا می‌شود. استفاده از بتادین برای زخم آنچنان که تصورش را می‌کنید مورد نیاز نیست. گاه استفاده از آب ساده به تنهایی برای شستشوی زخم کفایت می‌کند. به هر حال در مواقعی که زخم عمیق است، بهتر است به نزدیکترین درمانگاه مراجعه و نسبت به درمان آن اقدامات لازم را انجام دهیم.

متاسفانه اشتباهی که افراد بعد از ایجاد زخم انجام می‌دهند، استفاده غلط از ضدعفونی‌‌کننده‌های موضعی است. ضدعفونی‌کننده‌ها که در منازل اغلب بتادین است به هیچ عنوان نباید داخل حفره زخم ریخته شود بلکه باید آن را اطراف حفره زخم استفاده کرد زیرا بتادین حاوی ید است که به شدت برای سلول‏های زایا و ترمیم‏ کننده کشنده است.
پس چنانچه در حفره زخم ریخته شود، قطعا باعث تاخیر در ترمیم زخم می‌شود و متعاقب آن جوشگاه و اسکار بیشتری از زخم به جا می‌ماند. بهترین شستشو‌ دهنده زخم، سرم شستشو یا نرمال‌سالین است. اگر سرم در دسترس نبود می‌توان زخم را با آب تمیز شست. سپس آن را پانسمان و به نزدیک‌ترین مرکز پزشکی مراجعه کرد.

استفاده از بتادین برای زخم چه مضراتی دارد؟


بتادین یک ماد ضدعفونی‌کننده حاوی ید است که برای ضدعفونی کردن پوست، قبل و بعد از جراحی به کاربرده می‌شود. برای ضدعفونی کردن زخم‌ها، 5 الی 6 دقیقه این ترکیب روی پوست قرار گرفته و بلافاصله از محل پاک می‌شود. اگرچه بتادین می‌تواند زخم را از هر گونه آلودگی پاک کند؛ اما به دلیل وجود ید در این ماده ضدعفونی کننده، بافت‌های زنده داخل زخم تخریب شده و باعث می‌شود درمان زخم با تاخیر انجام شود.

بهترین روش برای شستشو و پانسمان کردن زخم


مهم‌ترین مساله پس از ایجاد زخم در بدن، حفظ خونسردی و متعاقب آن کنترل خونریزی است که می‌توان با فشار دست یا با یک پارچه و گاز استریل تمیز آن را کنترل کرد. پس از آن، می‌توانید از سرم برای شستشوی زخم استفاده کنید. پس از شستشو دادن زخم، برای اطمینان از عدم وجود آلودگی می‌توانید اطراف آن را با بتادین ضدعفونی کنید. در نهایت برای پانسمان کردن زخم می‌توانید از گازهای استریل موجود در داروخانه‌ها استفاده کنید.

به طور کلی در اولین ثانیه‌های ایجاد زخم در بدن روند ترمیم زخم آغاز می‌شود. معمولا از روز اول تا روز چهارم باکتری‌ها و آلودگی‌ها از محل زخم پاک می‌شوند. در مرحله بعدی، واسطه‌های التهابی ترشح شده که این مرحله معمولا از روز چهارم تا دهم یا دوازدهم بعد از ایجاد زخم طول می‌كشد. در نهایت مرحله سوم ترمیم زخم از روز دهم تا دوازدهم طول می‏‌کشد. در این مرحله، بدن زوائد را از زخم برداشت می‌كند و زخم همانند بافت‌های اطرافش شكل می‌گیرد. اگر مراحل گفته شده روال عادی خود را طی کند، معمولا جای زخم بر روی پوست باقی نمی‌ماند.
advertising