شهرستان خرو خراسان رضوی شهری با بام های طلایی

گردشگریمکان های تفریحی

- 97/09/16
شهرستان خرو خراسان رضوی شهری با بام های طلایی

معرفی شهر خرو


شهر خَرْوْ( kharv) در شرقی ترین نقطه خراسان رضوی در شیار کوه‌های مرتفع بینالود در فاصله 18 کیلومتری شمال شرقی شهرستان نیشابور با چهار محله ی بزرگ خروعلیا(با بافتی قدیمی)، خرو سفلی (با بافتی قدیمی، که ساکنان آن از سادات حسینی می‌باشند)، شهرک امام رضا (ع) (با بافت جدید شهری) و ساحل برج؛ بزرگ‌ترین و پر جمعیت‌ترین شهر پس از نیشابور است .و از نظر تقسیمات کشوری این شهر جزء بخش زبرخان شهرستان نیشابور واقع می باشد.

اما مردم شهر خرو به دو زبان ترکی و فارسی صحبت می‌کنند و عمده ساکنان محله سفلی سادات هستند. خرو دارای 86 شهید و زادگاه سردار شهید قدمیاری است و دو شهید گمنام در این شهر دفن شده‌اند.
شهرستان خرو خراسان رضوی شهری با بام های طلایی
در ادبیات کهن فارسی معنی کلمه خرو چنین آمده است: «شرقی‌ترین و مرتفع ترین نقطه نیشابور که خورشید از این محل طلوع می‌کند و این شهر قدمتی چند صد ساله دارد و نام خرو بارها در کتاب‌های تاریخی همچون تاریخ بیهقی، تاریخ نیشابور، معجم البلدان، منتخب السیاق و اسرار التوحید ذکر شده است».

باغداری، مهم ترین و رایج ترین فعالیت اهالی این منطقه است. باغ های فراوان آلو، سیب، گیلاس، گردو و همچنین تاکستان های فراوان، از جلوه های کم نظیر «خرو» به شمار می رود. یکی از جاذبه های چشم نواز خرو در فصل برداشت آلو از باغ ها، سبدهای بزرگ و پرشماری است که با ترتیبی خاص و در کنار هم، برای تهیه خشکبار آلو، روی پشت بام خانه ها قرار گرفته اند. آلوهای زردرنگ چیده شده روی سبدهای دایره ای شکل سنتی، نمای خاص و چشم نوازی به پشت بام های روستای خرو می دهند.

آلو های خرو


آلوی رسمی، عباسی، طرقبه ای یا آلوی خروی، یکی از 24 نوع آلوهای موجود در ایران است که در مناطق سردسیری می روید. این میوه، سیاه رنگ است و ظاهری بیضی شکل دارد و به دو شیوه تازه خوری و خشکبار مصرف می شود. خشکبار این میوه، رنگی طلایی و زرد دارد و در زمان برداشت این محصول، پشت بام منازل شهر خرو رنگی طلایی به خود می گیرد.

آلوی خشکبار معروف به آلو بخارا در کشورهای هند، بنگلادش، پاکستان و امارات عربی متحده، از طرفداران بیشتری برخوردار است و می توان گفت کشورهای یادشده، عمده مصرف کنندگان آلوی خشک «خرو» هستند. همه ساله بیش از 1700 تن از تولیدات خشکباری آلو از این شهر کوچک به کشورهای پاکستان، هند و امارات عربی متحده صادر می شود.

معماری خرو


در زمان ورود به این شهر و گشت و گذاری از دو محله علیا و سفلی که بافت قدیم و سنتی دارد خانه‌ها به صورت پلکانی است، به طوری که پشت بام خانه پایینی حیاط خانه بالایی محسوب می‌شود و مصالح به کار رفته در ساخت آن‌ها گِل و چوب است و این نوع معماری منحصر به فرد است که به این خاطر خرو را «ماسوله خراسان» نیز می‌گویند.

جاذبه های طبیعی خرو


منطه خرو را باید سرزمین دره های سرسبز، کوچه باغ های افسانه ای، رودهای خروشان، چشمه های جوشان و آبشارهای باشکوه نامید. خرو، همچون بهشت گمشده ای در دامنه کوهستان مهربان بینالود است که چشم اندازهای بدیع و چشم نواز و دل انگیزی همچون شهری با معماری سنتی پلکانی که توسط حلقه ای از باغ ها و تاکستان ها در میان گرفته شده، کوه ها و ارتفاعاتی که دامنه های آنها را کمربندی سبز از باغ ها و درخت زارها دربر گرفته، دره هایی که رودخانه ها، چشمه ساران و آبشارها، طراوت و نشاط طبیعی و سرسبزی رویایی را پدید آورده اند، بخشی از جاذبه های طبیعت زیبای این منطقه است.

گذرگاه تاریخی خرو


این گذرگاه، جاده ای قدیمی است که بنا بر مستندات تاریخی، قوم تاتار پس از به چنگ آوردن توس، برای دستیابی به نیشابور، از این گذرگاه راهی شدند و مردم خرو، جانانه در برابر مغول های خونخوار ایستادگی و جانفشانی کردند. این جاده کوهستانی چشم نواز که از میان باغ ها، رودها و کوه ها می گذرد، ارتباط دشت های شمال رشته کوه بینالود را با دشت نیشابور برقرار می سازد.

آبشار شش آب


این آبشار که «شش او» یا «آبشار بزرگ» یا «آّبشار شاه آب» نیز نامیده می شود، در مسیر رودخانه کوچک خرو و در فاصله حدود 9 کیلومتری شهر خرو قرار گرفته و یکی از زیباترین و بلندترین آبشارهای خراسان است. گفتنی است که در منطقه خرو، دو رودخانه بزرگ و کوچک جاری است که از کوه های زنبورگاه در رشته کوه بینالود سرچشمه می گیرند. در مسیر هر دو رود، دو آبشار وجود دارد. مسیر شمال شرقی به چشمه علی و مسیر شمالی به آبشار بزرگ خرو می رسد.

دره رودمیان


دره سرسبز «رودمیان» یکی از زیباترین جاذبه های طبیعی منطقه خرو، دره ای سرسبز است با شیبی تند که در چند نقطه آن، چشمه سارهای زلال و شفاف می جوشند. در این دره، رودخانه بزرگ خرو جاری است و آبشاری نیز در مسیر رودخانه قرار دارد که به «آبشار رودمیان» یا «آّبشار کوچک» معروف است

سوغات خرو


علاوه بر آلو، ریواس «خرو» هم معروف است. اهالی خرو از ریواس، شربت هم می گیرند که آن هم علاقه مندان فراوانی دارد. قالیچه های دستباف و سبدهای حصیری از دیگر سوغاتی های روستای خرو است.
advertising