خانه تاریخی امیر لطیفی شهرستان گرگان اولین موزه صنایع دستی گلستان
گردشگری › آثار تاریخی
- 98/03/03
خانه امیر لطیفی گرگان
خانه امیر لطیفی یا موزه صنایع دستی گرگان در بافت قدیم گرگان، خیابان امام خمینی جنب مسجدجامع و بازارچه سنتی نعلبندان قرار گرفته است. این خانه در اصل جزو مجموعه مسکونی مهدی خان ساعد لشکر (ملک) بوده است که بعدها به خانه امیر لطیفی معروف می شود.

این بنا به مساحت 956 متر مربع بنایی است دو طبقه که در اواخر دوره قاجار توسط مرحوم مهدی خان ملک به عنوان منزل مسکونی ساخته شده بود و دارای دوبخش هسته اصلی بنا و بخشهای خدماتی است. فرم موزون رعایت تقارن، ارتفاع مناسب با ابعاد بنا، سرشیرهای پیش آمده و مطابق با کف قلوه چین و آجر فرش گچبری اتاق ها، تفکیک فضاهای خدماتی همچون آشپزخانه و انباری و بخش خدمه از هسته اصلی، از ویژگی های بنای امیر لطیفی می باشد. این بنا در سال 1378 با شماره 2391 در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد.

موزه صنایع دستی گرگان
موزه صنایع دستی گرگان به عنوان اولین موزه صنایع دستی استان گلستان درخانه امیر لطیفی واقع شده است. این موزه تلاش می کند تا علاوه بر آشنا نمودن مردم با صنایع دستی منطقه پیام های آموزشی و فرهنگی تاثیر گذاری را در جامعه گسترش دهد و سبب رونق و احیای مجدد آنها در میان علاقه مندان گردد.

این موزه از بخشهای زیر تشکیل شده است :
بخش اداری : که شامل دفتر مدیر- دفتر کارکنان اداری موزه- و دفتر صدور بلیط و یگان حفاظت موزه میشود.
کرسیخانه : در این غرفه، نمایی از اتاق نشیمن خانهایی سنتی در استان گلستان به نمایش گذاشته شده که خانواده دور یک کرسی، شب یلدای خود را میگذرانند.
طبقهی اول : شامل پهنهبندی مناطق مهم تولید محصولات صنایع دستی در استان گلستان است و غرفههایی همانند شهرستان رامیان و روستای زیارت (شهرستان گرگان)- شهرستان علیآبادکتول و روستای شاهکوه (شهرستان گرگان)- صحرای ترکمن و قزاقمحله (شهرستان گرگان) میشود.
طبقهی دوم : در این طبقه، رشتههای مهم و قابل توجه صنایع دستی استان که برخی از آنها در معرض منسوخ شدن هستند شامل غرفههای: فلز (رشتههای مسگری و آهنگری)، منسوجات (رشتههای نمدمالی، جاجیمبافی، قالیبافی، پنبهزنی(حلاجی)، و نخریسی)- بخش چوب(رشتههای درودگری، حصیربافی) به نمایش گذاشته شده است.

معماری خانه امیر لطیفی
ورودی بنا شامل درب چوبی است که در ضلع شرقی بنا قرار دارد. ورودی بنا توسط چند پله به حیاط ساختمان منتهی می گردد. ساختمان امیر لطیفی به صورت حیاط مرکزی ساخته شده است. ساختمان اصلی بنا دو طبقه، دارای کف کرسی و بدون سکو است. بنا دارای سه اتاق در طبقه همکف و سه اتاق در طبقه اول است. ارتباط طبقات توسط دو راه پله در دو طرف اتاق وسطی میسر می گردد. اتاقهای بنا چهار دری است که سه در آن در ضلع جنوبی قرار دارد. این بنا بدون پنجره است. در زیر اتاق وسطی طبقه همکف، زیرزمین قرار دارد که حالت سردابه دارد و دارای حوض است.

پوشش بنا چوبی و به صورت شیروانی و سفال پوش است. اتاق های ضلع غربی حیاط یک طبقه و شامل انباری و آشپزخانه و سرویس بهداشتی است. حیاط بنا آجر فرش و سنگ فرش است و دارای گل و باغچه و درخت نارنج است. از عناصر تزیینی بنا می توان به تزیینات آجری سر در ورودی و شیر سرهای سه طبقه اشاره کرد.