باغ عفیف آباد شیراز از بزرگترین موزه های سلاح خاورمیانه
گردشگری › آثار تاریخی
- 97/12/01
باغ عفیف آباد شیراز
این باغ در خیابان عفیف آباد شهر شیراز واقع است و هم اکنون در اختیار ارتش قرار دارد و یکی از بزرگترین موزههای سلاح خاور میانه در آن وجود دارد. باغ عفیف آباد نمونهٔ کاملی از هنر گل کاری ایرانی است. سازنده عمارت باغ، میرزا علی محمدخان قوام الملک دوم است که در سال 1284 ه. ق. آن را احداث نمود.
باغ عفیف آباد (با نام دیگر باغ گلشن) مجموعه موزه ایست در شیراز. این باغ در یکی از مناطق عیان نشین شیراز واقع شده و مجموعه در سال 1863 میلادی ساخته شد. این مجموعه شامل یک کاخ سلطنتی، موزه سلاحهای قدیمی و یک باغ ایرانیست که همگی برای بازدید عموم هستند.

این باغ در دوره صفویه از باغهای مهم و گردشگاه پادشاهان بود. باغ عفیف آباد یکی از قدیمیترین باغهای شیراز است. در دوران صفویان این باغ توسط شاهان صفوی مورد استفاده قرار میگرفته. بنای اصلی کنونی توسط میرزا علی محمد خان قوام دوم در سال 1863 ساخته شد. قوام دوم قناتی در نزدیکی باغ را برای آبیاری آن خریداری کرد. پس از درگذشت قوام این باغ به خواهرش عفیفه میرسد و پس از آن عفیف آباد نام میگیرد. در سال 1962 میلادی در اختیار ارتش قرار گرفت و در حال حاضر به عنوان موزه اسلحه مورد استفاده قرار میگیرد.
کاخ سلطنتی باغ گلشن
ساختمان کاخ در دو طبقه ساخته شده و در آن حدود 30 اتاق و تالار وجود دارد. طبقهی اول کاخ امروزه به موزهی نظامی تبدیل شده و در آن ادوات جنگی و اسلحههایی مربوط به دوران مختلف در معرض دید بازدیدکنندگان از این موزه قرار گرفته است. اموال این موزه از ابتداییترین جنگافزارها تا اسلحههای پیشرفتهی سالهای نه چندان دور را در بر میگیرند که میتواند برای هر بینندهای جذاب باشد.

پس از گذر از طبقهی اول با استفاده از یک راهپله به طبقهی دوم میرسید که موزهی عبرت نامگذاری شده است. این طبقه از یک راهروی بلند تشکیل شده که در دو طرف آن اتاقهای همایش، رختکن، نشیمن، مطالعه و پذیرایی قرار گرفته است. وسط راهروی این طبقه تالار بزرگی با سقف چوبی و دیوارهایی زیبا قرار دارد.

ساختمان قهوهخانهی سنتی باغ عفیفآباد به شیوهی معماری ایرانی ساخته شده و حوض کوچکی وسط حیاط آن قرار دارد. در اطراف دیوار قهوهخانه نقشهایی از شاهنامهی فردوسی مثل «داستان زال و سیمرغ» یا «نبرد رستم و اسفندیار» نقاشی شدهاند. متاسفانه در حال حاضر این قهوهخانه کاربری تجاری دارد که از زیبایی آن کاسته است.
حمام سنتی مجموعه هم مانند تمام حمامهای سنتی ایرانی ساخته شده و دارای دو خزینهی آب سرد و آب گرم است. دیوارهای این حمام که به روشی بسیار ابتدایی مرمت و بازسازی شدهاند با نقشهای برجستهای مثل «فرهاد در کوه بیستون» و «دیدار مردم با خسرو پرویز» پوشیده شده است. متاسفانه سبک مرمت این حمام هم حس و حال واقعی آن را از بین برده و از جذابیت آن کاسته است.