با صخره ممنوعه آیرز آشنا شوید

علمی و تکنولوژیجهان هستی

- 97/10/02
با صخره ممنوعه آیرز آشنا شویداولورو که به نام صخرهٔ آیرز نیز شناخته می‌شود، سازند صخره‌ای ماسه‌سنگی بزرگی در بخش جنوبی قلمرو شمالی در استرالیای مرکزی است.اولورو همراه با کاتا جوتا دو منظرهٔ مهم در پارک ملی اولورو-کاتاجوتا هستند.
یک تپه شناخته شده در جهان وجود دارد که رنگ آن در طول شبانه روز و با تغییر فصل ها عوض می شود. به این تپه، صخره آیرز یا اولورو می گویند. صخره آیرز بزرگترین قطعه سنگ یکپارچه جهان است و در 440 کیلومتری جنوب غربی آلیس اسپرینگز در استرالیا قرار دارد. ارتفاع آن 338 متر و پهنایش 10 کیلومتر است.
این صخره بیضی شکل، 7 کیلومتر طول دارد. در غارهای موجود در صخره آیرز نقاشی ها و کنده کاری هایی به چشم می خورد که احتمالاً توسط انسان های نخستین روی دیواره ها نقش بسته اند.
صخره آیرز در سال 1873 میلادی توسط یک سیاح انگلیسی کشف شد. در آن زمان «هنری آیرز» نخست وزیر استرالیای جنوبی بود، به همین دلیل این صخره به افتخار او آیرز نام گرفت.
این صخره معمولاً قرمز رنگ است؛ ولی به هنگام طلوع و غروب خورشید تغییر رنگ می دهد. صخره آیرز هنگام طلوع و غروب خورشید بنفش و قرمز تیره به نظر می رسد. این صخره در طول روز به رنگ زرد، نارنجی، قرمز، گاهی اوقات بنفش و حتی سیاه در می آید.
ساختار این صخره به نوعی است که تغییر آب و هوا و زاویه تابش پرتوهای خورشید موجب تغییر رنگ آن می شود. صخره آیرز از نوعی ماسه سنگ به نام کنگلومرا (Conglomerate) تشکیل شده است. هنگام طلوع و غروب خورشید رنگ نارنجی و قرمز در پرتوهای خورشید بیشتر است؛ چرا که سایر رنگ ها توسط ذرات گرد و غبار موجود در هوا جذب می شوند. به همین دلیل این صخره صبح ها و عصرها به دلیل نوع ماسه سنگ تشکیل دهنده اش به رنگ قرمز یا نارنجی در می آید. در طول روز سایر رنگ های موجود در پرتوهای خورشید افزایش می یابد، بنابراین رنگ صخره تغییر می کند.
در حال حاضر صخره آیرز و مناطق اطراف آن به پارک ملی تبدیل شده است و جهانگردان بسیاری از آن دیدن می کنند.
advertising