پارامترهایی ضبط شده جعبه سیاه هواپیما
علمی و تکنولوژی › علمی
- 97/09/28داخل جعبههای سیاه را با موادی عایقبندی میکنند که تا 1000 درجه گرما را میتوانند تحمل کنند. ضربه نیز بر این جعبهها تاثیر نمیگذارد و آب تا مدتی قابل توجه، به درون آنها نفوذ نمیکند.
جعبه مربوط به ثبت جزئیات پرواز در قسمت دم هواپیما جای دارد- در صورت بروز هر حادثه هوایی یا سقوطی، دم امنترین قسمت هواپیماست. این دستگاه دمای داخل هواپیما، شتاب و جهت پرواز، صدای موتورها، جهت و سرعت وزش باد، ارتفاع پرواز و بسیاری از مشخصات فنی دیگر را هر لحظه ثبت میکند.
مکالمات داخل کابین خلبان، صدای انفجار و صداهای ناشی از هر واقعه دیگری در هواپیما را نیز دستگاه دوم ثبت میکند. به این ترتیب، اگرهواپیما دچار حادثهای شود، اختلالی فنی در آن بروز کند. انفجاری در آن صورت گیرد، سقوط کند یا مورد حمله هواپیما ربایان قرار گیرد، با بررسی اطلاعات ضبط شده در جعبه سیاه میتوان علت وقوع حادثه و سیر جریانهای رخ داده در هواپیما را بررسی کرد.
البته جعبه سیاه به هیچ وجه سیاه نیست. بلکه رنگ قرمز روشنی دارد تا پیدا کردن آن در محل حادثه آسانتر باشد
پارامترهای ضبط شده
جعبه سیاه پارامترهای پروازی را ضبط میکند. حساسههای زیادی از قسمتهای مختلف هواپیما از طریق سیمکشی به سیستم FDR مرتبط شدهاند. زمانی که کلیدی روشن یا خاموش میشود، عملیات آن توسط سیستم FDR به ثبت میرسد. کمیت و بازه اطلاعات ضبط شده توسط این سیستم به میزان زیادی متفاوت بوده و به عمر و اندازه هواپیما وابسته است. طبق استانداردهای هوایی حداقل اطلاعاتی که باید توسط این سیستم ضبط شود شامل موارد زیر است:
1_زمان
2_شتاب عمودی هواپیما
3_موقعیت دستهٔ کنترل پرواز
4_موقعیت پدال کنترل رادار
5_موقعیت فرامین هواپیما
6_تثبیتکننده وضعیت افقی هواپیما
7_جریان سوخت
8_سرعت
9_ارتفاع فشاری
10_جهت مغناطیسی هواپیما
11_شتاب طبیعی هواپیما
12_روشن و خاموش شدن میکروفون، زمان ارتباطهای رادیویی برقرار شده توسط خدمه را ضبط میکند و برای تطبیق اطلاعات ضبط شده توسط دستگاه ثبت اطلاعات فنی پرواز (FDR) و دستگاه ثبت صداهای کابین و هواپیما (CVR) بکار میرود. سیستمهای کنونی به منظور بررسی تمامی جهات عملکردی هواپیما تا صدها پارامتر را ضبط میکنند.