علت جدا شدن دم مارمولک

علمی و تکنولوژیعلمی

- 97/11/22
علت جدا شدن دم مارمولکمارمولک نام عمومی گروه بسیار بزرگی از خزندگان است که از نزدیک به ۵۶۰۰ گونه تشکیل می‌شوند. مارمولک‌ها در سرتاسر کرهٔ زمین بجز قطب جنوب و قطب شمال پراکنده شده‌اند. اکثر مارمولک‌ها چهار اندام حرکتی، گوش‌های خارجی و یک دُم دارند. مارمولک‌ها دید پیشرفته‌ای دارند و قادرند رنگ‌ها را ببینند، همچنین دارای حس بویایی قدرتمندی نیز هستند. پوست بدن مارمولک‌ها مانند بسیاری خزندگان دیگر دارای فلس است.

مارمولک اغلب برای خلاص شدن از دست دشمنانش، حقه جالبی می زند. او به محض احساس خطر، دُم خود را به جا می گذارد و می گریزد. دم جدا شده برای مدت کوتاهی به این سو و آن سو می پرد و حرکت می کند، این کار، باعث گیج شدن دشمن می شود و مارمولک جان سالم به در می برد. مارمولک ها از این روش برای محافظت از خود استفاده می کنند. استخوان های داخل دم مارمولک، اتصالات بسیار ضعیفی دارد. به علاوه، انتهای رگ های خونی دم نیز تقریباً بسته است. این دو عامل باعث می شود که مارمولک ها بدون اینکه صدمه ای ببینند، دم شان را از بدن شان جدا کنند. آنها خیلی زود دم جدیدی در می آورند.

تاکنون بیش از سه هزار نوع مارمولک در سرتاسر جهان شناسایی شده است. بدن مارمولک ها از سه قسمت مجزا تشکیل شده است: سر، بدن و دم. اکثر مارمولک ها، چهار پا دارند و بیشتر آنها تخمگذار هستند. مارمولک ها اغلب از حشرات تغذیه می کنند. برخی از مارمولک ها بیش از سه متر طول دارند. این مارمولک ها ظاهر بسیار ترسناکی دارند. این نوع مارمولک ها بیشتر در جنگل های مناطق استوایی یافت می شوند. مارمولک ها می توانند به سرعت بدوند، برخی از آنها حتی می توانند شنا کنند.

جانوران دیگری نیز وجود دارند که برای گریختن از دست دشمنان خود از روشی شبیه به روش مارمولک ها استفاده می کنند. خرچنگ ها از آن جمله می باشند. اگر یک ماهی پای خرچنگی را بگیرد، خرچنگ پایش را قطع می کند و می گریزد. تمامی این روش ها، نوعی وسیله دفاعی هستند که برخی از موجودات برای زنده ماندن از آن استفاده می کنند.
advertising