ریشه و کاربرد ضرب المثل حرف خود را به کرسی نشاندن
خواندنی › داستان و حکایات
- 97/12/08کاربرد ضرب المثل حرف خود را به کرسی نشاندن
هرگاه کسی در اثبات مقصود خویش پافشاری کند و سخنش را به دیگری یا دیگران تحمیل نماید مجازاً این ضرب المثل را برایش بکار می برند و می گویند: بالاخره فلانی حرفش را به کرسی نشاند.
ریشه تاریخی ضرب المثل حرف خود را به کرسی نشاندن
ریشه تاریخی ضرب المثل بالا را در جریان عروسی های ایران در زمان ها و اعصار گذشته باید جستجو کرد.
توضیح آن که سابقاً در ایران معمول بود پس از انجام مراسم خواستگاری و بله بران و برگزاری جشن شیرینی خوری و انگشتر به دست کردن به فاصله چند ماه برنامه عقدکنان و عروسی اجرا می شد.
در قدیم رسم بر این بوده پس از اینکه در مجلس خواستگاری و بله برون خانواده عروس و داماد به نتیجه میرسیدند و خانواده داماد آنچه را که خانواده عروس میخواستند و شرط میکردند را می پذیرفتند ، عروس را بزک کرده بر کرسی می نشاندند که جای مهتران و بزرگان بود، و او را در محله و آبادی میچرخاندند.
ازآنجا که عروس را هنگامی بر کرسی می نشانیدند که پیشنهادات پدر ومادر عروس مورد قبول خانواده داماد واقع می شود و به کرسی نشانیدن عروس دال بر تسلیم خانواده داماد در مقابل پیشنهادات خانواده عروس بود لذا از آن پس دامنه معنی و مفهوم به کرسی نشانیدن حرف گسترش پیدا کرد و مجازاً در مورد قبولانیدن هرگونه حرف و عقیده و پیشنهاد صحیح یا سقیم به کار رفت و رفته رفته به صورت ضرب المثل درآمد.