مهارت های اجتماعی که لازم است والدین به کودکان خود آموزش بدهند

سبک زندگیفرزندان

- 97/08/03
مهارت های اجتماعی که لازم است والدین به کودکان خود آموزش بدهند

مهم‌ ترین مهارت‌ های اجتماعی لازم برای کودکان



پیش قدم شدن در گفت‌ و گو‌


بعد از سلام و احوال پرسی‌، معمولا گفت‌ و گو آغاز می‌شود‌. برای ورود به بحث‌، کودک باید بتواند مکالمه‌ ای را آغاز کند‌، ادامه دهد و به پایان برساند. این مهارت مستلزم خوب گوش دادن و توجه کردن است. برای مثال‌، او باید اصل (رعایت نوبت)را بداند‌. بعضی وقت ها کودکان موضوعی برای صحبت کردن با یکدیگر ندارند، در این مواقع می‌ توانند پرسشی را مطرح کنند، مثل کارتون باب اسفنجی را دیده‌ای؟ یا می‌ دانی در مدرسه چه اتفاقی افتاده است؟موضوع بحث باید برای هر دو طرف جالب و جذاب باشد تا هر دو را به نوعی درگیر صحبت کند.
مکالمه یکطرفه موجب خستگی و کسالت دو طرف می‌ شود و ممکن است موجب قطع همین ارتباط ساده هم شود. حتی ممکن است تأثیری منفی در ذهن دو طرف بگذارد و در آینده هم تمایلی برای صحبت کردن با هم نداشته باشند. پس گوش کردن مثل صحبت کردن مهم است. اگر کودک علاقه‌ای به آنچه دوستش می‌گوید، از خود نشان ندهد، ممکن است از صحبت کردن با او منصرف شود. کودکان کم توجه و پرتحرک، اغلب زمان صحبت کردن و گوش کردن را درست تشخیص نمی‌ دهند.

درک احساس شنونده توسط گوینده


زمانی که یک گفت‌ و گو آغاز می‌ شود، برای حفظ و ادامه آن لازم است که گوینده به حالت‌ های عاطفی شنونده‌ اش توجه داشته باشد. کودکانی که مشکل ارتباطی دارند، اغلب در درک احساس شنونده نیز ناتوان هستند، درحالیکه کودک اجتماعی، سریع و راحت می‌ تواند حالت‌ های احساسی شنونده‌ اش را بشناسد و طبقه‌بندی کند، آنگاه سخنانش را ارزیابی کند و بر اساس پاسخ‌ هایی که از شنونده دریافت می‌ دارد، کلماتش را انتخاب کرده و گفت‌ و گو را ادامه دهد.

پیدا کردن نقاط مشترک


برای نگهداشتن یک مکالمه دوستانه، توجه به نقاط مشترک هر دو طرف اهمیتی بسیار دارد. این سرنخ‌ ها به کودک یا نوجوان کمک می‌ کند تا تمایل بیشتری برای ادامه دوستی و دیدارهای بعدی با هم داشته باشند. بخش مهم شناخت این سرنخ‌ ها، توجه به لحن و زیر و بم صدای افراد است. برای مثال هر دو از یک ویژگی آموزگارشان خوششان بیاید یا به ورزش فوتبال علاقه‌مند باشند.

پیش‌ بینی کردن تاثیر گفتگو


برای نگهداری گفت‌ و گو، کودک باید از قبل بتواند تأثیر گفته‌های خود را بر شنونده پیش‌بینی کند و افکار شنونده را درنظر داشته باشد. برای مثال، اگر احساس می‌کند که جمله‌ اش می‌ تواند موجب ناراحتی، آزردگی، خشم یا اندوه شنونده شود، ممکن است شیوه بیان کلمات یا جملات خود را تغییر دهد. کودکان غیر اجتماعی معمولا توجهی به این نکته ندارند و قادر نیستند کلام خود را تغییر دهند.
در مورد آنچه قصد دارند بگویند، کمی فکر می‌کنند و آنگاه به زبان می‌آورند. برای مثال، وقتی کودکان و نوجوانان در حال صحبت درباره تیم ورزشی مورد علاقه‌ شان هستند و از این گفت‌ و گوی خود لذت می‌ برند، بدیهی است اگر یک نفر به آنها بگوید (هفته دیگر امتحان ریاضی داریم، آیا شما تمرین کرده‌اید؟) خوششان نخواهد آمد و او را طرد خواهند کرد. زمانی که فرد کلام دیگران را قطع می‌ کند (وسط حرف دیگران می‌ پرد) و بدون درنظر گرفتن شرایط فعلی جمع، سخنی می‌ گوید، مورد بی‌ مهری سایرین قرار خواهد گرفت.

روش حل مسئله


بخش دیگری از مهارت اجتماعی افراد مربوط به تشخیص درست اختلاف‌ ها و مسائل بین افراد است. گاهی ممکن است فردی با گفته‌ های شما موافق نباشد و از شنیدن سخنان شما خشمگین و ناراحت شود و شروع به پرخاشگری و تندی با شما کند، در اینگونه موارد چگونگی پاسخ‌ دهی شما به حالات عاطفی شنونده، تأثیر زیادی بر ادامه گفت‌ و گو دارد. کودکان و نوجوانانی که توانایی درک اختلاف ضمن گفت‌و گو را ندارند، معمولا دچار ضعف ارتباطی هستند. آنها خیلی زود عصبانی می‌ شوند و ممکن است از صحبت کردن با شنونده تا مدت‌ ها صرف‌ نظر کنند. کودکان و نوجوانانی که توانایی درک اختلاف ضمن گفت‌ و گو را ندارند، معمولاً دچار ضعف ارتباطی هستند. آنها خیلی زود عصبانی می‌شوند و ممکن است از صحبت کردن با شنونده تا مدت‌ ها صرف‌ نظر کنند. اینگونه کودکان می‌ خواهند همیشه برنده باشند و اصلا برایشان مهم نیست که چه بهایی برای این برنده شدن باید بپردازند (از دست دادن دوست). این گروه مدام در اجتماع لطمه می‌ خورند و برای خودشان دشمن می‌ تراشند.

قبول اشتباه و عذر خواهی کردن


هر فردی ممکن است گاهی دچار سوء تفاهم و اشتباه در روابط اجتماعی خود با دیگران شود. کودکی که از مهارت‌ های اجتماعی بالایی برخورد است، با اعتماد به نفس کافی پا پیش می‌ گذارد و بابت اشتباهش عذرخواهی می‌ کند. با این شیوه پسندیده، او سریع و آسان می‌ تواند رفتارش را تصحیح کند. کودکانی که در مهارت‌ های اجتماعی ضعیف هستند، هنگام بیان عذر خواهی دچار دردسر می‌ شوند و دست و پای خود را گم می‌ کنند. آنها می‌ ترسند که دیگران آنها را احمق بدانند درحالیکه مردم معمولا برای کسی که بابت اشتباه خود عذر خواهی می‌ کند، احترام و ارزش بیشتری قائل هستند.
advertising