آموزش مهارت اجتماعی سلام کردن به کودکان

سبک زندگیفرزندان

- 97/08/02
آموزش مهارت اجتماعی سلام کردن به کودکانکودکان از طریق تعامل با همسالان شان با آنها ارتباط برقرار می‌ کنند. اولین قدم در برقراری ارتباط، سلام کردن به دیگری است. ما نه تنها با استفاده از عباراتی مانند (سلام) و (حالت چطوره)، بلکه با تغییر حالت چهره، تن صدا، ژست و فرم نشستن و ایستادن نیز با افراد دیگر ارتباط برقرار می‌ کنیم. کودکانی که مشکل ارتباطی دارند، ممکن است به افراد آشنای خود هم سلام نکنند. آنها ممکن است درست کنار دوست شان راه بروند، ولی حتی یک نگاه هم به او نکنند یا اگر حرفی بزنند، احتمالاً تماس چشمی با او برقرار نمی‌کنند و سرشان را به زیر می‌ اندازند. در مواردی، اگر سلام هم بگویند، ممکن است تن صدای شان چندان دوستانه و صمیمی نباشد. بخش غیر کلامی سلام کردن هم به اندازه بخش کلامی آن اهمیت دارد. هنگام سلام کردن مهم نیست که کودک از چه عبارت و جمله‌ ای استفاده می‌ کند یا با چه لحن و حالتی جمله‌ اش را بیان می‌ کند، مهم آن است که طوری به دوستش سلام کند که او از دیدنش احساس شادی و خوشحالی کند.

آموزش سلام کردن از چه سنی شروع شود؟


آموزش آداب (سلام کردن، مودبانه سخن گفتن ، احترام گذاشتن، خداحافظی کردن، درست نشستن، درست غذا خوردن ، رعایت نظافت که شامل شستن دست ها پیش و پس از غذا، مسواک کردن ) نخستین آموزش هایی است که از سن هیجده ماهگی می‌توانیم آن را شروع کنیم.

تاثیر رفتار موًدبانه والدین در آموزش کودکان


مشخص است کودکی که در خانواده ای بزرگ شده که رفتار مودبانه در آن تشویق می شود، در بزرگسالی فردی مودب خواهد بود. بنابراین می توانیم بگوییم اولین جایی که کودک باید ادب را یاد بگیرد در خانه است. بله، رفتار مودبانه چیزی است که آموزش داده می شود و هیچکس یکروزه و با جادو موًدب نمی شود. در حقیقت کودکی که به طور طبیعی فقط به خودش توجه دارد نمی فهمد چرا و چه لزومی دارد به دیگری توجه کند حالا آن دیگری چه همبازی اش باشد چه پدر بزرگ یا مادر بزرگ و یا حتی شما.

سلام بازی کنید !


روش اول : با کودک خود یک نمایش لذت بخش اجرا کنید. می توانید هر کدامتان نقش های مختلف را بگیرید. مثلا نقش دو دوست، یا نقش دو نفر که مدت هاست همدیگر را ندیده اند، یا نقش فروشنده و مشتری و خیلی نقش های دیگر که انواع سلام کردن ها را بر طبق آن شاهدش خواهید بود. حتما بچه ها از این بازی لذت خواهند برد و شور و هیجان سلام کردن های مختلف آنها را به وجد خواهد آورد.
روش دوم : یک عروسک ، ترجیحا عروسک نمایشی باشد، رو به کودک نشان دهید و به او بگویید که اسم این عروسک «سلام» هست و ناراحته چون اسمش رو همه به زبون نمیآرند. بعد از کودک بخواهید تا اسمش را تکرار کند و بعد به او بگوید که خیلی اسم زیبایی دارد. حالا فرصت خوبی پیش میآید تا از زبان عروسک درباره اسم عروسک بیشتر صحبت کنیم. بعد می توانید عروسک را به دست کودک دهید تا او عروسک «سلام»ش را تکان دهد و به جای او صحبت کند.
روش سوم : به کودک بگویید مردم شهرها و کشورهای مختلف سلام هایشان باهم فرق می کند مثلاً ژاپنی ها وقتی می‌ خواهند به هم سلام کنند از ناحیه ی کمر کاملاً خم می شوند و چند بار سرشان را تکان می دهند. هندی ها دو کف دستشان را به هم می چسبانند و دستشان را زیر چانه می برند بعضی از سرخپوستها دستشان را مشت می کنند و روی قلبشان می گذارند. در کشور ما نیز انواع سلام وجود دارد مثل: بعضی شیرازی ها موقع سلام کردن شانه های هم را می بوسند. در لرستان افراد به هم دست می دهند هرکس دست خود را می بوسد و به پیشانی می زند. در تهران و خیلی شهرهای دیگر افراد موقع سلام کردن صورت های همدیگر را می بوسند. در خیلی جاها مردم فقط با هم دست می دهند. همه این موارد نمایشی است و شما می توانید از کودک بخواهید آنها را تکرار کند و این نمایش را با شما اجرا کند. از او بپرسید کدام روش سلام کردن را می پسندند.
روش چهارم : می توانید بازی های تخیلی انجام دهید : داستانی خیالی که آدم های دیگر نیز حضور دارند بسازید و او را در موقعیتی قرار دهید که سلام کند مثلا به صندوقدار فروشگاه یا راننده تاکسی، دوستش، مسئول چرخ و فلک یا در مهمانی.

تشویق کودک به سلام کردن


الگو باشید، مسلم است که والدین تاثیر نا محدودی روی فرزندان خود دارند بنابراین شما هستید که می توانید از نوزادی با سلام کردن، گفتن "لطفا" به دیگران و "تشکر کردن" برای فرزند خود الگو باشید.از طرف دیگر وقتی کسی به خودش زحمت می دهد و به فرزند شما سلام می کند ولی او عکس العملی که انتظار می رود را نشان نمی دهد، صحبت خود را قطع کنید و به فرزند خود سلام کردن به فرد دیگر را تذکر دهید، این کار باعث می شود اهمیتی که شما به رفتار مودبانه می دهید را متوجه شود و بالاخره وقتی فرزندتان به سلام دیگران جواب می دهد او را تحسین کنید.
هنگامی که فرزند شما به سلام دیگران پاسخ مناسب نشان می دهد، از این فرصت استفاده و روی عکس العمل مثبت دیگران نسبت به او تاکید کنید .
وقتی به پارک می روید فرزندتان را تشویق کنید به بچه های دیگر سلام کند، خود را به آن ها معرفی کند و نام آن ها را بپرسد.
فرزند خود را مجبور نکنید اگر مایل نیست سلام کند فقط اهمیت رفتار مودبانه را به او یادآور شوید .
هنگامی که سلام می کند او را تشویق کنید به این ترتیب او متوجه انتظارات شما می شود اما اگر او را دعوا کنید احساس می کند او را مجبور به انجام کاری که دوست ندارد کرده اید.
صبور باشید، یادگیری ادب و مهارت های اجتماعی زمان و صبر می خواهد. سعی کنید خودتان را به تکرار دلایل سلام کردن برای فرزندتان عادت دهید و حواسمان باشد آمادگی یادگیری رفتارهای مودبانه حدود 4 سالگی پدیدار می شود ولی تا آن موقع می‌توانیم کلمات جادویی و مودبانه را بارها و بارها تکرار کنیم.
advertising