لازمه یادگیری مهارت های اجتماعی برای موفقیت در زندگی

سبک زندگیمهارت اجتماعی

- 97/08/01
لازمه یادگیری مهارت های اجتماعی برای موفقیت در زندگیمهارت‌ های اجتماعی، مجموعه رفتارهای اکتسابی است که از طریق مشاهده ، مدل سازی، تمرین و بازخورد آموخته می‌ شود و رفتارهای کلامی‌ و غیرکلامی‌ و پاسخ‌ های مناسب و مؤثر را در بردارند. مهارت اجتماعی یا توانمندی‌ اجتماعی یعنی تعامل در جامعه، شناخت روحیه و احساسات درونی خود و دیگران و برخورد صحیح و متناسب با آنها. رشد انسان مخصوصاً در سال‌ های اولیه ی زندگی بدون برخوردهای اجتماعی غیر ممکن یا بسیار ضعیف است، برخورد با مسائل احساسی، تجربه و تجزیه و تحلیل این احساسات و عواطف مثل بیان یک خواسته، قبول کردن، راندن و طرد کردن، خندیدن، لمس کردن، عشق، دوستی، دعوا، آشتی، تفاهم، ماتم، سعادت مشترک و احساس امنیت از مقدمات ضروری برای فراگیری در زندگی عاطفی و اجتماعی هستند.
اگر این تجارب تکامل نیابند نه تنها توانایی‌ های شخص در ایجاد رابطه در رفتارهای اجتماعی را دچار مشکل می‌ کنند بلکه موجب عقب ماندگی ذهنی و جسمی‌ می‌ شوند.غفلت‌ های اجتماعی اگر به مدت طولانی ادامه داشته باشند ضایعات جبران ناپذیری را به دنبال خواهند داشت.اشخاصی که دارای توانمندی‌ های اجتماعی هستند می‌ توانند با احساسات و عواطف خود و دیگران به خوبی برخورد کنند .

کمتر حرف‌ بزنید، بیشتر بپرسید


آنهایی که با آدم‌ ها خوب هستند لزوما خوب حرف‌ نمی‌زنند، بلکه برعکس در سوال پرسیدن خبره هستند. یکی از مهم‌ ترین مهارت‌ های اجتماعی که می‌ توانید فرا بگیرید توانایی سوال پرسیدن است؛ سوال پرسیدن نه به شکل بازجویی ، بلکه به‌ شکلی که به شما کمک کند آدم‌ ها را بهتر درک‌کنید و روابط خود را با آنها تقویت‌ کنید. آدم‌ ها حرف‌ زدن درباره‌ ی خودشان را دوست‌ دارند، بنابراین پرسیدن سوالاتی که خاطرات‌ شان را در ذهنشان بیاورند (مثلا چه حسی داشتید وقتی…؟)، نظراتشان را جویا شوند (مثلا دیدگاه‌ تان درباره‌ی… چیست؟)، یا از آنها توصیه‌ ای بخواهند (مثلا دو دل مانده‌ ام و دوست‌داشتم بدانم نظر شما درباره‌ ی… چیست؟)، با قرار دادن فرد مورد نظر در مرکز گفتگو، هدایتگری بحث را از آن شما خواهد کرد.
لازمه یادگیری مهارت های اجتماعی برای موفقیت در زندگی

پیروزی‌ هایشان را جشن بگیرید


وقتی کسی خبر بسیار خوبی را درباره‌ ی خودش به شما می‌ گوید، به‌ جای اینکه نسبت به آن بی‌ تفاوت باشید، خبر خوبی درباره‌ ی خودتان به او بگویید یا خبر خوبشان را بی‌ ارزش جلوه‌ دهید – واقعا از خبرشان خوشحال شوید و پیروزی‌ شان را جشن بگیرید.

در محافل گروه حواستان را جمع‌ کنید


برای بسیاری ‌آدم‌ ها، بودن در محفل گروه فرصت بسیار خوبی است برای کناره‌ گیری، چک‌کردن تلفن همراه و بی‌ توجهی به گفتگوها؛ اما برای شما نباید این‌ گونه باشد. در جمع دوستان، حواس‌ تان را کاملا جمع‌کنید تا بتوانید مهارت اجتماعی در نحوه‌ ی ارتباط با دیگران را از روی آنچه می‌ گویند، لحن کلام‌ شان و حتی چیزهایی که نمی‌ گویند یاد بگیرید. متوجه‌ شوید چه‌ کسی دوست‌دارد هدایت بحث را در دست بگیرد، اعضای گروه دوست‌دارند راجع‌ به چ ه‌چیزی صحبت‌ کنند و چه‌ کسی از بحث کنار گذاشته‌ می‌ شود.

ارتباط چشمی صحیح داشته باشید


شما هر روز با چیزهای زیادی دست ‌و پنجه نرم‌ می‌کنید که می‌ خواهند یکی از اصلی‌ ترین خصیصه‌ های کاربردی شما را از آن خود کنند – یعنی توجه‌ تان را . داشتن ارتباط چشمی با کسی که رو در رو در حال صحبت‌کردن با او هستید نشان‌ می‌ دهد شما از اعتماد به نفس بالایی برخوردار هستید و کاملا درگیر کلام او شده‌ اید. با این‌ حال، اگر به‌ نظر میرسد طرف مقابل نمی‌ خواهد با شما ارتباط چشمی برقرار کند، قبل از اینکه سریع برای خودتان نتیجه‌ گیری کنید، بدانید که ممکن است نگاه‌ کردن به دیگران در فرهنگ او امر مورد پسندی نباشد.

زبان بدن مثبت داشته‌ باشید


شما با حالات بدنتان می‌ توانید اعتماد به‌ نفس، مهربانی و حس رهبری را القا کنید. این یک مهارت اجتماعی مهم است. سرتان را بالا بگیرید، شانه‌هایتان را عقب‌ بدهید و سینه‌ تان را جلو بگیرید. ما از سخنرانی دکتر ایمی کادی بر روی وب‌گاه تد که در آن گفته‌ بود “ زبان بدن شما را شکل‌ می‌دهد” یاد می‌ گیریم با حالات بدنمان می‌ توانیم احساس و تفکر خودمان را نسبت‌ به خودمان تغییر دهیم ،پس بزرگ بیاندیشید!

به جزییات ریز توجه‌ کنید


زندگی سخت است و بسیاری آدم‌ ها در درماندگی کامل به زندگیشان ادامه می‌ دهند، ‌آن هم بدون هیچ کمک خاصی از سوی خانواده یا دوستانشان. مشکل این است که مردم در پنهان‌کردن مسا‌ئل بسیار خوب هستند و این‌ جور القا می‌ کنند که همه‌ چیز در زندگیشان خوب است و به هیچ کمکی احتیاج‌ ندارند. فراموش‌ نکنید آدم‌ ها زندگی دیگری هم بیرون از محل کار، محل تحصیل یا هر جای دیگری که آنها را می‌ بینید دارند. آگاه‌ بودن از زبان بدن ، رفتار و چیزهایی که چهره‌ ی مردم نشان‌می‌ دهد، آنچه واقعا بر آنها می‌ گذرد را برایتان آشکار خواهد کرد.

نقاط قوت آدم‌ ها را تحسین‌ کنید


یکی از راه‌ هایی که باعث می‌ شود آدم‌ ها بهترین ویژگی‌ های اخلاقی خود را نشان‌ دهند، تحسین‌ کردنِ نقاط قوتشان است. می‌ توانید تصور کنید اگر کسی به شما می‌ گفت “محض اطلاعت می‌ خواستم بگویم توانایی تو (در فلان کار) تحسین‌ برانگیز است؛ کاش من هم می‌ت وانستم مثل تو این کار را انجام‌ دهم”، در جواب او چه می‌ گفتید؟ تحسین‌ کردن یک آدم دیگر نشانه‌ ای از اعتماد به‌ نفس داشتن فرد تحسین‌ کننده است، و در عین حال کمک بزرگی هم به ایجاد اعتماد به‌ نفس در فرد تحسین‌ شده می‌ کند.

خوبی‌ های دیگران را در غیابشان بگویید


شما می‌ توانید شخصیت یک نفر را از شیوه‌ ی صحبت‌ کردن او راجع‌ به دیگران در غیابشان بشناسید. اگر کسی دائما پشت سر دیگران از آنها بد می‌ گوید، می‌ توانید مطمئن باشید از شما هم در غیابتان بد می‌ گویند. از آن آدم‌ هایی باشید که در غیاب دیگران خوبی‌ های دیگران را یاد می‌ کنند.

به صدایشان گوش‌ کنید


آدم‌ ها نه‌ تنها با چیزهایی که می‌ گویند، که با لحن کلامشان چیزهای زیادی راجع‌ به خودشان آشکار می‌ کنند. بعضی‌ ها وقتی بلند و تند حرف‌ می‌زنند بهتر با دیگران ارتباط برقرار می‌ کنند، در حالی که سایرین ممکن است به‌ شیوه‌ ی آرام‌ تری با دیگران ارتباط برقرار کنند. مخاطبتان را بشناسید. این یک مهارت اجتماعی دیگر است که در برقراری ارتباط شما با دیگران تأثیر می‌ گذارد.

بیشتر لبخند بزنید


یک پژوهش نشان‌ می‌ دهد آدم‌ های با اطمینان به نفس بالاتر، بیشتر لبخند می‌ زنند. منظورم این نیست که این‌ ور و آن‌ور نیشتان را تا بناگوش باز کنید؛ این کار چندش‌آور است. حرفم این است که اگر حال و هوای خوبی دارید، یادتان باشد این را به دوستانتان هم نشان‌ دهید. به‌علاوه، لبخند زدن به دیگران نورون‌های آینه‌ ای مغز آنها را فعال می‌ کند تا آنها هم متعاقبا به شما لبخند بزنند؛ خنده مسری است. آن‌ّ هایی که مهارت‌ّ های اجتماعی بسیار خوبی دارند خوش‌ برخورد هستند، و هیچ‌ چیز بهتر از یک لبخند واقعی نشان‌ دهنده‌ ی رفتار دوستانه نیست.

مؤدب باشید


یک مهارت اجتماعی دیگر داشتن رفتار خوب است. رفتار خوب، بهبود ارتباط با دیگران را بسیار آسان می‌ سازد. همان عبارت های ساده‌ ای که پدر و مادرتان در کودکی به شما یاد داده‌ اند برای شما بسیار چاره گشا هستند؛ عباراتی چون “لطفا”، “ممنون” و “قابلی‌ نداشت”.

بخشنده باشید


برای اینکه مهارت‌ های اجتماعی بسیار خوبی داشته‌ باشید باید چیزی برای عرضه داشته‌ باشید. از چیزی که می‌ دانید یا کاری که بلد هستید برای نفع‌ رساندن به اطرافیان خود استفاده‌ کنید، بدون اینکه در عوض آن چیزی انتظار داشته‌ باشید. چیزی که در آن خبره هستید را با دیگران به‌ اشتراک‌ گذارید تا لذت رضایت‌ بخش بخشندگی را تجربه‌ کنید.

چیزی نگویید


گاهی اوقات آدم‌ ها نمی‌ خواهند نظر شما را بشنوند. دفعه‌ ی بعدی که خواستید وسط بحثی بپرید و از نظر خودتان دفاع‌ کنید، لحظه‌ ای درنگ‌کنید و از خودتان بپرسید: “می‌ خواهم شاد باشم یا حرفم را به کرسی بنشانم؟” بیشتر وقت‌ ها شاد بودن به‌ معنی کنار کشیدن از بحث و لذت‌ بردن از هم‌ صحبتی با دیگران است.

نیمه‌ ی پر لیوان را ببینید


منفی‌ گرایی مسری است و می‌ تواند به‌ سرعت گسترش پیدا کند. از آن آدم‌ هایی نباشید که با غرزدن‌ های بی‌ پایان، منفی‌ گرایی را بین اعضا ی خانواده، دوستان یا همکاران خود پخش می‌ کنند.در عوض، نیمه‌ ی پر لیوان را نگاه‌ کنید و شرایط دشوار را بیش از حد سخت جلوه‌ ندهید. این حرف بدین معنا نیست که غیر واقع‌ گرا و بیش از حد مثبت‌ گرا باشید؛ معنی‌ اش این است که از مشکلات هراسی نداشته‌ باشید و روی چیزی که می‌ توانید کنترل‌کنید، تمرکز کنید.

خوبی دیگران را ببینید


سعی‌ کنید خوبی دیگران را ببینید. انسان ذاتا به‌دنبال پایین‌ آوردن سطح دیگران است تا بدین‌ طریق خودش احساس بهتری داشته‌ باشد. در عوض، سعی در یافتن خوبی‌ های پنهان دیگران داشته‌ باشید؛ به‌ ویژه اگر خودشان نمی‌ توانند آنها را ببینند.
advertising