چگونه فرزندی باهوش داشته باشیم

سبک زندگیفرزندان

- 97/09/03
چگونه فرزندی باهوش داشته باشیمفرزند باهوش داشتن برای بسیاری از پدر ها و مادر ها بسیار مهم جلوه می کند. هر چند که به مقدار زیادی تعیین میزان هوش برای ما امکان پذیر نیست اما می توان با انجام یک سری از کارهای بر میزان هوش فرزندانمان تاثیر مثبت بگذاریم . محیط و ژن هر دو در افزایش هوش کودک نقش دارند. همه دوست دارند فرزندان باهوش داشته باشند. مسلما هیچ‌کس نیست که بخواهد فرزندش کم‌هوش یا کم‌خرد باشد. گرچه هوش تا حدودی ژنتیکی است، اما برای آن که کودک باهوشی داشته باشید توصیه‌هایی نیز وجود دارد که عبارتند از:

داشتن تغذیه مناسب و سالم برای رشد مغز کودکان


برای بچه‌ها‌، داشتن تغذیه مناسب كاملا ضروری است. مادرها باید رساندن ویتامین‌ها و مواد مغذی لازم به فرزندانشان را حتی پیش از به‌دنیا آمدن آنها شروع كنند. برای اطمینان از اینكه در آینده فرزند باهوش و سالمی خواهید داشت، قبل از هر چیز باید برای فرزندتان یك رژیم غذایی مناسب و كامل در نظر بگیرید. اگر چه تكامل مغزی پس از تولد روی می‌دهد و مغز قادر است خود را با تغییرات محیطی سازگار كند، اما تغذیه بد دوران بارداری دارای آثار منفی مشخص و برجسته‌ای است كه می‌تواند در تمام طول زندگی فرزند شما ادامه داشته باشد. تغذیه شیر مادر در طی سال اول 8 امتیاز IQ برای فرزند شما به‌همراه خواهد داشت. شیرمادر یك نوع چربی بسیار مهم برای عملكرد مغزی دارد. یك خبر خوب برای مادرانی كه قادر نیستند به بچه‌هایشان شیر بدهند آن است كه امروزه سازندگان شیرخشك‌های جدید این نوع چربی را به ساختمان‌ شیر خشك اضافه كرده‌اند.

یاد دادن و آموزش واژه های بیشتر به کودک با حرف زدن و کتاب خواندن


کودک‌ شما را از بدو تولد با کلمات جدید بسیاری آشنا کنید. برای این که فرزندتان خیلی زود با انواع واژه‌ها و عبارت‌ها آشنا شود، کافی است هفته‌ای یک واژه جدید به او بیاموزید. اگر این روند را از 18 ماهگی آغاز کنید و تا سال دوم ادامه دهید، در انتهای این بازه زمانی، کودک شما بین ۵۰ تا یکصد واژه یاد خواهد گرفت. هر چه بیشتر با فرزند خود صحبت کنید، او واژه‌های بیشتری خواهد آموخت. هر کاری انجام می‌دهید برایش توضیح دهید.از اینکه با لحن و تقلید صدا‌های مختلف این کار را انجام دهید هیچ هراسی نداشته باشید. کتاب‌های زیادی برای او بخوانید.

این را در نظر داشته باشید کودکان تا پیش از دو سالگی نباید تلویزیون تماشا کنند. بگذارید هر چه قرار است بیاموزند را از شما بیاموزند نه از برنامه‌های تلویزیون. تا جای ممکن از انواع کلمات و فرم‌های مختلف واژه‌های متنوع استفاده کنید تا در آینده در نوشتن و هجی کلمات سرعت یادگیری بالاتری داشته باشد. او را در آنچه می بینید سهیم کنید ، گاهی کودک خود را برای پیاده روی ببرید. آنچه را که م یبینید برای او تعریف کنید. مثلاً بگویید”آن سگ کوچولو، یا درخت های بزرگ راببین” جمله های کامل بریش بگویید و این فرصت را بدهید که شانس ساخت جملات و کلمات بی حدی را داشته باشد.

کودکانه با او حرف بزنید ، کودک به گفتار و صدای کودکانه شما، آهنگ مناسب می دهد و آن را با زبان کودکانه خود تنظیم می کند. دوباره و دوباره کتاب را بخوانید. دانشمندان فهمیده اند که کودکان حدود هشت ماه و بالاتر می توانند ترتیب لغات را در داستان تشخیص دهند و آنها را یاد بگیرند. بخصوص وقتی که دو یا سه بار خوانده شود، دانشمندان معتقدند که چند بار خواند یک داستان به یادگیری زبان به آنها کمک می کند.

تقویت و پرورش هوش هیجانی و احساسی کودک


پرورش هوش احساسی در کودکان یکی از ضروری‌ترین موارد برای رشد درک و مهارت‌های اجتماعی در کودکان است. والدین باید به روش‌های مختلف هوش احساسی فرزندان خود را گسترش دهند. به طور مثال، هنگامی که دوستش ناخواسته اسباب‌بازی او را خراب کرده به او بیاموزید برخی از مسایل زندگی به صورت تصادفی پیش می‌آیند و هیچ نوع غرضی در پشت آن‌ها نیست. وقتی کودک این را درک کند، دیگر خیلی راحت کینه به دل نمی‌گیرد و از کوچک‌ترین مسایل زندگی دچار تنش و عصبانیت نمی‌شود.این مساله در مورد رفتار‌ها و رویداد‌های مثبت نیز مصداق دارد. یعنی هنگامی که فرزند شما یک کار خوب انجام می‌دهد او را متوجه نتیجه رفتار خوب خودش بکنید. به طور مثال، اگر در زمینه‌ای تشخیص درست داده، یا به همبازی خود محبتی کودکانه کرده است، به او یادآوری کنید که چقدر این کارش خوب بوده است و تا چه اندازه توانسته با این کار موجب خوشحالی دوستش بشود.با این اشاره‌ها به کودک می‌آموزید هوش احساسی خود را به طور غیرمستقیم پرورش دهد.

از آنها در کارهایتان کمک بگیرید ، بچه های کوچک می توانند در جمع کردن لباس های تیره و روشن به شما کمک کنند، حتی ممکن است قادر باشند لباس هاس خود را در بین آنها جمع کنند.این کار باعث تقویت حس همکاری و مسئولیت پذیری در کودک می شود. وقت خوابیدن با او در رختخوابش دراز بکشید و درباره مسائلی که در روز باعث خوشحالی، عصبانیتش، ناراحتیش یا باعث غرور او شده است سوال کنید. شما کمک می کنید او کارهای یک روز را دوباره تعریف کند و زمان گذشته افعال را یاد بگیرد و در ضمن به احساساتش نام می دهید. این کار باعث پیشگیری از افسردگی می شود.

انجام کارها و بازی‌ های هوشمندانه با کودک


مانع تماشای زیاد تلویزیون توسط کودک شوید زیرا فعالیت مغز در هنگام تماشای تلویزیون حتی از هنگامی که در خوابید نیز کمتر است. طبیعت یك سویه و یك طرفه تلویزیون موجب جلوگیری از تشویق كودك به یادگیری و استفاده از مهارت‌های كلامی می‌شود. حداقل تا دو سالگی از مواجهه زیاد کودک با تلویزیون جلوگیری کنید. بازی‌های نمایشی یکی از بهترین انواع بازی‌ها برای رشد فکری و هوشی کودکان است. وقتی با کودک انواع موقعیت‌ها را بازی می‌کنید، به طور غیرمستقیم به او مسایل بسیاری می‌آموزید.با کودک نمایش‌هایی را بازی کنید که بتواند کنترل‌های لحظه‌ای را بیاموزد. واکنش‌های لحظه‌ای باعث افزیش مهارت ریاضی در کودکان می‌شود.با این بازی‌ها، ذهن کودک برای نقشه کشیدن، برنامه‌ریزی، تعیین هدف و پشتکار برای اجرای کامل برنامه‌ها آماده می‌شود. همچنین با بازی‌هایی که تضاد‌ها را نشان می‌دهد، کودک خود را برای موفقیت‌های بسیاری در آینده آماده می‌کنید.

اجازه دهید بچه شما خود را در آیینه ببیند ، در ابتدا ممکن است، فکر کند که کودک زیبای دیگری را تماشا می کند. اما او دوست دارد بچه دیگری بسازد و دستهایش را تکان دهد و بخندد. مخفی شوید یا جستجوی مضحکی را برای آنکه او بیشتر بخندد انجام دهید، کودک شما یاد می گیرد که بعضی اشیاء و موضوعات ناپدید می شوند و ناگهان ظاهر می شوند.سراسر خانه را چهار دست و پا با سرعت ها ی متفاوت بروید و در مکانی جالب برای بازی بایستید. یکی از داستان های دلخواهش را انتخاب کنید و بجای اسم شخصیت اصلی نام او را ببرید تا برایش جالب تر شود. همه چیز را بشمرید:مثلاً تعداد بلوک هایی که می تواند روی هم قرار دهد یا تعداد پله های خانه تان، یا انگشت ها دست و پایش را بشمرید. عادت کنید با صدای بلند بشمرید زیرا او خیلی زود در شمردن به شما ملحق می شود.

فراهم کردن محیطی برای رشد و افزایش خلاقیت کودک


اگر دوست دارید خلاقیت را در کودک افزایش دهید، این موضوع را در دکور اتاق او نیز اعمال کنید. محیطی که کودک در آن رشد می‌کند در بروز مهارت‌های ذاتی او تاثیر بسیاری دارد. تزئیناتی که در اتاق کودک استفاده می‌کنید یکی از اصلی‌ترین مسایل برای رشد خلاقیت او است. برای این منظور لازم نیست خیلی هزینه کنید و اسباب‌بازی‌های گران‌قیمت خریداری کنید. با یک جعبه خالی و مداد شمعی‌های معمولی هم می‌توان موجب پرورش خلاقیت و ابتکار در ذهن کودکان شد. در اتاق برای او امکاناتی فراهم کنید تا کار‌ها و فعالیت‌های جدید بیاموزد. مسایل جدیدی تمرین کند. وسایلی در اتاق او قرار دهید که به یک بازی خاص محدود نشود.از انواع وسایل نقاشی، ساخت و ساز، عروسک و ... در اختیارش بگذارید تا در همه زمینه‌ها بازی کند. همچنین او را با کار‌های عملی مانند کاشتن دانه و پرورش گیاه و بزرگ کردن حیوانات خانگی آشنا کنید. عملکرد خیلی چیزها را به او نشان بدهید: وقتی اعلام می کنید”الان می خوام لامپ را روشن کنم” قبل زا اینکه کلید برق را بزنید. به او علت و اثرش را توضیح دهید.

کودک را به خاطر تلاش هایی که انجام می دهد تشویق کنید


کودکانی که والدین آن‌ها تلاش‌های‌شان را به جای استعداد‌های ذاتی‌شان مورد تشویق قرار می‌دهند، تلاش خود را بیشتر می‌کنند و پشتکار بالاتری دارند. خوب است به کودک‌تان بگویید: «تو واقعا خوب تلاش کرده‌ای». بسیاری از والدین عادت دارند در مورد هوش و ذکاوت درونی کودکان حرف بزنند و غیرمستقیم، تلاش‌های او را نادیده بگیرند، اما اگر به کار‌هایی که انجام داده است، اشاره کنید، کودک سالم‌تری پرورش می‌دهید، چون حتی اگر کودکان‌تان اشتباهی نیز مرتکب شوند مدام خود را سرزنش نخواهند کرد و به سادگی درک می‌کنند که برخی از تلاش‌ها نیز ممکن است نتیجه مثبت نداشته باشد.
advertising