لاغری اعجاب انگیز با گیاه زنیان
پزشکی و سلامت › طب سنتی
- 97/08/23
زنیان بیشتر در آشپزی به عنوان ادویه استفاده میشود و هچنین خاصیت دارویی دارد و نگه دارنده مواد غذایی است، همچنین در تهیه پودر کاری، ترشیجات، بیسکویت و مواد خوراکی از آن استفاده میشود. از رایحه میوه گیاه زنیان در دهانشویهها و خمیر دندانها استفاده میشود. یکی دیگر از خواص زنیان به عنوان ضد کرم و ضد حشره است.
خواص زنیان برای درد معده و دستگاه گوارش
مخلوط یک قاشق زنیان با یک قاشق دانه زیره (خواص زیره) با کمی پودر زنجبیل (خواص زنجبیل)، و مصرف آن به صورت روزانه، یک درمان طبیعی و بهترین راه برای درمان مشکلات معده و مشکلات سوء هاضمه می باشد. همچنین رازیانه یکی از روش های خوب برای درمان مشکلات گوارشی است و برای درمان یبوست موثر است.
خواص زنیان و کاهش وزن
به طور کلی دانه زنیان برای از دست دادن وزن کاربرد دارد. با خوردن دانه زنیان اشتها در فرد کم می شود. این گیاه می تواند به از دست دادن وزن کمک کند.
عرق زنیان یکی از عرقیات گرم و موثر در هضم غذاست و بنابراین با هضم بهتر غذا، مانع از انباشته شدن چربی در بدن میگردد. از خواص زنیان تقویت معده و معالجه سوء هاضمه های ناشی از ضعف و کمی نیرو است که به جذب بهتر و موثرتر مواد غذایی کمک کرده و مانع از بروز چاقی می شود.زنیان خاصیت مسهل بودن دارد، لذا باعث دفع سریع غذا و غیر قابل دسترس کردن غذا برای جذب بدن شده و به تبع مانع از جمع شدن چربی و چاقی میشود.
خواص زنیان در سرما خوردگی
برای درمان سرماخوردگیهای طولانی مدت توصیه میشود که دانه بوداده زنیان، به میزان 2 گرم در 15 تا 20 روز استفاده شود. استنشاق دانههای آسیاب شده زنیان هم برای بهبود سردرد، میگرن و سرفه و سرماخوردگی موثر است. جویدن دانههای زنیان به همراه آب ولرم نیز برای درمان سرفه بسیار مفید است.
خواص زنیان برای بیماران مبتلا به آسم
استنشاق دود زنیان نای و ریهها را باز میکند و مجرای تنفسی را پاکسازی میکند. افراد مبتلا به آسم بهتر است دوبار در روز به میزان یک قاشق چایخوری از مخلوط زنیان و شکر زرد مصرف کنند.
خواص زنیان در کاهش نفخ
زنیان یکی از بهترین گیاهان در درمان نفخ و گاز شکم و سوء هاضمه است. عصاره این گیاه به رفع مشکلات ذکر شده کمک میکند و اشتها را نیز افزایش میدهد.

خواص زنیان در طب سنتی
مزاج این گیاه گرم و خشک در درجه سوم (از چهار درجه) و لذا نسبتا قوی بوده، یعنی باید در مصرف آن احتیاط کرده و برای استفاده طولانی، حتما با نظر پزشک باشد. به صورت دانه (میوه گیاه) است گرچه ریشه این گیاه نیز خاصیت دارویی دارد. معمولا برای گرم کردن سیستم گوارشی و برای تسهیل عمل هضم از آن استفاده می شود. زنیان دارای بو و طعم تندی بوده و اشتها آور است و بخاطر طبع گرمی که دارد افراد با مزاج گرم سعی کنند استفاده زیاد نداشته باشند و یا اگر استفاده می کنند، به عنوان مصلح آن، از کمی سنکجبین استفاده کنند.
خواص عرق زنیان در طب سنتی
عرق زنیان معمولاً برای گرفتگی های عضلانی ناشی از سردی و حتی درجات خفیفی از حالت شبه فلج توصیه شده است و برای بعضی از لرزش های بدن که طبیعتاً ناشی از سردی باشد استفاده میشود .چون طبع این گیاه گرم است . این گیاه برای تقویت مغز و اعصاب مفید است که گاهی همراه با دارچین و گل گاو زبان هم قابل استفاده است. با توجه به اینکه سیستم تنفسی به سردی حساس است و سرما موجب اسپاسم و انقباض مجاری تنفسی شده و سردی مزاج باعث ترشح و ماندن ترشحات در سیستم ریوی می شود، زنیان و عرق آن میتواند با نرم و رقیق کردن و لذا دفع ترشحات تنفسی، برای برخی انواع سرفه و برونشیت یا ذات الریه یا تنگی نفس مفید باشد. با توجه به اینکه زنیان مدر (ادرارآور)، قاعده اور و عرق آور (معرق) است، برای دفع رطوبت های زائد بدن بسیار مناسب است که این، منجر به درجاتی از کاهش وزن و پف آلودگی نیز می شود.
همچنین برای دفع سنگ های ادراری و مشکلات قاعدگی (دیر باز شدن قاعدگی یا قاعده نشدن به موقع مخصوصا در سرد مزاجان) نیز مفید استاین گیاه ضد نفخ و از بین برنده بادهای تشکیل شده داخل بدن و سیستم گوارش است و لذا برای درمان بعضی از انواع دلپیچه های مربوط به روده و قولنج مفید است. افراد گرم مزاج اگر بر اثر مصرف زنیان دچار سردرد شوند؛ می توانند از گشنیز استفاده کنند که گیاهی است که با طبع سرد و ضد زنیان عمل کرده و باعث جلوگیری از بالا رفتن بخارات و گازها به سمت مغز می شود. برای قطع اسهال نیز استفاده میشود، البته باید توجه داشت که باید به علت اسهال توجه داشت و نباید اسهال را بلافاصله پس از بروز، بند آورد. خاصیت تریاقی داشته و برای ترک اعتیاد به تریاک و کم کردن مضرات آن، مفید است.