تاثیر زمان لقاح بر تعیین جنسیت
پزشکی و سلامت › بارداری و کودک
- 97/11/01
توجه داشته باشیم که رعایت زمان نزدیکی فقط یکی از راه هایی است که می تواند در تعیین جنسیت جنین موثر باشد و مطمئنا شرایط دیگری علاوه بر زمان نزدیکی در تعیین جنسیت جنین موثر هستند. همانطور که عرض شد انجام عمل نزدیکی در زمان های نزدیک به آزاد شدن تخمک احتمال بارداری پسر را افزایش می دهد اما ممکن است به لحاظ تغذیه ای یا سایر مسائل ، کروموزوم X فعال تر از کروموزوم Y باشد و در نتیجه با وجود انجام عمل آمیزش در زمان های نزدیک به آزاد شدن تخمک ، دو کروموزوم X از زن و مرد با یکدیگر ترکیب شده و جنسیت جنین دختر شود.
به عنوان یک مثال فرض کنیم خانمی قصد بارداری دارد. فرض می شود که دوره عادت ماهانه این خانم 28 روزه است و به طور تجربی روز چهاردهم از شروع قاعدگی ، زمان آزاد شدن تخمک در این خانم می باشد. باز فرض می شود که دوره پاک شدن این خانم از قاعدگی ، هفت روز است و ایشان در روز هفتم از قاعدگی ، غسل حیض انجام می دهند. چنانچه این خانم در روزهای دهم و یازدهم از زمان شروع قاعدگی (روز سوم و چهارم پس از پاک شدن از قاعدگی) اقدام به نزدیکی جهت بارداری نمایند ، احتمال ترکیب کروموزوم X از خانم و کروموزوم X از مرد بیشتر بوده و احتمالا جنسیت جنین دختر خواهد شد. اما اگر آمیزش در روز های دوازدهم ، سیزدهم ، چهاردهم و پانزدهم از زمان شروع قاعدگی (روزهای پنجم ، ششم ، هفته و هشتم پس از پاک شدن از قاعدگی) انجام شود احتمال ترکیب کروموزوم X از خانم و کروموزوم Y از مرد زیاد بوده و در نتیجه احتمال پسر شدن جنین زیاد تر است.
همانطور که در بالا اشاره شد از روز سوم پس از پاک شدن از عادت ماهانه تا روز پس از آزاد شدن تخمک ، زمان هایی است که اگر آمیزش انجام شود ، احتمال بارداری زیاد است. مطلب مهمی که لازم است حتما به آن اشاره شود ، رعایت زمان های مناسب برای نزدیکی در این مدت می باشد. منظور از زمان های مناسب نزدیکی ، زمان هایی است که از نظر اسلام برای آمیزش مناسب شمرده شده و نهی نشده است. در این باره می توانید به مطلب برنامه محاسبه بهترین زمان نزدیکی در اسلام مراجعه نمایید.
مکانیسم دختر شدن یا پسر شدن نطفه چیست ؟
قبل از توضیح روشهای نام برده شده، ابتدا جادارد که یک توضیح مختصر در مورد فرایند لقاح بدهیم تا بهتر بتوانیم مطلب را خلط کنیم.
بر طبق طبیعت انسانی مردان دارای اندام جنسی مردانه و زنان دارای اندام جنسی زنانه هستند، این اندامها هرکدامشان کار بخصوص را انجام میدهند و در حقیقت مکمل یکدیگر محسوب میشوند.
اندام جنسی مردانه اسپرم تولید میکند و اندام جنسی زنانه تخمک، مرد اسپرم تولید شده در بیضههایش را توسط مایع منی و آلت تناسلیاش به مهبل زن وارد میکند، این اسپرمهای تولید شده بعد از انزال در مهبل زن باقی میمانند و عدهای از آنها موفق میشوند از مجرای دهانه رحم که در داخل مهبل زن قرار دارد، عبور کنند.
رحم که اندام تولید مثلی زن است، یک اندام گلابی شکل است که انتهای گلابی شکل آن رو به پایین است.
اسپرم بعد از وارد شدن به رحم زن در طول آن حرکت میکند و بالا میرود، اگر در این هنگام تخمکی در رحم زن موجود باشد، عمل لقاح از بهم پیوستن دو گامت تکمیل میشود و جنین تشکیل میگردد، این جنین اگر که در داخل رحم مادر لانهگزینی کند، سبب بارداری مادر و تولد نوزاد خواهد شد و اگر نتواند لانهگزینی کند از بدن دفع خواهد گشت.
مردان کالا دو نوع گامت تولید میکنند، یکی گامت ایکس دار (x) و دیگری گامت ایگرگ دار (y)، تفاوت این دو گامت در کروموزوم شماره 23 آنها است، زنها نیز کلا یک نوع گامت تولید میکنند و آن نیز فقط کرومزوم شماره 23 x شکل را دارد، اگر که گامت ایکس دار مرد با تخمک ایکس دار زن لقاح کند، فرزند دختر خواهد شد و اگر که گامت ایگرگ دار مرد با تخمک ایکس دار زن لقاح انجام دهد، جنین حاصله پسر خواهد شد.
پس تا اینجا میبینیم که پسر یا دختر شدن فرزند بستگی به مرد دارد نه زن و این مرد است که با دو نوع گامت خودش مشخص میکند که جنین پسر باشد یا دختر، در شرایط ایده آل شانس پسر یا دختر شدن جنین برابر یعنی 50 – 50 است و بستگی به این دارد که در موقع لقاح کدام اسپرم خودش را زودتر به تخمک برساند تا آن را بارور سازد.
اما در زندگی طبیعی شرایط ایدهآل کمتر اتفاق میافتد و عوامل محیطی بسیاری بر شانس لقاح هریک از اسپرمهای X دار یا Yدار تاثیر خواهند گذاشت.
عوامل محیطی همچون تغذیه مادر، میزان سلامت روحی روانی او، زمان مقاربت، میزان ph مهبل مادر در هنگام مقاربت، عوامل اجتماعی و … همه و همه میتوانند در پسر یا دختر دار شدن زن تاثیر بگذارند.