آشنایی با انگور فرنگی یا خارتوت و خواص آن

پزشکی و سلامتتغذیه

- 98/04/15
آشنایی با انگور فرنگی یا خارتوت و خواص آنخارتوت یا انگور فرنگی به شکل درختچه است و در ایران چهار گونه دارد، به‌نام‌های گالش انگور معمولی، انگور فرنگی تیره گل، انگور فرنگی شرقی و انگور فرنگی قرمز. برگ‌های این گیاه معطر و بر روی شاخه‌های بلند گیاه به‌ صورت یک در میان جفت یا خوشه بیرون می‌آیند. گل‌های آن زرد کم رنگ و در بعضی سفید مایل به سبز از محور خوشه‌ها آویزان بوده و بعدا به میوه ارغوانی تیره انگور فرنگی تبدیل می‌شوند.

انگور فرنگی بوته بادوامی است که طول آن به دو متر می رسد.گیاه شاخه های چوبی دارد و بدون ساقه مرکزی است. برگ های آن معطر و رنگ سبز تیره دارند و بر روی شاخه های بلند گیاه به صورت یک درمیان جفت یا خوشه بیرون می آیند. در بهار گل های سفید مایل به سبز از محور خوشه ها آویزان شده و بعدا به میوه ارغوانی تیره انگور فرنگی تبدیل می شوند.

به فارسی «انگور فرنگی» و به ترکی «فرنگ اوزومی» گفته می شود.در اصطلاح مازندران در نور و کجور «گالش انگور» و «گالش انگورک» و در رودسر «دیوانگوری» نامیده می شود.گیاه شناسان هندی نام اصلی این گیاه را grossularia.R و سایر نام ها را نام های مترادف ذکر می کند.این گیاه بومی مناطق شمال و مرکزی اروپا و غرب آسیاست و به صورت خودرو در خاک های مرطوب در جنگل های شمال می روید.

قسمت‌های مورد استفاده انگور فرنگی، جوانه، برگ، میوه و روغن میوه است. طبع گیاه خارتوت سرد و خشک (سوداوی) است. مزه ترش و معطر و خشک انگور فرنگی نشان از وجود مقادیر بالای ویتامین C و فعالیت آنتی اکسیدانی بالای آن است.

طریقه مصرف انگور فرنگی:


دم کرده
جوشانده
روغن خارتوت
روغن هسته انگور فرنگی
طبع انگور فرنگی سرد و خشک است و از آن به شکل دم کرده، جوشانده و روغن می توان استفاده نمود.
آشنایی با انگور فرنگی یا خارتوت و خواص آن

خواص آنتی اکسیدانی انگور فرنگی:


محققان دانشگاه ایالتی کامپیناس دریافتند که پوست و گوشت انگور فرنگی نسبت به بلوبری و ذغال اخته خواص آنتی اکسیدانی بیشتری دارد.
محققان دریافتند که انگور فرنگی دارای ترکیبات شیمیایی خاصی است که در جلوگیری از استرس های اکسیداتیو مؤثر بوده و در نتیجه مانع از بروز سرطان و بیماری‌های قلبی و عروقی می‌شوند. پوست انگور فرنگی سرشار از آنتی اکسیدان ها و رنگ‌های طبیعی است که برای استفاده در صنایع غذایی نیز مفید است.

خواص انگور فرنگی (خارتوت):
ضد التهاب
ضد ویروس
تسکین دهنده درد گلو
بند آورنده خونریزی لثه
درمان ورم لوزه
درمان واریس
خاصیت ملین و مسهل دارد و یبوست را رفع می کند
بهبود جریان گردش خون در مویرگ ها
کنترل التهاب در بیماری های همچون ام اس، روماتوئید و آرتریت
درمان میگرن
انگور فرنگی دارای مقدار فراوانی ویتامین ث می باشد
استفاده از این میوه در پیشگیری از سرماخوردگی و درمان عفونت گلوی کودکان مفید است
انگور فرنگی خنک کننده است
انگور فرنگی خاصیت مسکنی دارد
برای پیشگیری از ابتلا به بیماری قلبی و عروقی مفید است
دم کرده انگور فرنگی از بروز سکته جلوگیری می کند و رقیق کننده خون به حساب می آید
دم کرده برگ این گیاه سیاه سرفه و سرفه های سخت را درمان می کند
تقویت کننده بدن در برابر بیماری های ویروسی همچون تبخال، آنفولانزا و سرماخوردگی است
این میوه به علت داشتن پکارین ضد اسهال است

عوارض انگور فرنگی (خار توت):


مصرف بیش از اندازه و خودسرانه این میوه با داروهای شیمیایی توصیه نمی شود. زیاده روی در خوردن این میوه اختلالاتی را به وجود می آورد.
از جمله مضرات این میوه باید به این مسئله اشاره کرد که اشخاصی که دچار ناراحتی های معده و روده هستند نباید از دم کرده این میوه استفاده کنند.
advertising