کم خوابی چه عوارضی را ایجاد می کند
پزشکی و سلامت › پزشکی
- 97/09/02
خواب نامنظم و سرطان
کسانی که به صورت معمولی شبها زود میخوابند بیشتر از دیگران در خطر ابتلا به انواع سرطان نظیر سرطان سینه و سرطان روده بزرگ قرار دارند.
خواب نامنظم و آستانه درد
نداشتن خواب عمیق، آستانه درد را در این افراد پایین میآورد. بدن حدود ساعت ۴ صبح مولکولهای ضد التهاب آزاد میکند. این مولکول باعث تسکین درد میشود. در صورتی که فرد دیر به خواب رفته باشد این مرحله آزادسازی را نخواهد داشت و در نتیجه درد بیشتری احساس میکند.
خواب نامنظم و بیماری های مزمن
افراد کمخواب بیشتر به بیماریهای قلبی، سکته، دیابت چاقی و اختلالات روانی مبتلا میشوند و این شرایط برای افراد پرخواب نیز صادق است به دلیل وجود این رابطه پزشکان باید در هنگام معاینه افراد مبتلا به بیماریهای مزمنبر سلامت خواب آنان نیز توجه داشته باشند و اهمیت خواب منظم در حفظ سلامتی را به بیماران خود یادآوری کنند.
تاثیر خواب نامنظم در کوتاهی قد و چاقی کودکان
خواب کودکان حداقل هشت ساعت و نوجوانان حداقل هفت ساعت در طول شبانه روز توصیه می شود و خوابیدن یک ساعت اضافه در طول روز به دلیل خستگی و یا جبران کمبود خواب، اشکال ندارد.
خواب مناسب و کافی از جمله نیازمندی های انسان ها است و توصیه می شود که آنان بطور متوسط هشت ساعت در شبانه روز بخوابند.
طول خواب در شبانه روز برای کودکان بیش از ۱۰ ساعت و برای نوجوانان بیش از ۹ ساعت نباید باشد. زیادی خواب هم به بدن آسیب می رساند و می تواند عامل چاقی در افراد باشد.
افراد ساعاتی را که در خواب هستند، فعالیت بدنی ندارند و انرژی ذخیره می کنند و این کار می تواند زمینه بروز چاقی را فراهم کند. افرادی که شرایط خاص دارند باید با مشاوره متخصصان مدت خواب خود را تنظیم کنند تا مشکل جسمی برای آنان بوجود نیاید.
کاهش کارایی در کلاس درس نتیجه خواب نامنظم
زمانی که صحبت از خواب میشود همچنان تداوم و نظم، راهکار اصلی است. قبل از افزایش ریسکپذیری، کاهش کارایی در کلاس درس و معدل تحصیلی میتواند نتیجهی برنامهی خوابی آشفته و نامنظم باشد. یک مطالعهی دیگر اخیراً روی یک گروه 61نفره از دانشجویان دانشگاه هاروارد که برنامهی خوابشان را یادداشت میکردند انجام شد که بر اساس آن، دانشجویانی که در زمانهای مشخص و ثابتی به خواب میروند و از خواب بیدار میشوند نسبت به دانشجویانی که الگوی خواب نامنظم و آشفتهای دارند، نمرات بالاتری کسب کردهاند.
کم خوابی شما را فراموش کارتر می کند
عجیب نیست که کمبود خواب بتواند بعضی افراد را فراموشکارتر کند. بههرحال، تأثیر کمخوابی ممکن است از چیزی که فکر میکنید جدیتر باشد. یک تحقیق که توسط محققان دانشگاه میشیگان هدایت میشد تأثیری فقدان خواب بر منطقهای از ساختمان عصبی مغز به نام CA1 را کشف کرد. این منطقه مسئول قسمت خاطرات درازمدت است؛ در نتیجه زمانی که شخصی به میزان کافی نمیخوابد، بر عملکرد آن بهطور مستقیم تأثیر میگذارد و شخص کمتر به یاد میآورد.
رابطه کم خوابی با سرما خوردگی
خواب ناقص تأثیر زیادی بر سیستم ایمنی بدن افراد دارد و توانایی مبارزهی بدن با ویروسها را کاهش میدهد. در واقع، مطالعهای نشان داده است افرادی که در طول شب 6ساعت یا کمتر میخوابند نسبت به اشخاصی که 7ساعت یا بیشتر میخوابند، 4برابر بیشتر در معرض سرماخوردگی هستند.
کم خوابی بر کنترل احساسات تأثیر می گذارد
کمبود خواب علاوه به موارد ذکرشده، توانایی فرد برای کنترل و تنظیم احساسات را مختل میکند. یک مطالعه نشان میدهد که یک شب بیخوابی میتواند باعث شودفرد در موقعیتهای پراسترس، عکسالعمل احساسی و هیجانیتری نسبت به زمانی که استراحت کافی دارد نشان دهد. در تأیید این مطالعه، تحقیق دیگری نشان داد که کمبود خواب تأثیر مستقیمی بر آمیگدالای شخص میگذارد، آمیگدالا بخشی از مغز است که وظیفهی نشان دادن ترس و پاسخگویی در موقعیتهای اضطراری را دارد و عامل اصلی اضطراب است. شرکتکنندههای این تحقیق در کنترل احساساتشان در موقعیتهای پراسترس مشکل داشتند.
کم خوابی باعث کاهش عملکرد مغز می شود
خواب ناقص پیدرپی اثرات جانبی بسیاری دارد. یکی از آن اثرات این است که باعث زوال مغز میشود یا به عبارت دیگر مغز خودش را میخورد. در مطالعهای مغز موشهایی که به میزان کافی استراحت میکردند و موشهایی که خواب ناقص داشتند، مورد بررسی قرار گرفت و مشخص شد سلولهای مغز که مسئول از بین بردن سلولها و مواد زائد در بدن هستند، در زمانی که شخص کمخواب است قوی و فعالتر میشوند. این سلولها در از بین بردن مواد زائدی که پتانسیل آسیب رساندن به بدن دارند و ایجاد دوبارهی سیستم گردش خون به بدن کمک میکنند؛ ولی زمانی که آنها بیشتر از میزان لازم فعالیت دارند، افراد بیشتر در معرض بیماری آلزایمر و اختلالات عصبی دیگر قرار میگیرند.