کیست شکلاتی چیست

پزشکی و سلامتپزشکی

- 97/12/06
کیست شکلاتی چیستبهتر است بدانید که کیست های شکلاتی کیست های غیر سرطانی هستند که غالبا پر از مایع بوده و عموما در داخل تخمدان ها رشد می کنند. آنها نام خود را از ظاهر قهوه ای و قیر مانندشان می گیرند که شبیه به شکلات ذوب شده است. معمولا به این کیستها اندومتروز تخمدان نیز می گویند. این کیست ها به دلیل انباشته شدن خون قاعدگی و بافت های قدیمی تخمدان که حفره های کیست را پر می کنند به این رنگ در می آیند. کیست های شکلاتی می توانند در درون یکی از تخمدان ها یا هر دو و به صورت تکی و یا چند تایی رشد کند.

بنیاد اندومتروز امریکا تخمین زده است که کیست های شکلاتی در ۲۰ تا ۴۰ درصد از زنان مبتلا به اندومتروز به وجود می ایند. اندومتروز اختلال شایعی است که در آن بخش داخلی رحم، که زهدان نام دارد بیش از حد رشد کرده ، از رحم بیرون زده و روی تخمدان ها، لوله های فالوپ و سایر نقاط تولید مثل بدن زن را می گیرد. رشد بیش از حد این پوشش باعث درد شدید و گاهی ناباروری خواهد شد. کیست های شکلاتی یکی از عوارض ابتلا به اندومتروز هستند و اغلب با اختلالات شدیدتری همراه می باشند.

علائم کیست شکلاتی


کیستهای شکلاتی ممکن است باعث بروز برخی علائم اشکار در بعضی از زنان شوند لکن، سایر زنان ممکن است علائم خاصی را تجربه نکنند. البته اندازه ی کیست در میزان درد و یا شدت ان تاثیر خاصی ندارد. این به دان معنی است که زنی که دارای یک کیست کوچک است ممکن است علائم خاصی را تجربه کند، در حالی که فردی با یک کیست شکلاتی بزرگ ممکن است هیچ علامتی نداشته باشد. این گونه کیست ها می توانند دارای اندازه های متفاوتی از ۲ تا ۲۰ سانتی متر باشند. علائم این کیست ها درست شبیه علایم اندومتروز است.

برخی از علایم کیست شکلاتی


پریودهای بی نظم و دردناک
درد لگنی که هیچ ربطی به چرخه قاعدگی ندارد
درد در هنگام رابطه جنسی
ناباروری در برخی از زنان
اگر کیست های شکلاتی بترکند، می توانند درد شدید و ناگهانی شکمی را در قسمتی از بدن که کیست در ان قرار دارد ایجاد نمایند. پارگی و ترکیدن کیست می تواند شرایط اورژانسی را برای بیمار ایجاد کند. در صورتی که حس کردید کیستتان پاره شده، فورا به پزشک مراجعه کنید.

دلایل ایجاد کیست های شکلاتی


در نظر داشته باشید که بحث های زیادی در مورد چگونگی و چرایی تشکیل کیست های شکلاتی وجود دارد. یکی از نظریه ها این است که این کیست ها از طریق چیزی به نام قاعدگی بازگشتی به وجود می ایند که ممکن است یکی از عوارض ابتلا به اندومتروز باشد. هر ماه، به دلیل نوسان هورمون های استروژن و پروژسترون، پوشش رحم رشد می کند و پس از آن اکثر زنانی که در سن باروری قرار دارند پریود می شوند. اما تصور می شود که در زنان مبتلا به کیست های شکلاتی، به جای اینکه خون قاعدگی و بافت های ریخته شده از مهبل (واژن) خارج شوند، به یک یا هر دو تخمدان می چسبند و در نهایت به درون تخمدان نفوذ کرده و باعث ایجاد کیست می شوند. پوشش این کیست ها بسیار شبیه پوشش رحم عمل می کند. این پوشش رشد می کند و سپس در پاسخ به افزایش و کاهش ماهانه ی هورمون های زنانه کنده می شود. اما به جای این که از بدن خارج شود، به درون حفره کیست می ریزد و با ایجاد التهاب عملکرد تخمدان ها را مختل می کند.
advertising