شانه یخ زده چیست و علل ایجاد آن چه مواردی هستند
پزشکی و سلامت › پزشکی
- 97/10/27
ضربه یا جراحی در نزدیکی این مفصل
بی حرکتی طولانی مدت مفصل مثلا به دنبال شکستگی ها یا التهاب تاندون های روتیتور کاف
کم کاری یا پرکاری تیرویید
پارکینسون
بیماری های قلبی
اختلالات هورمونی مثل دیابت؛ این بیماری به طور مشخصی با دیابت وابسته به انسولین در ارتباط است و این افراد ریسک بیشتری برای ابتلا به این بیماری دارند.
شانه ی یخ زده یا Frozen Shoulder یک بیماری نسبتا شایعی است که کپسول مفصل شانه را درگیر می کند اما تخریب غضروف مفصلی و استخوان را به همراه ندارد. به دنبال آن درد و خشکی و محدودیت حرکت ایجاد می شود. میزان شیوع این بیماری بطور دقیق گزارش نشده است اما گفته می شود که حدود 2 تا 5 درصد جمعیت را درگیر می کند. این بیماری بیشتر در خانم ها و بیشتر در سنین 40 تا 60 سالگی بروز می کند.
مشخصه ی این بیماری شروع درد خود بخودی و معمولا بدون علت در شانه است، که به مرور و بصورت پیشرونده محدودیت حرکتی در مفصل را به دنبال دارد. یعنی ممکن است فرد بدون هیچ مشکلی شب بخوابد و صبح با درد شدید از خواب بیدار شود و موهایش را با درد شانه بزند یا به سختی کیف پولش را در جیب پشتی شلوار قرار دهد.
علائم شانه یخ زده
درد های شبانه و بیدار شدن از خواب هنگام حمله های حاد، درد در حرکت و همچنین حین حمله ی حاد آن در زمان استراحت و درد در عضلات پشت گردن و شانه مواجه هستند. ممکن است وضعیت قرارگیری شانه ها و کتف ها از حالت طبیعی خارج شود و مثلا شانه ها جلوتر از محل درست خود قرار بگیرند.
استعداد خانم ها برای یخ زدن
سندروم شانه یخ زده یک بیماری التهابی کپسول مفصلی شانه محسوب می شود که معمولا دلیل ابتلا به آن مشخص نیست. نام دیگر سندروم شانه یخ زده کپسولیت چسبنده است. این سندروم بیشتر در سنین میان سالی شایع است و افراد در سنین 20 تا 40 سالگی مستعد ابتلا به آن هستند و خانم ها بیش تر از آقایان دچار آن می شوند. علائم ابتلا به این سندروم با توجه به اینکه سندروم در چه مرحله ای قرار دارد، متفاوت است ولی به طور کلی درد در ناحیه شانه یکی از مهم ترین نشانه های ابتلا به سندروم شانه یخ زده است.
التهاب مفصل شانه یخ زده
در شانه ی یخ زده، کپسول مفصلی شانه ملتهب می شود و باند های ضخیم شده ای در بافت کپسول ایجاد می شود که موجب ضخیم شدن و سفت شدن آن و در نتیجه محدودیت فضای مفصلی می شوند. علامت شاخص این بیماری درد شدید و ناتوانی در حرکت دادن شانه، چه با استفاده از کمک و چه بدون آن است.
برای پیشگیری از بیماری شانه یخ زده چه کار کنیم؟
همانطور که در علت ها اشاره کردیم، بی حرکت بودن شانه و استفاده از دامنه ی حرکتی محدودی از شانه می تواند شما را مستعد یخ زدن! کند. مثلا ممکن است بخاطر دردی که بعد از شکستن دستتان دارید، بازوی خود را به بدنتان بچسبانید تا کوچکترین حرکتی نداشته باشد! اما این برای سلامت شانه ی شما بدتر است چون تغذیه ی اجزای مفصل شما وابسته به حرکت مفصل است و شما با این کار تغذیه ی مفصل را مختل می کنید.
استرچ دادن راه خوبی برای حرکت دادن شانه تا انتهای دامنه است. در تصاویر زیر چندتا از تمرینات کششی را که به راحتی می توانید در طول روز انجام دهید، می بینید.مورد دیگری که باید توجه کنیم این است که عملکرد شانه ی ما فقط به خود مفصل شانه مربوط نیست! قرار گیری و عملکرد مناسب بخش های دیگر مثل استخوان های ترقوه، جناغ و مهره های گردنی و سینه ای هم در کنار استخوان های کتف و بازو مهم است. اگر اینها سر جای خود قرار نگرفته باشند ( اندکی جابه جا شده باشند)، روی حرکات شانه تاثیر منفی می گذارند.
درمان سندروم شانه یخ زده
مهم ترین درمان در سندروم شانه یخ زده، فیزیوتراپی محسوب می شود. درمان به طور کلی شامل کنترل درد و التهاب افزایش دامنه حرکتی شانه و تقویت عضلات است. فیزیوتراپیست به کمک دستگاه هایی که دارد، به کاهش درد کمک می کند. زمانی که فرد دچار محدودیت حرکتی و احساس درد در شانه می شود، یک سری تمرینات خاص را باید برای بیمار درنظر گرفت.
سندروم شانه یخ زده معمولا تنها یک شانه را درگیر می کند ولی در برخی موارد که فرد به دیابت یا مشکلات قلبی مبتلاست، این عارضه هر دو شانه را درگیر می کند که در چنین شرایطی درمان برای هر دو شانه باید انجام شود. رفتن به استخر، آب درمانی و انجام تمرینات خاص زیر نظر فیزیوتراپیست، به بهبود بیمار کمک می کند.مبتلایان به سندروم شانه یخ زده باید تا زمانی که درمان نشده اند، رانندگی نکنند و از خوابیدن روی شانه درگیر بپرهیزند. همچنین حمل کیف و اجسام سنگین با دست مبتلا به سندروم شانه یخ زده ممنوع است. فشار روی شانه به هر شکل برای بیمار مجاز نیست