فواید و کاربرد مصرف مکمل گلوتامین در بدنسازی و روش و زمان مصرف آن
پزشکی و سلامت › تناسب اندام
- 97/09/11
گلوتامین یک اسید آمینه غیر ضروری است که توسط بدن ساخته می شود و بیشترین اسید آمینه ای است که در پلاسما و عضلات اسکلتی یافت می شود. غلظت گلوتامین خون در یک فرد سالم ۳ تا ۴ برابر سایر اسیدهای آمینه می باشد. حدوداً ۶۰% اسید آمینه درون سلولی را تشکیل می دهد و تقریباً از عضلات به مقدار ۹ گرم در روز به داخل خون ترشح می شود.
تحقیقات انجام شده در مورد گلوتامین به وضوح نشان داده است این اسید آمینه به راحتی قادر است تا عضلات را از گزند تجزیه شدن پروتئین در امان نگه داشته و پدیده مخرب آتروفی عضلات را به خوبی مهار کند. این اسید آمینه نقش کلیدی در متابولیسم پروتئین، حجم سلولی و ضد کاتابولیسم دارد.
چرا بدن به گلوتامین نیاز دارد؟
هنگامی که ورزشکار به صورت منظم و دائمی به تمرینات سنگین فیزیکی مشغل میشود، نیازمند مقادیر بیشتری گلوتامین نسبت به آن چیزی است که بدن به طور طبیعی آن را تولید میکند. اگر بدن نتواند گلوتامین مورد نیاز خود را از طریق رگهای خونی دریافت کند، مجبور میشود سراغ عضلات برود. در این حالت گلوتامین موجود درون ماهیچهها شکسته شده و به درون جریان خون وارد میشود.
بدن انسان برای انتقال آمونیاک و نیتروژن در سراسر بدن از طریق رگهای خونی نیازمند استفاده از گلوتامین میباشد. به همین دلیل بدن همیشه سعی میکند جریان گلوتامین موجود درون رگهای خونی را همیشه ثابت نگه دارد. دستگاه ایمنی و دستگاه گوارش هر دو نیازمند گلوتامین هستند. دستگاه گوارش در بعضی موارد که فرد از رژیم با پروتئین بالا استفاده میکند به دلیل کمبود گلوتامین میتواند دچار مشکلاتی شود.
منابع غذایی حاوی گلوتامین
- گوشت قرمز
- غذاهای دریایی
- تخم مرغ
- ماست
- کلم قرمز
-جعفری
- آجیل
-سبزیهای برگ تیره
فواید مصرف گلوتامین برای بدن
از جمله فواید ذکر شده برای گلوتامین می توان به تقویت حافظه، افزایش حجم و آب عضلات و مفاصل، جلوگیری از تخریب بافت عضلانی و ترمیم بافت عضلانی، انتقال نیتروژن بین ارگان ها، حفظ تعادل اسید و باز، افزایش ترشح هورمون رشد، منبع انرژی سلول های مخاطی روده، منبع انرژی سلول های سیستم ایمنی و تنظیم سنتز و تجزیه پروتئین اشاره کرد. ANTONIO 1999 بیان کرد که حفظ سطوح درون سلولی گلوتامین در جلوگیری از تجزیه پروتئین عضله اسکلتی موثر است.
کسانی که با تمرینات سنگین آشنایی دارند از این حقیقت مسلم آگاهی کامل دارند که پرداختن مداوم به تمرینات شدید بدنی خواه و ناخواه با پدیده تجزیه شدن پروتئین در عضلات همراه می شود. ورزشکاران این پدیده مخرب را به نام پدیده کاتابولیسم می شناسند.
گفته می شود که مصرف مقادیر کافی از این اسید آمینه امکان و احتمال بروز این پدیده در بدن ورزشکاران رشته های قدرتی را به حداقل ممکن می رساند. این اسید آمینه مخصوصا” برای کسانی که در دوره های کات به سر برده و یا به قصد کم کردن از میزان چربی زاید در بدن خود تمرین کرده و یا در رژیم های چربی سوزی به سر می برند از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. زمانی که ورزشکاران قصد کم کردن از وزن خود را داشته و در عین حال نیز نگران از دست رفتن حجم عضلانی باشند این اسید آمینه برای آنان حکم طلا و کیمیا را پیدا می کند.
عوارض مکمل گلوتامین چیست
اگرچه تا کنون عوارض جانبی برای گلوتامین گزارش نشده است ولی باید به یاد داشته باشید که گلوتامین یک نوع آمینو اسید است و وقتی بیش از حد مورد نیاز بدن مصرف شود، نیتروژن اضافه باید دفع گردد. وقتی گلوتامین تجزیه میشود، آمونیاک را تولید میکند، اگرچه این ماده در بدن جمع نمیشود. پس نباید بیش از حد مصرف شود.
فواید مصرف گلوتامین در بدنسازی و عضله سازی
- کاهش زمان ریکاوری عضلات
- افزایش تولید هورمون رشد
- کاهش کاتابولیسم در طول تمرینات
- کاهش احتمال ابتلا به بیماریها به وسیله تقویت سیستم ایمنی بدن
- تحریک سنتز پروتئین در عضلات با در اختیار گذاشتن نیتروژن برای تولید پروتئین
- افزایش استقامت به وسیله جایگزین کردن گلیکوژن در شرایطی که گلیکوژن بدن تخلیه شده است
آیا می شود مکمل گلوتامین و کراتین را همزمان مصرف کرد
تحقیقات معتبری در خصوص تداخل مصرف کراتین و گلوتامین وجود ندارد و در این خصوص نظرات متفاوتی وجود دارد. بنابراین نمیتوان به صورت علمی تداخلی برای این دو در نظر گرفت.آنچه که در گذشته مطرح شده است؛ شما نباید کراتین و گلوتامین را با هم مصرف کنید زیرا این دو مکمل به حاملها و ناقلهای یکسانی در بدن وابسته هستند. زمانی که این دو مکمل با هم مصرف شوند برای وصل شدن با حاملها به رقابت میپردازند و یکی برنده شده و دیگری بازنده میشوند.