انواع بدن در علم بدنسازی
پزشکی و سلامت › تناسب اندام
- 98/04/02
روش سوماتوتایپ بدن را به سه قسمت تقسیم می کند
۱_اکتومورف: به بدن هایی گفته میشود که قسمت بالا تنه کوتاه دستها و پاها بلند ، کف دست ها و انگشتان و کف پاها و انگشتان پا باریک و چربی بدن خیلی کم ، ناحیه سینه و شانه باریک و معمولا عضلات باریک و دراز دارند.
۲_مزومرف: به بدن هایی گفته می شود که سینه پهن و بزرگ ، بالا تنه بلند ، ساختمان عضلانی محکم و نیروی زیادی دارند.
۳_اندومورف: ساختمان عضلانی نرم , صورت گرد , گردن کوتاه , باسن پهن و چربی زیاد دارند.
اگر چه اصول تمرینات بدنسازی برای همه سوماتوتایپ ها بکار میرود، اما هر کس پاسخ متفاوتی به تمرینات می دهد و تمرینی که برای یک نوع بدن موثر است ممکن است برای نوع دیگر مفید نباشد. هر نوع بدنی می تواند با تمرینات مناسب و تغذیه صحیح رشد کند.
اما هر کس باید با روشی تمرین کند که مناسب بدنش باشد. در نهایت برای رسیدن به یک هدف مشترک است.
متابولیسم و ساختن عضله
یکی از عوامل که کمک به ساختن انواع مختلف بدن می کند متابولیسم است. بعضیها بطور طبیعی کالری بیشتری نسبت به دیگران می سوزانند. بعضی از بدن ها بطور طبیعی طوری ساخته شده اند که انرژی غذایی را تبدیل به عضله می کنند در صورتی که بعضی دیگر آنرا تبدیل به سوخت برای تمرینات می کنند . به هر حال همانطور که بدن شما تغییر می کند.
اگر چربی بدن شما فوق العاده کم است یا وزن بدنتان خیلی زیاد است باید مواظب عملکرد تیرویید خود باشید و توسط پزشکتان بررسی و معاینه شوید. غده های تیرویید نقش اصلی در تنظیم متابولیسم دارند، وقتی تیرویید ها کم کار کند سوزاندن چربی اضافی بدن خیلی مشکل می شود و وقتی که بیشتر از حد معمول کار کند اضافه کردن وزن بدن تقریبا غیر ممکن است.
تمرینات اکتومورف ها
اولین کار اکتومورف ها آن هست که به وزن بدن خود اضافه کنند و ترجیحا بصورت توده عضله این اضافه وزن صورت میگیرد این افراد قدرت و استقامت برای تمرینات زیاد در هر جلسه را نخواهند داشت و متوجه خواهند شد که رشد توده عضلاتشان خیلی آهسته است و اغلب باید خودشان را مجبور به خوردن کنند تا انرژی لازم را برای رشد داشته باشد. برای اکتومورفها پیشنهاد میشود که:
حرکات قدرتی برای ساختن حداکثر توده عضلانی را در برنامه ی تمرینی خود بگنجانید.(بعد از تمرین ۶ تا ۸ بار تکرار با وزنه سنگین)
تمرینات را با شدت بیشتری انجام دهید تا زمان تمرینی شما بیشتر شود و بین ست ها و تمرین استراحت کنید تا بدن برای تمرین بعدی انرژی داشته باشد.
مواظب تغذیه خود باشید و از کالری بیشتری نسبت به قبل در تغذیه خود استفاده کنید و اگر لازم بود از مکمل های افزایش وزن و پروتئین ها و… استفاده کنید.
مقدار تمرین برای افزایش استقامت قلب و عروق و سلامتی لازم است ، اما مصرف مقداری زیادی انرژی بیرون باشگاه باعث ایجاد مشکل برای ساختن توده عضلات در باشگاه میشود.
تمرینات مزومورف ها
مزومورفها میتوانند به راحتی توده غضله ایجاد کنند ، اما باید به اندازه کافی تمرینات مختلف را در برنامه خود بگنجانند تا عضلات به تناسب و به شکل خاص پرورش یابند نه این که فقط عضله خود را کلفت و حجیم کنند.
برای مزومورفها پیشنهاد می شود
روی کیفیت ، جزئیات و تمرینات جدا سازی عضلات همراه با تمرینات قدرتی تاکید کنید.
مزومورفها آنچنان سریع عضله ایجاد می کنند که احتیاجی نیست نگران مصرف انرژی یا تمرین بیش از حد باشند.
تمرینات اندومورف ها
معمولا مشکل زیادی برای تشکیل عضله ندارد ، اما باید متوجه از دست دادن چربی بدن خود باشد و با نوع رژیم غذای که دنبال می کنند نباید بگذارند این چربی برگردد.
برای آنها پیشنهاد می شود
ست های زیاد، تعداد دفعات تکرار زیاد را موقع تمرین کردن انجام دهند و استراحت بین ست های خود را کاهش دهند.
انجام تمرینات هوازی آیروبیک برای سوزاندن چربی بیشتر برای آنها توصیه می شود.
رژیم غذایی متعادل و کم کالری با حد اقل پروتئین ، کربوهیدرات ها و چربی ها همراه با ویتامین ها و مکمل مورد نیاز در رژیم خود گنجانیده شود.