بررسی مشخصات هاچ بک کوچک میتسوبیشی میراژ
خودرو › اسپرت
- 97/08/23میتسوبیشی میراژ یک خودروی مینی به حساب آمده و طولی برابر با ۳۷۹۵ میلیمتر، عرضی برابر با ۱۶۶۶ میلیمتر و ارتفاعی برابر با ۱۵۰۸ میلیمتر داردفاصله دو محور عقب و جلو نیز به ۲۴۵۱ میلیمتر نسبت به نسل قبلی افزایش یافته است. میتسوبیشی میراژ مدل ۲۰۱۷ وزنی برابر با ۲۰۵۰ پاوند (معادل ۹۳۰ کیلوگرم) داشته که با وجود کاهش نسبت به مدل قبلی، عددی متوسط برای یک خودروی کوچک شهری (City Car) به حساب میآید.
برای میتسوبیشی میراژ ۲۰۱۷ دو پیشرانه درنظر گرفته شده است. هر دوی این پیشرانهها سه سیلندر بوده و با سوخت بنزین کار میکنند. موتور اول یک نمونه ۱.۰ لیتری بوده که توانی برابر با ۶۵ اسب بخار دارد. این نیرو توسط یک جعبه دنده دستی پنج سرعته به چرخهای جلویی منتقل میگردد. میتسوبیشی میراژ ۲۰۱۷ مجهز به این پیشرانه و جعبه دنده به زمانی معادل ۱۲.۷ ثانیه برای رسیدن به سرعت ۱۰۰ کیلومتر در ساعت از حالت سکون نیاز دارد. مصرف سوخت این موتور بر اساس اعلام کارخانه در حدود ۷۰ مایل با هر گالن سوخت (معادل ۳.۷ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر) است.
موتور دوم یک نمونه ۱.۲ لیتری ۱۲ سوپاپه DOHC بوده که توانایی تولید نیرویی برابر با ۷۸ اسب بخار در دور موتور ۶۰۰۰ RPM و گشتاور ۷۴ پاوند بر فوت (معادل ۱۰۰ نیوتون متر) در دور موتور ۴۰۰۰ RPM را دارد. این نیرو توسط یک جعبه دنده اتوماتیک CVT (جعبه دنده متغیر پیوسته) به چرخهای جلویی منتقل میگردد. این موتور کوچک مصرف سوخت بسیار مناسبی را داشته و با هر گالن سوخت توانایی پیمودن مسافتی در حدود ۶۸ مایل (معادل ۳.۵ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر) را دارد. میتسوبیشی میراژ ۲۰۱۷ برای رسیدن به سرعت ۱۰۰ کیلومتر در ساعت به زمانی در حدود ۱۱ ثانیه نیاز داشته که برای خودرویی با این موتور رقمی مناسب و قابل قبول به حساب میآید.
تفاوت زیادی بین نسخهی پایه و فولآپشن میراژ، از نظر امکانات داخل کابین وجود دارد. این موضوع، مسلما ظاهر اتاق را تحت تاثیر قرار میدهد. واضح است که فقدان آپشنها، باعث میشود تا با فضایی قدیمی و کسلکنند مواجه شویم، درحالیکه اضافه کردن امکاناتی نظیر نمایشگر لمسی، کابین هر خودرویی را بهتر، خواهد کرد. این موضوع، مسلما دربارهی میراژ هم صدق میکند.مواد به کار رفته در داشبورد، پلاستیک سخت و ارزانقیمت است. مجرای عبور هوا با طرح دایرهای در طرفین اتاق، بیننده را به یاد دوو ماتیزهای قدیمی میاندازد، در حالیکه میان داشبورد هم، خلاقیت خاصی برای هدایتکنندههای هوای تهویه مطبوع، دیده نمیشود. از معدود نکات مثبت کابین برای سرنشینان جلو، میتوان به پلاستیک براق پیانویی در قسمت مربوط به کنترل سیستم صوتی و تهویه اشاره کرد که البته در استراحتگاه بازو، هم وجود دارد. فرم کلی داشبورد در سمت شاگرد نیز، جذابیت خاصی ندارد و صرفا با انحنای بیدلیل و شکافی خودخواسته بالای درپوش محفظه، ارائه میشود.از معدود جذابیتهای اتاق میراژ برای راننده، فرمان خوشفرم و نسبتا خوشدست آن است که شباهت زیادی به مدلهای ارزشمند میتسوبیشی، نظیر لنسر و اوتلندر دارد
وجود تجهیزات ایمنی و کمکی رانندگی مناسب، این خودرو را به نمونهای امن با درصد ایمنی بالا تبدیل نموده است. این خودرو مجهز به ۶ کیسه هوای ایمنی (۲عدد جلو،۲عدد جانبی،۲عدد پرده ای)، کمربند ایمنی ۳ نقطهای برای سرنشینان جلو و عقب همراه با پیش کشنده، سیستم ضدسرقت ایمبولایزر ، ترمز قفل (ABS) و سیستم توزیع الکترونیکی نیروی ترمز (EBD) شده است. با این امکانات این خودرو موفق به کسب ۴ ستاره از موسسه Euro NCAP (موسسه ارزیابی ایمنی خودروها در اروپا) در تستهای تصادفات رانندگی شده است.