غار سنگ شکن جهرم استان فارس بزرگ ترین غار دست ساز خاورمیانه
گردشگری › مکان های تفریحی
- 97/09/16
غار سنگ تراشان
غار سنگ شکنان جهرم که بین محلیها به نام "سنگ اِشکن" معروف است، بزرگترین غار دستساز خاورمیانه و یکی از بزرگترین و زیباترین غارهای مصنوعی جهان است. به ظاهر تا همین چند دهه پیش، تمام مصارف سنگ شهر از همین محل تأمین میشده است.
در این غار به دلیل برداشت و استخراج سنگهای سفید آهکی و دولومیتی دالان ها در آن بوجود آمده است.اگر برای شما سوال بوجود بیاید که چرا این غار را بزرگترین غار جهان معرفی میکنند به این دلیل می باشد که غارهای دیگر به شکل یک تونل یا دالان سراسری هستند و بر اثر استخراج مواد معدنی با وسایل مکانیکی و ماشین آلات مختلف بوجود امده اند اما غار سنگ تراشان جهرم به طور کامل دست ساز می باشد و دالان های متعدد در ان وجود ندارد.

مهمترین وسایلی که سنگ شکنان و سنگ تراشان به کار میبردند، ارّههای دو سر، پتک، چکش، آخی، کِنر، اهرم، تیشه، انواع سوهان، قلم، نخ و دوده، ارّههای کوچک دستی، دریلهای کوچک دستی، خط کش و گونیا بوده است.
محاسبات دقیقی که برای به جاگذاشتن ستونها و فرونریختن سنگها انجام شده، شگفتانگیز است. بعضی از دهانههای غار آن قدر وسیع هستند که به راحتی یک اتومبیل از آن عبور میکند و از دهانه غار میتوان تمام شهر را دید. غار سنگ شکن که در جنوب غربی شهر جهرم و در زیر تپه های البرز کوه واقع است، یکی از نادرترین شاهکارها در تاریخ کهن ایران زمین است.
سالها پیش، وقتی سنگ شکنان جهرمی تصمیم گرفتند، از سنگهای آهکی یک کوه بینام و نشان استفاده کنند، هیچ وقت تصور نمیکردند، سنگ تراشیدن از چنین کوهی بتواند یکی از زیباترین جاذبههای طبیعی شهرشان را رقم بزند.غار سنگ شکن جهرم، تاریخ روشن و دقیقی ندارد.
غار سنگ شکن، با تمام جاذبههایی که دارد، هنوز در فهرست آثار تاریخی ایران ثبت نشده است، اما سازمان میراث فرهنگی فارس با همکاری دانشگاه شیراز ستونهای آن را مرمت کرده و در صدد ثبت آن در فهرست میراث ملی هستند.
ویژگی سنگ های غار سنگ شکن
سنگهای سفید آهکی و شکل پذیری که در آن زمان از این غار به دست میآمد، صرف تزئین سردرها و بناهای باشکوه و مهمی میشد، که یا به اشراف تعلق داشتند و یا به حکومت. این غارپناهگاه نبوده بلکه این سنگها را به فروش میرساندند که جنبه اقتصادی داشته و علاوه بر مصرف در جهرم به شهرهای شیراز و اصفهان نیز میفرستادند. این سنگها در ساختمانسازی و بیشتر در سر ستونها، رخ بان، سنگ فرش و نما مورد استفاده قرار می گرفته است.
مرغوبیت این سنگها به حدی زیاد بود که آوازه شان حتی در شهرهای مجاور هم پیچیده بود و معماران بناهای شیراز هم در ساخت و سازهایشان از این سنگها استفاده میکردند. سنگهای نمای مسجد جامع عتیق شیراز می تواند گواهی بر این مطلب باشد.سنگ شکنان جهرمی در زمان برداشت سنگ سعی میکردند طوری پیشروی کنند که غار تخریب نشود و به این ترتیب در گذر زمان ستونهایی بهجا ماند که زیبایی غار را بیشتر می کرد.

از این سنگها به خاطر شکل پذیری بهتر، برای کارهای تزیینی به عنوان نمای ساختمانها و سردرها، پنجرههای مشبک، فرش حیاط و سکوها، سنگ قبر، کتیبههای سنگی، شیر سنگی، آب چُک، ناودان، نهر یا حوض سنگی، پله، رُخ بان، هاون سنگی، دیگهای سنگی، دهن شیرها، خمرههای سنگی، ازارهها و غیره استفاده میشد. از مهمترین مکانهایی که از این سنگها در آنجا استفاده شده است میتوان به سردر ورودی حرم مطهر شاه چراغ، مسجد جامع عتیق شیراز، باغ ارم و مسجد نو اشاره کرد.
در غار سنگ شکن میتوانید بیش از 100 ستون سنگی را ببینید که غار را شبیه به تالاری مجلل کردهاند. پژوهشگران معتقدند که تعداد و قطر ستونهای داخل غار در گذشته بیشتر از حال بوده است. اما سنگ شکنان نسلهای بعدی به دلیل آن که در حمل سنگهای استخراج شده بزرگ دچار مشکل میشدند، ستونهای نزدیک به دهانه غار را تراشیدهاند و نتیجه این تراش مداوم، لاغر شدن ستونها و کم شدن توان بارپذیری آنها بوده است.
بهترین فصل سفر
علاوه بر عظمت و زیبایی غار که سالانه هزاران نفر را به خود جذب میکند، خنکی نسبی محیط آن در تابستان و گرم بودن آن نسبت به محیط بیرون در زمستان، دلیل دیگری برای جذب مردم بوده است. در تابستان به خاطر نتابیدن آفتاب و وجود دالانهای متعدد که باد در آنها کانالیزه شده و به صورت یک کولر طبیعی در میآید، دارای هوایی مطبوع و خنک است.

مسیر دسترسی
غار سنگ اشکن در دامنهٔ شمالی البرز کوه، در جنوب شهر جهرم، در عرض جغرافیایی 216"29'28˚ شمالی، طول جغرافیایی 797" 34'53˚ شرقی و ارتفاع 1091 متری از سطح دریا قرار دارد. فاصله غار یاد شده تا شهر جهرم سه کیلومتر و تا مرکز استان شیراز، 185 کیلومتر است. این غار مصنوعی بی نظیر و شگفتانگیز در ابتدای درهٔ قلات و در زیر پشتهای در قسمت شرقی آن واقع شده است.