حمام تاریخی سلطان امیر احمد کاشان از زیبا ترین حمام های ایران

گردشگریآثار تاریخی

- 98/02/15
حمام تاریخی سلطان امیر احمد کاشان از زیبا ترین حمام های ایران

حمام های تاریخی کاشان


حمام های تاریخی کاشان، از جمله آثار باشکوهی هستند که در دوران صفوی مورد ستایش جهانگردان داخلی و خارجی گردیده، به طوری که شاردن فرانسوی می گوید: « گرمابه های کاشان فوق العاده عالی، خوب و تمیز هستند.»
این حمام ها با معماری عالی ویژگی های خاص یکی از پنج عنصر اصلی شهر ( مسجد، بازار، خانه، حمام، آب انبار ) به شمار می آید از جمله حمام های معروف کاشان می توان به گرمابه های باغ فین، حمام سلطان امیر احمد، حمام گذرنو، حمام عبدالرزاق خان، حمام محتشم و... اشاره کرد. البته حمام های میرعماد، اردهال و ملاقطب هم در زمره حمام های قدیمی بوده اند.
حمام تاریخی سلطان امیر احمد کاشان از زیبا ترین حمام های ایران

حمام تاریخی سلطان امیر احمد


حمام تاریخی سلطان امیراحمد ، نمونه ای از زیبا ترین حمام های ایران از نظر معماری و تزئینات با وسعت 1000 متر مربع در محله سلطان امیراحمد واقع در خیابان علوی می باشد که وجه تسمیه آن به جهت مجاورت با امامزاده سلطان امیر احمد ( نوه امام جواد (ع) ) می باشد . کارشناسان آثار باستانی ، از آثار به جا مانده دوران قبل از زلزله معروف 1192 هـ . ق کاشان، قدمت این حمام را به دوران سلجوقیان نسبت می دهند و لیکن بنای فعلی سربینه آن بازمانده دوران قاجار می باشد.

یکی از موارد مهم این بنا، آهک بری و گچبری هایی است که تعداد 17 لایه مرمتی ، بیانگر قدمت بناست. از دیگر شاهکارهای بنا، بام زیبای آن می باشد. بام این حمام، یکی از زیباترین بامهای گنبدی شکل ایران بوده که روی هر گنبد، شیشه‌ های عدسی محدب قرار گرفته تا ضمن تامین نور کافی برای قسمت‌ های مختلف حمام، مانع دید به داخل شود.

معماری حمام سلطان امیر احمد


ساخت حمام قوانین خاصی دارد که آن را در زمره پیچیده ترین بناها قرار داده است مثلا برای اینکه انرژی زیادی صرف گرم نگه داشتن حمام نشود و حمام گرم بماند آن را از سطح زمین پایین تر می ساختند. در این بنا گچ بری ها و آهک بری های جذابی به کار رفته که آن را به اثری خاص و تماشایی تبدیل کرده است. چیزی که این حمام را این طور جذاب و دیدنی کرده معماری جالب توجه، کاشی های طلایی و آبی و همینطور گچ بری های ماهرانه است به همه ی این جذابیت ها سقف های طاقی، نقاشی های دیواری و شیشه های رنگی را هم اضافه کنید تا بدانید با چه بنای شاهکاری روبرو هستید.

بخش های مختلف حمام سلطان امیر احمد


آب این حمام از دو چاه تامین و با لوله های سفالین به قسمت های مختلف حمام فرستاده می شد. این حمام از دو حمام کوچک و بزرگ تشکیل شده، حمام بزرگ شامل ورودی، سربینه، گرم خانه و خزینه، تون یا گلخن است که کمی درباره این قسمت ها توضیح می دهیم:

ورودی


ورودی چندین فضا (جلوخان، سردر ورودی، هشتی و راهروی ارتباطی) دارد و در نهایت به رختکن ختم می شود. قبل از اینکه به داخل حمام حمام سلطان امیراحمد بروید در هشتی نگاهی به سقف بیندازید، رسم بندی به کار رفته در سقف تماشایی و جذاب است. در اینجا دالان پرپیچ و خم را می بینید که نمی گذارد بین هوای بیرون و داخل حمام به راحتی مبادله ی هوا صورت بگیرد.

سربینه


جذاب ترین قسمت حمام! سربینه در واقع همان رختکن است و هوایی نیمه گرم دارد. به غیر از تزئیات پیچیده ای که برای طراحی این قسمت از حمام به کار رفته وجود نورپردازی ها هم جذابیت آن را دوچندان کرده است. در اینجا ۸ ستون می بینید که فضای سربینه را به دو قسمت تقسیم کرده اند. در وسط سربینه حوضی 8 ضلعی به چشم می خورد که فواره ای در آن وجود دارد.

گرم خانه


گرم خانه همان جایی است که برای شست و شو و حمام کردن به کار می رفت. تزئینات به کار رفته در این قسمت از حمام کمتر از سربیته است اما کاشی های معرقی که برای پوشاندن یک متر از دیوارها به کار رفته جذابیت خاصی را به فضای گرمخانه داده است. در اینجا 4 ستون به کار رفته که باعث شده فضای گرمخانه سه قسمت شود.

تون یا گلخن


در این قسمت آب و گرمای حمام تامین می شد.
advertising