مراسم قالی شویی مشهد اردهال در کاشان
گردشگری › فرهنگ و تمدن
- 97/10/13
مراسم قالی شویی مشهد اردهال ثبت شده در یونسکو
مراسم قالیشویی مشهد اردهال آیینی مذهبی با قدمتی چند هزار ساله است و در فهرست میراث جهانی یونسکو نیز به ثبت رسیده است. این مراسم هر سال در دومین جمعه مهر ماه با عزاداری حضور خیل عظیمی از مردم فین، کاشان و روستای خاوه اردهال در امامزاده سلطان علی ابن محمد برگزار میشود.هر گاه این جمعه با یکی از روزهای سوگواری و جشن مذهبی یا با یک رویداد برجسته تاریخی و سیاسی همزمان شود، مراسم در همان هفته برپا میگردد.

نحوه انجام مراسم قلی شویی
نحوه انجام مراسم بدینصورت است که تمامی اهالی فین، هرکدام چوبی به دست دارند و در صحن عامربن ناصر فینی اجتماع میکنند و پس از رفت و برگشت به صحن امامزاده حسین(ع) با آداب خاصی در صحن صفا تجمع کرده و بعد از انجام روضهخوانی و سینهزنی و سخنرانی متولیان امامزاده(ع) و معتمدان قریه خاوه، قالی مقدس را به معتمدان و اهالی فین تحویل میدهند که این لحظات بسیار با شکوه و دیدنی است بهطوری که کمتر کسی است که مراسم تحویل قالی را شاهد باشد و تحتتاثیر زیباییهای آن قرار نگیرد.

کسانی که قالی مقدس را از اهالی خاوه تحویل میگیرند، آن را از ایوان صفا به داخل صحن صفا میآورند و چوبدستیهایشان را در هوا تکان میدهند و «حسینحسینگویان»، قالی مقدس را در یک مسیر مشخص به سوی نهر آب امامزاده حسین (ع) میبرند و آن را شستوشو میدهند و پس از شستوشو با تشریفات خاصی مجددا تحویل معتمدان خاوه و خادمان امامزاده میدهند. مراسم قالیشویان در فضایی آکنده از غم و افسوس و در برابر هزاران چشم اشکآلود پایان مییابد.