کانی بل پاوه از پر آب‌ ترین چشمه‌ های غرب ایران

گردشگریجاذبه های طبیعی

- 98/02/06
کانی بل پاوه از پر آب‌ ترین چشمه‌ های غرب ایران

چشمه بل روستای هجیج


چشمه بل كه طبق بررسي‌هاي بعمل آمده چشمه آب معدني است .در كنار شاخة اصلي رودخانه سيروان در نزديكيهاي روستاي هجيج واقع شده است. در اورامان قديم استفاده از آب چشمه‌‌ها و رودبارها بعنوان آسياب آبي مرسوم بوده و يكي ازمعروفترين آسيابهاي آبي همين منطقه آسياب چشمه بل بوده است .

اين چشمه كه در محل و زبان كردي به نام "كاني بل" معروف است و احتمالا نام خود را از خداي آب بابليان باستان كه بل نام داشت گرفته است، در دو كيلومتري هجيج و در فاصله كمي از رودخانه سيروان واقع شده و آب آن پس از خروج از دل كوه، تشكيل آبشاري پر خروش داده و به رودخانه مي ريزد. محل خروج آب اين چشمه از دل كوه شباهت بسياري به دهانه يك غار كه به علت ريزش مسدود شده باشد، دارد.چشمه‌ بل در حدود 35 كيلومتري شمال شهر پاوه قرار دارد و جاده مريوان به پاوه از كنار آن مي‌گذرد . چشمه بل احتمالاً پر آب ترين چشمه منطقه اورامان مي‌باشد و آب آن با فشار قابل توجهي از دل كوه بيرون مي‌زند .
کانی بل پاوه از پر آب‌ ترین چشمه‌ های غرب ایران
چشمه آب معدنی بل با آبدهی بیش از 1100 لیتر در ثانیه یکی از پر آب‌ترین چشمه‌های غرب کشور است. آب چشمه مذکور که از لحاظ کیفی جزء بهترین آبهای معدنی دنیا بوده و املاح آن از جمله نیترات، کلراید، فلوراید و سختی در حد استاندارد می­باشد بدلیل قرار گرفتن در موقعیتی خاص و در میان بافتی سنگی و در ارتفاع حدود هشت متری، در هنگام خروج از دهانه چشمه، مناظر جذاب و بسیار دیدنی را خلق می­نماید.

در گذشته استفاده از آب اين چشمه عليرغم گوارايي و پر آبي آن (در بهار سالهاي پر آب تا 4000 ليتر در ثانيه)، به علت فاصله كم آن با رودخانه سيروان مقدور نبوده و تنها به ساخت آسيابي بر آن خلاصه ميشد ولي در سالهاي اخير 3 واحد توليد آب معدني و يك مزرعه پرورش ماهيان سردآبي با استفاده از آب آن احداث شده اند. همچنين طرحي براي انتقال آب اين چشمه براي مصارف آشاميدني روستاهاي اطراف در دست بررسي ميباشد.

پوشش گیاهی و جانوری کانی بل


اين مكان از نظر زيستي نيز داراي گياهان آبزي مثل عدسك آبي يك ريشه ، سرخس آبيو گياهان كنار آبزي مانند علف هفت بند ،غلات وگياهان خشكي زي از قبيل بلوط، بومادران، گل گندم، شقايق وحشي، شبدر وحشي است. درخت هاي پهن برگ بلوط و پسته وحشي ، يكي از جلوه هاي بسيار زيباي طبيعت را بر لوح اين سرزمين، حك كرده اند.

گونه هاي جانوري متعددي نيز مشاهده مي شوند كه زيباتر، از همه سنجاب ايراني است كه در سكوت متين جنگل با شيطنت هايش، شور كودكي را يادآور مي گردد. گل هاي نيلوفر كبود (زرد) در كنار سراب ها مخيله بيننده را تا جنون زيبا دوستي پيش مي برد. گياهان دارويي اين منطقه چنان گستردگي دارند كه انگار طب اورامان نيازي به داروهاي شيميايي ساخت انسان ندارد.

مسیر دسترسی


براي رفتن به چشمه بل دو راه وجود دارد؛ يكي آن كه وارد سنندج شويد و سپس به سمت مريوان برويد و از سه‌راه حزب‌الله و از مسير دزلي به اين منطقه برسيد و ديگر آن كه از پاوه به روستاي هجيج برويد و در راه هم از ديدن جنگل‌هاي طبيعي بلوط لذت ببريد.
advertising