اطلاعات کامل سیاره زحل
علمی و تکنولوژی › جهان هستی
- 97/08/121. قطر
اگر قطر خورشید را هم اندازه ارتفاع یک یخچال معمولی در نظر بگیریم، آن وقت زمین به اندازه یک سکه ۵ ریالی میشود و یک توپ بسکتبال هم به جای زحل قرار میگیرد. قطر میانگین زحل ۱۱۶٫۰۰۰ کیلومتر است.
2. مدار
ستاره ما خورشید است و زحل در جایگاه ششمین سیاره به دور آن میگردد. فاصله متوسط زحل از خورشید یا به عبارت دیگر، شعاع مدار آن ۱٫۴ میلیارد کیلومتر است. معادل ۹/۵ واحد نجومی. (فاصله متوسط زمین تا خورشید را واحد نجومی میگوییم که تقریبا ۱۵۰ میلیون کیلومتر است.)
3. روز
یک روزِ زحلی (مدت زمان یک چرخش کامل سیاره به دور خودش) فقط ۱۰/۷ ساعت طول میکشد! این یعنی سرعت دوران زحل به دور خودش بسیار زیادتر از زمین است. در عوض یک سال در زحل یعنی مدت زمان گردش یک دور کامل آن به دور خورشید، ۲۹ سال زمینی است. معادل ۱۰٫۷۵۶ روز زمینی!
4. جنس
زحل یکی از سیارات غول پیکر گازی است، بدین معنی که این سیاره سطح جامد و مشخصی ندارد. از گاز ساخته شده، آن هم بیشتر از هیدروژن و هلیوم.
5. جوّ
هر چند که کل سیاره از گاز تشکیل شده است ولی باز بخشی به نام جوّ هم دارد که بیشترین گاز تشکیل دهنده جوّ آن هم هیدروژن و هلیوم است.
6. قمرها
زحل دارای ۶۲ قمر کشف شده است. ۵۳ تا از این قمرها کاملا شناختهشده و تأیید شده هستند؛ و ۹ قمر دیگر در صف انتظار برای تأیید نهایی هستند. (البته تا زمان حاضر: ۱۸ بهمن ۱۳۹۶)
7. حلقهها
زحل دارای فریبندهترین سیستم حلقهای در بین سیارات غولپیکر است. این حلقه که تجمعی است از تکهها و خردههای سنگ و یخ؛ از ۷ حلقهای تشکیل شده که توسط تعدادی شکافِ بین آنها قابل تشخیص هستند.
8. کاوش
فقط تعداد محدودی از کاوشهای فضایی، توانستهاند زحل و مجموعه قمرهای آن را بررسی کنند: پایونیر ۱۱ ، ویجرهای ۱ و۲ و فضاپیمای کاسینی ـ هویگنس. از سال ۱۳۸۳ تا شهریور ۱۳۹۶ کاوشگر کاسینی در حال بررسی زحل به همراه قمرها و حلقههایش بود.
9. حیات
سیاره زحل نمیتواند حیات را آنگونه که ما میشناسیم در خود داشته باشد. در عوض تعدادی از قمرهای آن (تیتان و انسلادوس) شرایطی دارند که امکان شکلگیری حیات را در آنها ایجاد میکند.
10.گالیله
هنگامی که گالیله در سال ۹۷۹ شمسی (۱۶۰۰م)، تلسکوپش را به سوی زحل نشانه رفت، آن را به صورت یک قرص مرکزی به همراه دو زائده در طرفینش مشاهده کرد. و حتی اعلام کرد که این سیاره، یک سیستم سه تکه است؛ مدتی پس از آن هم اعلام کرد این سیاره دارای دسته یا دستگیرههایی در دو طرفش هست! بعدها بود که مشخص شد این دستهها، حلقههای زحل بودهاند.
نکته: البته تلسکوپ ابتدایی گالیله آنقدر کیفیت نداشت که بتواند حلقههای زحل را به زیبایی تفکیک کند!