تابستان بزرگترین قمر زحل

علمی و تکنولوژیجهان هستی

- 97/11/03
تابستان بزرگترین قمر زحلزحل یا کیوان، پس از مشتری، دومین سیارهٔ بزرگ منظومه شمسی و ششمین سیاره نزدیک به خورشید است. زحل یک گلوله گازی غول‌پیکر است که با وجود حجم زیادش تنها 95 برابر زمین جرم دارد. محققان با تحلیل تصاویر مدارگرد “کاسینی” (Cassini) توانستند شواهدی از بارش مشخص کنند که نشان می‌دهند تابستان این قمر در راه است. کاسینی نخستین بار در سال 2004 و هنگام تابستان به تیتان رسید و توانست ابر و بارش را در نیمکره جنوبی این قمر نشان دهد. اخترشناسان با کمک داده‌های کاسینی، مدل‌های اقلیمی تیتان را ارائه دادند. این داده‌ها نشان می‌داد که با تغییر فصل، آب و هوای مشابهی در نیمکره شمالی این قمر دیده خواهد شد؛ اما تایتان، مطابق این برنامه و بر اساس مدل‌های اقلیمی پیش نرفت و تا پایان سال 2016 هیچ ابری در آن مشاهده نشد.

این اتفاق، دانشمندان را گیج کرد. “راجانی دینگرا” (Rajani Dhingra)، پژوهشگر ارشد این پروژه گفت: انتظار می‌رفت که ابر و باران در قطب شمالی تیتان مشاهده شود و از آغاز تابستان رخ دهد؛ اما به رغم آنچه مدل‌های اقلیمی نشان داده بودند، ما هیچ ابری مشاهده نکردیم. ممکن است ابرها، تنها نشانه‌های تغییر فصلی آب و هوا نباشند. “دینگرا” و گروهش در هفت ژوئن سال 2016، ناهنجاری عجیبی را در یکی از تصاویر ثبت شده توسط کاسینی مشاهده کردند که در تصاویر پیشین وجود نداشت. در این تصویر، بخش وسیعی از تیتان (حدود 120 هزار کیلومتر مربع) ناگهان حالت انعکاسی به خود گرفته بود.

این انعکاس، حالتی بود که پس از بارش ایجاد می‌شود؛ اما این بارش، یک بارش معمولی نبود، بلکه بارش متان بود. پژوهشگران می‌گویند که شکل الگوی بارش نشان می‌دهد که باران روی یک سطح ناملایم باریده نه یک سطح صاف؛ در نتیجه نقاط مدوری از خود به جا گذاشته است. تصاویر جدید نشان می‌دهند که تابستان بالاخره به تیتان رسیده است. پژوهشگران قصد دارند در مرحله بعد دلیل تاخیر بارش را بررسی کنند. “دینگرا” افزود: هدف ما این است که پیش‌بینی‌ها و اکتشافات با یکدیگر منطبق باشند.
advertising